ELLE mat & vin nr 2 i butik nu!

Rosentårta med pistasch
17 mars, 2014

I dag kommer ELLE mat & vin  nummer 2 ut till prenumeranterna och från och med i morgon finns den i butik. På grund av trycktekniska är tidningen några dagar försenad, det ber vi så hemskt mycket om ursäkt för.

Till ni har tidningen i hand kan ni njuta av receptet på omslagstårtan.

10–12 bitar

Tid: ca 1 timme

Orientalisk kaka med smak av rosenvatten. Var försiktigt och överdosera inte rosenvattnet som har en intensiv aromatisk smak.

Ingredienser:

150 g smör

3 ägg

2 1/2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 dl mjölk

3 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

50 g pistaschnötter (finhackade)

1 msk rosenvatten

Till formen:

smör och ströbröd

Fyllning:

4 dl vispgrädde

2 dl florsocker

ca 1 1/2 msk rosenvatten

1 dl finhackade pistaschnötter

Garnering:

1 msk florsocker

färska eller kanderade rosenblad

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form som är cirka 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Blanda mjölken med smöret och blanda ner det med äggblandningen. Blanda vetemjöl med bakpulver och salt. Vänd ner det i smeten och blanda noga. Tillsätt finhackade pistaschnötter och 1 msk rosenvatten och blanda.

Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i cirka 35–45 minuter tills ett stickprov visar att kakan är torr. Ställ att svalna i formen.

Vispa grädden lätt och fluffig och tillsätt florsocker och rosenvatten efter smak, ca 1 1/2 msk. Tillsätt eventuellt ytterligare rosenvatten i grädden om det behövs, smaken ska kännas men inte ta över.

Dela kakan i två delar och fyll med rosengrädden. Strö över finhackade pistaschnötter och lägg på den andra delen. Garnera med obesprutade färska eller kanderade rosenblad och pudra över florsocker.