Populärt: Mat Vegetariskt Alla recept Somriga drinkar Grillat Vintips till middagen Kräftskiva

Dubai chocolate cheesecake

23 aug, 2025
AvRedaktionen ELLE
Recept på Dubai chocolate cheesecake
Irina Meliukh
Ta hajpen med Dubai choklad till nya höjder i en helt fantastiskt cheesecake!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Drinkar #2 - Rökig old fashioned med chokladbittersBrand logo
Drinkar #2 - Rökig old fashioned med chokladbitters

Dubai chocolate cheesecake

Smak av Dubai choklad i en helt otrolig cheesecake.

Dubai chocolate cheesecake
Irina Meliukh
Annons

8–10 bitar

Tid: 1 timme + tid i ugn och kyl

Du behöver:

Botten:

200 g chokladkakor, köpta eller hembakade
60 g smör

Färskostfyllning:

500 g naturell färskost
1 ägg
100 g (drygt 1 dl) strösocker
20 g (2 ½ msk) Maizena majsstärkelse
80 g crème fraiche
100 g pistaschkräm

Pistaschfyllning:

60 g smör
150 g kadayifdeg (från t ex Sevan)
120 g pistaschkräm
En nypa salt

Chokladmousse:

7 g gelatinblad
100 g choklad, 50–60 %
200 g naturell färskost
50 g kondenserad mjölk
2 dl vispgrädde

Ganache:

100 g choklad, 50–60 %
70 g (0,7 dl) vispgrädde

Garnering:

Pistaschnötter

Gör så här:

  1. Botten: Sätt ugnen på 170°. Mixa kakorna till smulor. Smält smöret och blanda med smulorna. Tryck ut blandningen i botten av en hög springform, 20 cm i diameter. Förgrädda mitt i ugnen i 10 minuter. Ta ut och sänk temperaturen till 150°.
  2. Färskostfyllning: Vispa färskosten på låg hastighet tillsammans med ägget, socker, majsstärkelse, crème fraiche och pistaschkräm. Häll smeten över den förgräddade botten och grädda i ca 40 minuter. När cheesecaken är klar ska mitten fortfarande vara lite darrig när du skakar på formen, kanterna ska vara fasta. Låt svalna i avstängd ugn med öppen lucka. Låt stå i kylskåp över natten.
  3. Pistaschfyllning: Smält smöret i en stekpanna på medelvärme. Klipp eller skär kadayifdegen i små bitar och lägg ner i smöret. Stek under ständig omrörning tills gyllene. Ta av från värmen, lägg över i en skål och blanda ner pistaschkräm och salt.
  4. Montering: Ta ut cheesecaken ur kylen, ta bort kanten och diska den. Sätt tillbaka kanten med en remsa tårtplast innanför. Fördela pistaschfyllningen i formen och tryck försiktigt till. Ställ i kyl.
  5. Chokladmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Hacka och smält chokladen över vattenbad. Vispa färskost och kondenserad mjölk krämigt. Tillsätt den smälta och avsvalnade chokladen och vispa. Smält gelatinet i en liten kastrull. Tillsätt 2 msk av chokladkrämen i gelatinet och rör om, blanda sedan ihop allt och vispa. Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i chokladkrämen. Bred ut moussen över pistaschlagret och kyl i ett par timmar tills det har stelnat.
  6. Ganache: Finhacka choklad och lägg i en skål. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Låt stå några minuter och rör sedan till en jämn ganache. Häll den avsvalnade ganachen över chokladmoussen, dekorera med hackade pistasch­nötter. Låt stelna i kyl innan servering.
Så gör du god pistageglass utan glassmaskinBrand logo
Så gör du god pistageglass utan glassmaskin

Foto: Irina Meliukh

Annons