OM OSS

Här kan du läsa om oss på ELLE, våra systertidningar och vår historia.

 ...Läs mer

OM ELLE

ELLE är Sveriges största modeplattform för trendmedvetna kvinnor. Vi väljer ut, tolkar och presenterar det senaste och bästa inom mode, beauty, populärkultur och livsstil – och vi finns som magasin och på vår sajt elle.se, på Instagram, Facebook, TikTok och Pinterest. Vårt mål är att inspirera och engagera, guida och uppmuntra kvinnor till nya uttryckssätt och självständighet.

ELLE har även två systertidningar i Sverige, ELLE Decoration och ELLE Mat & Vin, som inspirerar och guidar inom inredning respektive mat och dryck. Tidningarna finns utöver magasinen och sajterna även på följande sociala medier: Instagram: @ellematovin, @elledecorationse, Facebook: ELLE Mat & Vin, ELLE Decoration Sweden och Pinterest: @ellematvin, @elledeco_sweden.

Annons

ELLES HISTORIA

Historien om ELLE börjar 1945 med en kvinna vid namn Helene Gordon Lazareff. Helene föddes i Ryssland 1909 men flydde med sin familj till Frankrike under revolutionen. Hon tog studentexamen i Paris och lyckades försörja sig genom ströjobb för tidningar som Daily News och Marie Claire. Sin stora kärlek mötte hon i Pierre Lazareff som när de möttes var chefredaktör för Paris-Soir. Tillsammans flydde de till USA när andra världskriget bröt ut i Europa 1939 och det var i USA som idén till ELLE föddes. I USA arbetade Helene för modetidningen Harper´s Bazaar och dagstidningen New York Times och hon insåg att ett sådant modernt magasin med kvinnor som målgrupp saknades i hemlandet.

Tillbaka i Paris efter kriget började hon arbeta med att förverkliga sin idé. Första numret av franska ELLE kom ut i november 1945. Längtan efter lyx och flärd hos de franska kvinnorna var enorm efter krigsåren och ELLE blev en succé. I ELLE uppmanades kvinnorna att ta för sig och att unna sig saker och läsarna älskade dynamiken och tonen i tidningen.

Berättelserna kring Helene själv är många. Hon beskrivs som en viljestark person, en kvinna som var snabb i sina omdömen och det var ingen tvekan kring vem som bestämde innehållet i tidningen. Att Helene upptäckte Birgitte Bardot, lanserade Twiggy och älskade Chanel säger en hel del om henne som person. På väggen i sitt arbetsrum hade hon alla omslagen av ELLE, tillsammans med två stora foton av sin man. Det sägs att hon alltid hade minst sex par skor under skrivbordet, fast sällan några på fötterna. 1988 dog Helene Gordon Lazareff, men hennes livsverk lever vidare runt om i världen.

ELLEs första omslag från 1945

Annons

ELLE I VÄRLDEN

Lanseringen av ELLE runt om i världen startade 1983 då den amerikanska utgåvan kom med sitt första nummer och därmed blev andra land i världen med en ELLE-utgåva. Efter det utkom i tur och ordning brittiska ELLE, spanska ELLE, italienska ELLE och sedan den kinesiska ELLE i Hong Kong. Idag finns ELLE i 46 internationella upplagor i 60 länder världen över vilket gör ELLE till världens största modemagasin.

ELLE I SVERIGE

ELLE lanserades i Sverige 1988. Till en början var tanken att tidningen skulle komma ut med sex nummer per år, men succén var omedelbar och månadsutgivning blev en självklarhet redan från den första hösten. Första numret av ELLE som någonsin gavs ut i Sverige var ett vårnummer som kom ut i mars 1988.

Första numret av elle sverige

Annons

Anita Christensen blev den första chefredaktören för svenska ELLE. Cia Jansson, som är chefredaktör idag, är den åttonde personen i ordningen. Se alla ELLEs tidigare chefredaktörer nedan.

Anita Christensen (mars 1988 – december 1988)

Malou von Sivers (januari 1989 – mars 1990)

Eva Abrahamsson (april 1990 – juni 1996)

Hermine Coyet Ohlèn (juli 1996 – januari 1999)

Ulrika Norberg (februari 1999 – november 2000)

Moa Herngren (december 2000 – oktober 2001)

Hermine Coyet Ohlèn (november 2001 – april 2003)

Kristina Adolfsson (april 2003 – januari 2009)

Hermine Coyet Ohlèn (januari 2009 – 2015)

Cia Jansson (november 2014 – december 2023)

Elina Grothén (december 2023 – )

ELLE-GALAN

Som Sveriges främsta modetidning arrangerar ELLE dessutom den stora ELLE-galan varje år. ELLE delar då ut sitt prestigefyllda modepris till designers, fotografer, stylister och andra som utmärkt sig i modebranschen, framför allt i Sverige. På ELLE-galasajten kan du läsa om tidigare galor, vinnare genom åren samt se alla bilder från röda matten och festen genom åren! Plus så klart läsa och se allt den senaste som händer inför och under ELLE-galan.

FÖRLAGET

Svenska ELLE ges ut av Aller Media AB som ger ut många olika tidningar i Sverige, både månads- och veckomagasin, samt driver ett stort antal digitala sajter, kanaler och tjänster. Även ELLEs systertidningar ELLE Decoration och ELLE Mat & Vin ges ut av Aller Media.

Annons

KONTAKTA OSS!

Vill du komma i kontakt med någon av oss på ELLE? Här hittar du all kontaktinformation du behöver!

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons