Den italienska matkulturen är nu ett världsarv

Den italienska matkulturen är nu ett världsarv
Det italienska köket är älskat världen över. Men det är så mycket mer än bara pizza, pasta, olivolja och tiramisu – hela Italiens matkultur är nu ett officiellt världsarv.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

Vegetariskt med lyxkant #6 - Pasta med citron och brynt salviasmör

Brand logo
Vegetariskt med lyxkant #6 - Pasta med citron och brynt salviasmör

Med sina färska ingredienser och genuina hantverk har italiensk matkultur, som första nationella kök, tagits upp på UNESCO:s lista över immateriella kulturarv. Immateriellt kulturarv är traditioner, seder och bruk, som har överförts mellan generationer. Till exempel olika former av hantverk, ritualer, musik och berättelser.

Det innebär att det är så mycket mer än bara själva maten som definierar den italienska matkulturen, det är också de sociala ritualerna kring maten. I UNESCO:s motivering lyfter man den starka kulturella betydelsen av Italiens matlagnings- och måltidsritualer, från söndagsluncher med familjen och aperitivos till traditionen att föra matkunskap vidare mellan generationer. Italiensk matlagning är inte bara en mätt mage, det är en grund för gemenskap, identitet och mötet mellan olika generationer.

Enligt Italiens premiärminister Giogria Meloni är det ett "historisk erkännande".

– För oss italienare är matlagning inte bara mat eller en samling recept. Det är mycket mer: det är kultur, tradition, arbete, rikedom, sa hon enligt nyhetsbyrån AP.

Nu hoppas den italienska regeringen och turistnäringen på ett rejält lyft för besöksturismen. Även om landet redan är ett välbesökt land och en drömdestination för många så kan det enligt vissa uppskattningar leda till en ökad efterfrågan på kultur- och matresor där fler gäster vill stanna längre och ett större intresse för lokala råvaror och restauranger.

Tiramisu

Läs mer: 5 italienska favoritrecept

Italien har sedan tidigare 21 andra traditioner på UNESCO:s lista, däribland konsten att göra napolitansk pizza och operasång. Italien är dessutom väl representerat över världsarv, med historiska platser som Colosseum i Rom och antika staden Pompeji.

Förutom det italienska köket har även en rad andra nytillskott bekräftats på UNESCO:s lista; bland annat isländsk badkultur, afghansk miniatyrkonst och den indiska ljusfesten Diwali.

UNESCO:s världsarvslista

UNESCO:s världsarvslista är en förteckning över kulturminnen och naturmiljöer runt om i världen som anses ha ett omistligt värde för mänskligheten. Syftet är att identifiera, skydda och bevara dessa platser för framtida generationer. På listan finns bland annat pyramiderna i Giza, kinesiska muren och Akropolis i Aten. Andra immateriella kulturarv som finns med sedan tidigare är den spanska flamencon, den japanska kabuki-teatern och medelhavsdieten.

Inspiration: theguardian.com
Omslagsfoto: Jeong Park/Netflix