Populärt: Mat Vegetariskt Alla recept Vintips till middagen Kräftskiva Restaurangtips

Så lagar du osso buco – steg för steg

02 sep, 2025
Så lagar du osso buco med gremolata
Servera en härlig hösträtt med italienska klassikern osso buco och parmesan-gremolata. Rustikt och gott! Så här gör du grytan – steg för steg.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Ännu bättre med Markiz #5 - Lyxiga nudlarBrand logo
Ännu bättre med Markiz #5 - Lyxiga nudlar

Osso buco med gremolata

Om du inte hittar kalvlägg i din butik, fråga om de kan ta hem.

Osso buco med gremolata
columbus leth
Annons

4 portioner

Tid: 30 minuter + koktid

Du behöver:

4 skivor kalvlägg med ben, ca 1 kg
2 msk olivolja till stekning
Salt och nymald svartpeppar
3 morötter
4 gula lökar
3 stjälkar selleri
4 vitlöksklyftor
3 msk vetemjöl
2 dl rött vin
1 burk krossade tomater, 400 g
3 msk tomatpuré
2 dl vatten
1 msk konc kalvfond
3 lagerblad
5 kvistar timjan

Gremolata:

1 knippe bladpersilja
1 salladslök
2–3 vitlöksklyftor
1 citron
25 g parmesan, finriven

Tillbehör:

Potatismos

Steg 1

Steg 1 – snitta fettkanterna på köttet.
Madskolen. Ossobuco fra det itlienske landkøkken. Osso buco med gremolata. - Dato: 16.11.2011 - Foto. Henrik FreekHenrik Freek

Snitta fettkanterna på köttet med en vass kniv.

Annons

Steg 2

Steg 2 – bryn köttet på båda sidorna i en gryta.
Madskolen. Ossobuco fra det itlienske landkøkken. Osso buco med gremolata. - Dato: 16.11.2011 - Foto. Henrik FreekHenrik Freek

Bryn köttet på båda sidor i 1 msk olja i en gryta. Pressa ner det med en slev om det vill bukta upp, så att allt får fin stekyta. Ta upp köttet på en tallrik. Salta och peppra.

Gin & Tonic – en klassisk drink du lätt gör hemmaBrand logo
Gin & Tonic – en klassisk drink du lätt gör hemma

Steg 3

Steg 3 – skala morot och lök och ansa sellerin.
Madskolen. Ossobuco fra det itlienske landkøkken. Osso buco med gremolata. - Dato: 16.11.2011 - Foto. Henrik FreekHenrik Freek

Skala morot och lök och ansa sellerin. Skär grönsakerna i mycket små tärningar. Skala och hacka vitlöken fint. Fräs allt försiktigt i olja i stekgrytan i 4–5 minuter.

Annons

Steg 4

Steg 4 – lägg tillbaka köttet i grytan, strö över mjöl och blanda väl.
Madskolen. Ossobuco fra det itlienske landkøkken. Osso buco med gremolata. - Dato: 16.11.2011 - Foto. Henrik FreekHenrik Freek

Lägg tillbaka köttet i grytan. Strö över mjölet och blanda väl. Tillsätt rödvin, krossade tomater, tomatpuré, vatten, fond, lagerblad, timjan, salt och peppar. Låt sjuda under lock i ca 2 ½ timme, tills köttet är mört. Smaka av såsen med salt och peppar.

Steg 5

Steg 5 – gör gremolatan
Fotograf RIkke WestesenRIkke Westesen

Gremolata: Hacka persiljan, salladslöken och vitlöken fint. Tvätta citronen väl och riv det allra yttersta gula på skalet med ett zestjärn eller juliennejärn för lite synligare strimlor. Blanda allt och lägg i en skål, så att var och en kan strö gremolata över sin rätt.

Annons

Steg 6

Steg 6 – servera osso bucon med risotto eller polenta.
Madskolen. Ossobuco fra det itlienske landkøkken. Osso buco med gremolata. - Dato: 16.11.2011 - Foto. Henrik FreekHenrik Freek

Servera osso bucon med risotto eller polenta och gremolatan.

Foto: Henrik Freek, Columbus Leth, Rikke Westesen

Annons