Så lagar du osso buco – steg för steg
Osso buco med gremolata
Om du inte hittar kalvlägg i din butik, fråga om de kan ta hem.
4 portioner
Tid: 30 minuter + koktid
Du behöver:
4 skivor kalvlägg med ben, ca 1 kg
2 msk olivolja till stekning
Salt och nymald svartpeppar
3 morötter
4 gula lökar
3 stjälkar selleri
4 vitlöksklyftor
3 msk vetemjöl
2 dl rött vin
1 burk krossade tomater, 400 g
3 msk tomatpuré
2 dl vatten
1 msk konc kalvfond
3 lagerblad
5 kvistar timjan
Gremolata:
1 knippe bladpersilja
1 salladslök
2–3 vitlöksklyftor
1 citron
25 g parmesan, finriven
Tillbehör:
Potatismos
Steg 1
Snitta fettkanterna på köttet med en vass kniv.
Steg 2
Bryn köttet på båda sidor i 1 msk olja i en gryta. Pressa ner det med en slev om det vill bukta upp, så att allt får fin stekyta. Ta upp köttet på en tallrik. Salta och peppra.
Steg 3
Skala morot och lök och ansa sellerin. Skär grönsakerna i mycket små tärningar. Skala och hacka vitlöken fint. Fräs allt försiktigt i olja i stekgrytan i 4–5 minuter.
Steg 4
Lägg tillbaka köttet i grytan. Strö över mjölet och blanda väl. Tillsätt rödvin, krossade tomater, tomatpuré, vatten, fond, lagerblad, timjan, salt och peppar. Låt sjuda under lock i ca 2 ½ timme, tills köttet är mört. Smaka av såsen med salt och peppar.
Steg 5
Gremolata: Hacka persiljan, salladslöken och vitlöken fint. Tvätta citronen väl och riv det allra yttersta gula på skalet med ett zestjärn eller juliennejärn för lite synligare strimlor. Blanda allt och lägg i en skål, så att var och en kan strö gremolata över sin rätt.
Steg 6
Servera osso bucon med risotto eller polenta och gremolatan.
Foto: Henrik Freek, Columbus Leth, Rikke Westesen