Calamares – så gör du friterade bläckfiskringar med citronmajonnäs
20 jul, 2025
Dröm dig bort till Medelhavet med calamares – friterade bläckfiskringar och citronmajonnäs att dippa i. Semesterkänsla hemma!
Annons
Friterade bläckfiskringar med citronmajonnäs
Här marineras bläckfisken på spanskt vis i sherryvinäger innan fritering.
Annons
4 portioner
Tid: 30 minuter
Du behöver:
400 g färska eller frysta bläckfiskringar
2 msk olivolja, gärna spansk
2 tsk sherryvinäger
1 vitlöksklyfta
½ tsk riven gul lök
1 msk finhackad persilja
2 krm salt
Olja till fritering
Panering:
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 krm malen vitpeppar
2 ägg
2 dl ströbröd eller panko
Citronmajonnäs:
2 äggulor
1 tsk flingsalt
1 tsk dijonsenap
2 tsk finrivet citronskal
2 msk citronsaft
1 msk vitvinsvinäger
2 dl neutral olja
Sallad:
½ radicchio
1 hjärtsallad
50 g ruccola
2 msk olivolja
2 msk rödvinsvinäger
1 tsk salt och peppar
Till servering:
1 citron
Gör så här:
- Tina bläckfiskringarna om de är frysta. Blanda olja och vinäger. Pressa i vitlöken och rör ner riven lök, persilja och salt. Lägg ner bläckfiskringarna, ställ i kyl och låt marinera i 2 timmar.
- Ta upp bläckfiskringarna ur marinaden och låt dem rinna av. Klappa torra. Blanda mjöl, salt och peppar i en bunke. Vänd bläckfiskringarna noga i blandningen.
- Vispa äggen och häll ströbrödet i en djup tallrik. Doppa de mjölade bläckfiskringarna först i ägget och sedan i ströbrödet. Låt dem vila några minuter på en skärbräda.
- Hetta upp oljan i en panna till 180° – kontrollera temperaturen med en bit vitt bröd som ska bli knaprigt och få fin färg på 1 minut.
- Fritera ringarna i oljan i 1–2 minuter, några i taget. Låt rinna av på ett galler.
- Citronmajonnäs: Vispa äggulorna med salt, senap, citronskal, citronsaft och vinäger i en skål. Vispa i oljan, lite i taget. Smaksätt majonnäsen med salt och citron.
- Sallad: Plocka radicchio och hjärtsallat. Lägg dem på ett fat med ruccola. Ringla över olja och vinäger och smaka av med salt och peppar.
- Servering: Servera de nyfriterade bläckfiskringarna med citronmajonnäs, sallad och citron att pressa över.
Foto: Columbus Leth
Annons