Populärt: Mat Vegetariskt Alla recept Somriga drinkar Grillat Vintips till middagen Sommarmat

Calamares – så gör du friterade bläckfiskringar med citron­majonnäs

20 jul, 2025
Recept på friterade bläckfiskringar med citronmajonnäs
Dröm dig bort till Medelhavet med calamares – friterade bläckfiskringar och citronmajonnäs att dippa i. Semesterkänsla hemma!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vegetariskt med lyxkant #6 - Pasta med citron och brynt salviasmörBrand logo
Vegetariskt med lyxkant #6 - Pasta med citron och brynt salviasmör

Friterade bläckfiskringar med citron­majonnäs

Här marineras bläckfisken på spanskt vis i sherryvinäger innan fritering.

Friterade bläckfiskringar med citronmajonnäs
columbus leth
Annons

4 portioner

Tid: 30 minuter

Du behöver:

400 g färska eller frysta bläckfiskringar
2 msk olivolja, gärna spansk
2 tsk sherryvinäger
1 vitlöksklyfta
½ tsk riven gul lök
1 msk finhackad persilja
2 krm salt
Olja till fritering

Panering:

2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 krm malen vitpeppar
2 ägg
2 dl ströbröd eller panko

Citronmajonnäs:

2 äggulor
1 tsk flingsalt
1 tsk dijonsenap
2 tsk finrivet citronskal
2 msk citronsaft
1 msk vitvinsvinäger
2 dl neutral olja

Sallad:

½ radicchio
1 hjärtsallad
50 g ruccola
2 msk olivolja
2 msk rödvinsvinäger
1 tsk salt och peppar

Till servering:

1 citron

Gör så här:

  1. Tina bläckfiskringarna om de är frysta. Blanda olja och vinäger. Pressa i vitlöken och rör ner riven lök, persilja och salt. Lägg ner bläckfiskringarna, ställ i kyl och låt marinera i 2 timmar.
  2. Ta upp bläckfiskringarna ur marinaden och låt dem rinna av. Klappa torra. Blanda mjöl, salt och peppar i en bunke. Vänd bläckfisk­ringarna noga i blandningen.
  3. Vispa äggen och häll ströbrödet i en djup tallrik. Doppa de mjölade bläckfiskringarna först i ägget och sedan i ströbrödet. Låt dem vila några minuter på en skärbräda.
  4. Hetta upp oljan i en panna till 180° – kontrollera temperaturen med en bit vitt bröd som ska bli knaprigt och få fin färg på 1 minut.
  5. Fritera ringarna i oljan i 1–2 minuter, några i taget. Låt rinna av på ett galler.
  6. Citronmajonnäs: Vispa äggulorna med salt, senap, citronskal, citronsaft och vinäger i en skål. Vispa i oljan, lite i taget. Smaksätt majonnäsen med salt och citron.
  7. Sallad: Plocka radicchio och hjärtsallat. Lägg dem på ett fat med ruccola. Ringla över olja och vinäger och smaka av med salt och peppar.
  8. Servering: Servera de nyfriterade bläckfiskringarna med citronmajonnäs, sallad och citron att pressa över.
Drinkar #4 - Sommarcocktail på kanna - Sparkling rosé sangriaBrand logo
Drinkar #4 - Sommarcocktail på kanna - Sparkling rosé sangria

Foto: Columbus Leth

Annons