Calamares – så gör du friterade bläckfiskringar med citron­majonnäs

Recept på friterade bläckfiskringar med citronmajonnäs
Dröm dig bort till Medelhavet med calamares – friterade bläckfiskringar och citronmajonnäs att dippa i. Semesterkänsla hemma!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

Vegetariskt med lyxkant #6 - Pasta med citron och brynt salviasmörBrand logo

Vegetariskt med lyxkant #6 - Pasta med citron och brynt salviasmör

Friterade bläckfiskringar med citron­majonnäs

Här marineras bläckfisken på spanskt vis i sherryvinäger innan fritering.

Friterade bläckfiskringar med citronmajonnäs
columbus leth

4 portioner

Tid: 30 minuter

Du behöver:

400 g färska eller frysta bläckfiskringar
2 msk olivolja, gärna spansk
2 tsk sherryvinäger
1 vitlöksklyfta
½ tsk riven gul lök
1 msk finhackad persilja
2 krm salt
Olja till fritering

Panering:

2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 krm malen vitpeppar
2 ägg
2 dl ströbröd eller panko

Citronmajonnäs:

2 äggulor
1 tsk flingsalt
1 tsk dijonsenap
2 tsk finrivet citronskal
2 msk citronsaft
1 msk vitvinsvinäger
2 dl neutral olja

Sallad:

½ radicchio
1 hjärtsallad
50 g ruccola
2 msk olivolja
2 msk rödvinsvinäger
1 tsk salt och peppar

Till servering:

1 citron

Gör så här:

  1. Tina bläckfiskringarna om de är frysta. Blanda olja och vinäger. Pressa i vitlöken och rör ner riven lök, persilja och salt. Lägg ner bläckfiskringarna, ställ i kyl och låt marinera i 2 timmar.
  2. Ta upp bläckfiskringarna ur marinaden och låt dem rinna av. Klappa torra. Blanda mjöl, salt och peppar i en bunke. Vänd bläckfisk­ringarna noga i blandningen.
  3. Vispa äggen och häll ströbrödet i en djup tallrik. Doppa de mjölade bläckfiskringarna först i ägget och sedan i ströbrödet. Låt dem vila några minuter på en skärbräda.
  4. Hetta upp oljan i en panna till 180° – kontrollera temperaturen med en bit vitt bröd som ska bli knaprigt och få fin färg på 1 minut.
  5. Fritera ringarna i oljan i 1–2 minuter, några i taget. Låt rinna av på ett galler.
  6. Citronmajonnäs: Vispa äggulorna med salt, senap, citronskal, citronsaft och vinäger i en skål. Vispa i oljan, lite i taget. Smaksätt majonnäsen med salt och citron.
  7. Sallad: Plocka radicchio och hjärtsallat. Lägg dem på ett fat med ruccola. Ringla över olja och vinäger och smaka av med salt och peppar.
  8. Servering: Servera de nyfriterade bläckfiskringarna med citronmajonnäs, sallad och citron att pressa över.

Drinkar #4 - Sommarcocktail på kanna - Sparkling rosé sangriaBrand logo

Drinkar #4 - Sommarcocktail på kanna - Sparkling rosé sangria

Foto: Columbus Leth