Champagnesyllabub med bär och sockerflarn
- AvLena Söderström
Rommarinerade bär, champagnegrädde och ett vackert sockerflarn – där har du den klassiska desserten syllabub.
Champagnesyllabub med bär och sockerflarn
Rommarinerade bär möter len champagnegrädde. Toppas med dekorativa sockerflarn.
6 portioner
Tid: 45 minuter + tid i kyl
Du behöver:
Rommarinerade bär:
250 g frysta bär, t ex hallon och björnbär
1 dl vit sirap
1 dl rom
Sockerflarn:
1 dl strösocker
1 dl vit sirap
Champagnegrädde:
1 dl champagne eller mousserande vin
1 tsk pressad citronsaft
4 msk strösocker
4 dl vispgrädde
Gör så här:
- Lägg bär i en kastrull och ringla över sirapen. Låt koka upp under omrörning och låt sjuda i ca 3 minuter.
- Ta kastrullen från värmen, ringla över rom och rör om. Låt kallna. Låt stå kallt i minst 2 timmar men gärna över natten.
- Sockerflarn: Häll socker och sirap i en stekpanna (inte av aluminium). Värm på medelstark värme och rör med en visp, tills massan blir gyllene.
- Skeda upp massan i små klickar på ett bakplåtspapper och dra ut kanterna med skeden för att få ett spretigt utseende.
- Låt dekorationerna stelna helt. Spara sex av de finaste till garnering. Hacka resten till fint strössel.
- Blanda champagne, citronsaft och socker tills sockret löst sig. Vispa grädden till mjuka toppar och tillsätt champagneblandningen i tre till fyra omgångar, vispa varje gång du tillsätter det. Grädden går inte att förbereda, så gör det här precis innan servering.
- Fördela bären i vinglas. Toppa med champagnegrädden och dekorera med sockerflarnen och strössel.
Foto: Lena Söderström

