Champagnesyllabub med bär och sockerflarn

  • AvLena Söderström
Recept på champagnesyllabub med bär och sockerflarn
Rommarinerade bär, champagnegrädde och ett vackert sockerflarn – där har du den klassiska desserten syllabub.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

3 goda toppings till kladdkaka

Brand logo
3 goda toppings till kladdkaka

Champagnesyllabub med bär och sockerflarn

Rommarinerade bär möter len champagnegrädde. Toppas med dekorativa sockerflarn.

6 portioner

Tid: 45 minuter + tid i kyl

Du behöver:

Rommarinerade bär:

250 g frysta bär, t ex hallon och björnbär
1 dl vit sirap
1 dl rom

Sockerflarn:

1 dl strösocker
1 dl vit sirap

Champagnegrädde:

1 dl champagne eller mousserande vin
1 tsk pressad citronsaft
4 msk strösocker
4 dl vispgrädde

Gör så här:

  1. Lägg bär i en kastrull och ringla över sirapen. Låt koka upp under omrörning och låt sjuda i ca 3 minuter.
  2. Ta kastrullen från värmen, ringla över rom och rör om. Låt kallna. Låt stå kallt i minst 2 timmar men gärna över natten.
  3. Sockerflarn: Häll socker och sirap i en stekpanna (inte av aluminium). Värm på medelstark värme och rör med en visp, tills massan blir gyllene.
  4. Skeda upp massan i små klickar på ett bakplåtspapper och dra ut kanterna med skeden för att få ett spretigt utseende.
  5. Låt dekorationerna stelna helt. Spara sex av de finaste till garnering. Hacka resten till fint strössel.
  6. Blanda champagne, citronsaft och socker tills sockret löst sig. Vispa grädden till mjuka toppar och tillsätt champagneblandningen i tre till fyra omgångar, vispa varje gång du tillsätter det. Grädden går inte att förbereda, så gör det här precis innan servering.
  7. Fördela bären i vinglas. Toppa med champagnegrädden och dekorera med sockerflarnen och strössel.

Så gör du den klassiska drinken Espresso Martini

Brand logo
Så gör du den klassiska drinken Espresso Martini

Foto: Lena Söderström