Choklad-crème brûlée
10 okt, 2025
Crème brûlée är desserten som aldrig går ur tiden! Här har vi uppgraderat den med mjölkchoklad – rena drömmen!
Annons
Choklad-crème brûlée
Desserternas dessert får här smak av ljuvlig mjölkchoklad.
6 portioner
Annons
Tid: 25 minuter + tid i ugn
Du behöver:
2 ½ dl vispgrädde
2 ½ dl mjölk
5 äggulor
150 g strösocker (1,7 dl)
200 g mjölkchoklad
Rörsocker
Gör så här:
- Häll grädde och mjölk i en kastrull och låt det precis koka upp under omrörning. Vispa under tiden äggulor och strösocker luftigt i en skål.
- Smält chokladen i den varma mjölkblandningen och vispa ner ca ¼ av den varma chokladmjölken i äggulorna. Häll tillbaka äggblandningen i kastrullen med resten av mjölken och vispa noggrant tills smeten tjocknar något, det tar 4–5 minuter.
- Häll genast smeten i en kall skål eller bunke och låt stå i kylskåp tills den är helt kall, gärna över natten. Sätt ugnen på 150°. Fördela smeten i 6 ugnsformar och ställ dem i en långpanna. Häll kokande vatten i långpannan så att det når upp till ungefär 1/³ av formarna.
- Grädda crème brûléerna mitt i ugnen tills krämen har stelnat i 40–50 minuter. Låt dem stå i kylskåp i minst 2 timmar före servering, gärna över natten. Strö ett tunt lager rörsocker över varje crème brûlée och bränn av med en brännare tills sockret är karamelliserat. Servera genast.
Foto: Jonny Lindh
Annons