Vinexperten: Bästa bubblorna att beställa till nyår
1. Prisvärd champagne i budgetskrået
Albert LeBrun Blanc de Noirs Extra Brut, Franrike, Champagne (72257), 329 kr, BS.
Svinbra champagne för ett fyndpris i sammanhanget? Ja tack! Brödig och elegant med stor fräschör, smak av nougat, vit choklad, gula plommon och grillad citron. Allt sitter precis där det ska. Producenten kombinerar tradition och precision och levererar ett riktigt superfynd som imponerar långt över prislappen. Ett bubbel med karaktär – som funkar såväl till minglet som till den elegantare huvudrätten.
2. Elegant blanc de blancs-skumpa
Charles Heidsieck Blanc de Blancs Brut, Frankrike, Champagne (92118), 729 kr, TS.
Charles Heidsieck är huset som älskar långlagring och krämig stil – deras Blanc de Blancs Brut görs (såklart) på chardonnay och en rejäl dos reservvin som ger smakdjup. Solmoget äppligt och nötigt med stor elegans! Bra syra och fin fruktighet men också touch av vit toblerone. Ett litet mästerverk som jag brukar se till att inhandla lagom till nyår. Finns i tillfälligt sortiment, så flaskor kan finnas i välsorterade butiker – annars kan du klicka hem!
3. Rosa bubblor från Sydafrika
Charles Fox Reserve Brut Rosé, Sydafrika, Elgin (78880), 275 kr, BS.
Kalasgott mousserande från Sydafrika! Nötigt, brödigt, smörigt, rödbärigt med härlig syra och gott om brioche i eftersmaken. Här finns verkligen en botten och en smak som lever kvar länge i munnen. Inget annat än ett riktigt bra rosévin och ett skinande exempel på vilka bra mousserande viner som görs i Sydfrika. Skulle jag blindprova detta skulle jag nog lägga mina kort på en bra roséchampagne.
4. Livlig italienare i punkig förpackning
Contadi Castaldi Franciacorta Rosé, Italien, Lombardiet, 299 kr via Vinoteket.se
Bra bubblor kan man aldrig få nog av, och denna rosé-franciacorta swept me off my feet. Franciacorta är ett mousserande vin från Lombardiet i norra Italien, gjort med den traditionella metoden (på samma sätt som man gör champagne, alltså med en andra jäsning på flaska). Det lagras på flaska med jästfällning och är känt för sin elegans, fina bubblor och komplexa smak. Här har vi 65 % chardonnay och 35 % pinot noir (pinot nero). Vinet är brödigt på nosen med toner av lite bakade bär, tänk hallonpaj med crust och fina små eleganta bubblor med otrolig balans och elegant smak av solmogna sommarbär, toner av vanilj, lätt brioche och fin längd.
5. Mästerverk från norra Italien
Franciacorta Brut Satèn DOCG Millesimato 2020 Bellavista, Italien, Lombardiet, 589 kr via Vino.com
Satèn är Franciacortas egen diva i den italienska bubblande vinvärlden – gjord enbart på gröna druvor och alltid med den där mjuka, nästan sidenlena moussen som känns som att den dansar tryckare på tungan snarare än disco. Här har vinet dessutom fått vila länge på jästfällningen, minst fyra år, vilket ger både djup och elegans. Resultatet? Fruktig smak av pigga äpplen, vit persika, lemon curd och en air av vita blommor. Fint djup av av hasselnöt och nybakat bröd. En Franciacorta som både flirtar och imponerar – helt enkelt lyx på flaska.
6. Busig pet nat från Australien
Wildman Wine Astro Bunny Pét-Nat 2024, Australien, South Australia, 179 kr, BS.
Varför inte gå utanför ramen och ta med en busig pet-nat till nyår? Den lätt rebelliska stilen, med sina livliga bubblor och charmiga oförutsägbarhet, blir ett härligt avbrott från de mer högtidliga bubblorna. En pet nat signalerar att kvällen ska vara lekfull, avslappnad och full av överraskningar. Perfekt för att kicka igång festen med något som känns personligt, modernt och oväntat. Just detta vin från South Australia är gjord på en blend av mestadels gröna druvor och bjuder på doft av persika, tänk dig drinken Bellini. Smaken är fruktig med toner av nektarin, mandarin, vit persika, grape och vitpeppar. Bubblorna är kittlande och mjuka och den fruktiga smaken håller i sig på ett snyggt sätt från första till sista sipp.
Elin Grube, Vinjournalist
Elin Grube är journalist med specialinriktning på mat och dryck. Hon är sommelierutbildad och arbetar som redaktör på ELLE mat & vin, där hon skriver om vin och mat. Våren 2023 gav hon ut boken ”Vin för en dålig dejt – och 49 andra tillfällen” tillsammans med sin man, vinjournalisten Andreas Grube. Privat älskar hon att sätta guldkant på livet genom att prova nya viner, testa nya restauranger – och upptäcka spännande resmål.
