Löjromstacos med citronsmetana och picklad rödlök
Löjromstacos med citronsmetana och picklad rödlök
Det är lyxigt, busenkelt och så förbaskat gott att du kommer att vilja äta dem själv i köket innan gästerna hinner ta av sig skorna. Perfekta till nyår, midsommar, födelsedagar, fredagar eller när du bara vill få känslan av att livet är lite mer champagne än folköl.
6 små tacos
Du behöver:
120 g löjrom
1 mogen avokado
1 tsk olivolja
Svartpeppar
Picklad rödlök:
1 rödlök
¼ dl ättiksprit, 12 %
½ dl strösocker
1 dl vatten
Tacoskal:
6 gyozablad (eller små fyrkanter av vårrulledeg,ca 8 x 8 cm)
5 dl rapsolja till fritering
Citronsmetana:
2 dl smetana
1 citron, finrivet skal + 1 tsk
Saft
Salt och svartpeppar
Garnering:
Dill eller körvel
Mer peppar, alltid mer svartpeppar
Gör så här:
- Picklad rödlök: Skiva rödlöken tunt, gärna med mandolin. Koka upp ättika, socker och vatten. Häll den heta lagen över löken och låt stå i minst 30 minuter.
- Tacoskal: Värm oljan till cirka 160 grader. Forma ett gyozablad till ett litet tacoskal genom att lägga det över ett runt föremål av metall, till exempel skaftet på en slev. Sänk ner hela föremålet i oljan och fritera ett blad i taget tills det är gyllene och krispigt. Låt svalna på galler.
- Citronsmetana: Vispa smetanan tills den är fluffig. Vänd ner rivet citronskal, citronsaft, salt och peppar. Smaka av – smetanan ska vara syrlig, rund och lite kaxig.
- Montera: Skala, kärna ur och skär avokadon i smala klyftor. Ringla över olivolja och dra några varv med pepparkvarnen. Lägg avokadoklyftor i botten av varje tacoskal. Klicka på citronsmetana. Toppa med löjrom, lite picklad rödlök och något grönt. Avsluta med ett extra peppardrag.
Recept ur kokboken Fisk & Skaldjur – Från stekt sill till löjromstacos (Norstedts)
Recept: Linnea Jarnrot
Foto: Lina Eidenberg Adamo

