Populärt: Mat Vegetariskt Alla recept Somriga drinkar Grillat Vintips till middagen Kräftskiva

Mandelpotatis och löjrom – så lagar du Restaurang NÒRs signaturrätt

14 aug, 2025
Mandelpotatis och löjrom – så lagar du Restaurang NÒRs signaturrätt
I september drar den korta fiskesäsongen av Kalix Löjrom igång. För att fira rätten och låta denna delikatess komma till sin rätt delar Restaurang NÒR med sig av receptet på sin signaturrätt: Mandelpotatis och löjrom.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vegetariskt med lyxkant #3 - Friterade hasselbackspotatisar med tångromBrand logo
Vegetariskt med lyxkant #3 - Friterade hasselbackspotatisar med tångrom

Löjromsfisket i Kalix börjar i slutet av september och pågår fem veckor och sedan 2010 är Kalix Löjrom en skyddad ursprungsbeteckning, SUB, precis som Champagne och Parmesan. Kalix Löjrom kommer från siklöjan, världens minsta laxfisk, i Bottenviken. Från varje honlöja får man 3-5 gram rom. Den rengörs, torkas, saltas och paketeras för hand i en varsam process - inom 24 timmar ska den vara fryst. Den enda tillsatsen är 4 % havssalt.

På Restaurang NÒR hyllas den exklusiva delikatessen året runt i sin populära signaturrätt Mandelpotatis och löjrom. Självklart uppmärksammas löjrommen lite extra under fiskesäsongen september-oktober.

Annons

– Mandelpotatis och löjrom är en rätt som väl sammanfattar matfilosofin på Restaurang NÒR, en riktigt bra nordisk råvara med ren smak och en hållbar produktion. En servering vi är riktigt stolta över och som gästerna kommer tillbaks för, säger Louise Henning, Food & Beverage Manager, Clarion Hotel Stockholm.

Laga mandelpotatis och löjrom hemma

Har du inte möjlighet att besöka Restaurang NÒR på Clarion Hotel Stockholm bjuder kockarna på receptet till sin signaturrätt. Mandelpotatis och löjrom består av en potatiskaka med Västerbottensost, toppad med löjrom från Kalix, crème fraiche, rödlök och citron. Rena, fina smaker som gifter sig i munnen!

Tips! För en vegetarisk variant – byt ut löjrom mot tångkaviar.

Mandelpotatis och löjrom med crème fraiche, rödlök och citron

ca 10 st mandelpotatiskakor

Annons

Du behöver:

770 gram mandelpotatis
200 gram gul lök
53 gram smör
130 gram riven Västerbottensost
55 gram maizena
5,5 gram salt
78 ml grädde
Nypa svartpeppar

Till servering:

Rödlök
Citron
Crème fraiche
Kalix löjrom

Gör så här:

  1. Finhacka löken och karamellisera den i smöret. Låt svalna.
  2. Skiva potatisen i ca 1,5 mm tunna skivor. Blanda lök och potatis. Tillsätt sedan ost, maizena, salt, grädde och svartpeppar.
  3. Lägg bakplåtspapper i botten på en ugnsfast form. Häll i de blandade ingredienserna och täck med bakplåtspapper. Baka i ugn på 120 grader tills kakans innertemperatur är 94 grader.
  4. Låt svalna under press.
  5. Skär upp kakan i ca 5x2 cm bitar.
  6. Fritera bitarna i 180 graders olja tills de är gyllene och krispiga. Servera direkt tillsammans med hackad rödlök, löjrom, crème fraiche & citron.
Så gör du alkoholfri Virgin Pina ColadaBrand logo
Så gör du alkoholfri Virgin Pina Colada

Foto: Restaurang NÒR

Annons