Mandelpotatis och löjrom – så lagar du Restaurang NÒRs signaturrätt
Löjromsfisket i Kalix börjar i slutet av september och pågår fem veckor och sedan 2010 är Kalix Löjrom en skyddad ursprungsbeteckning, SUB, precis som Champagne och Parmesan. Kalix Löjrom kommer från siklöjan, världens minsta laxfisk, i Bottenviken. Från varje honlöja får man 3-5 gram rom. Den rengörs, torkas, saltas och paketeras för hand i en varsam process - inom 24 timmar ska den vara fryst. Den enda tillsatsen är 4 % havssalt.
På Restaurang NÒR hyllas den exklusiva delikatessen året runt i sin populära signaturrätt Mandelpotatis och löjrom. Självklart uppmärksammas löjrommen lite extra under fiskesäsongen september-oktober.
– Mandelpotatis och löjrom är en rätt som väl sammanfattar matfilosofin på Restaurang NÒR, en riktigt bra nordisk råvara med ren smak och en hållbar produktion. En servering vi är riktigt stolta över och som gästerna kommer tillbaks för, säger Louise Henning, Food & Beverage Manager, Clarion Hotel Stockholm.
Laga mandelpotatis och löjrom hemma
Har du inte möjlighet att besöka Restaurang NÒR på Clarion Hotel Stockholm bjuder kockarna på receptet till sin signaturrätt. Mandelpotatis och löjrom består av en potatiskaka med Västerbottensost, toppad med löjrom från Kalix, crème fraiche, rödlök och citron. Rena, fina smaker som gifter sig i munnen!
Tips! För en vegetarisk variant – byt ut löjrom mot tångkaviar.
ca 10 st mandelpotatiskakor
Du behöver:
770 gram mandelpotatis
200 gram gul lök
53 gram smör
130 gram riven Västerbottensost
55 gram maizena
5,5 gram salt
78 ml grädde
Nypa svartpeppar
Till servering:
Rödlök
Citron
Crème fraiche
Kalix löjrom
Gör så här:
- Finhacka löken och karamellisera den i smöret. Låt svalna.
- Skiva potatisen i ca 1,5 mm tunna skivor. Blanda lök och potatis. Tillsätt sedan ost, maizena, salt, grädde och svartpeppar.
- Lägg bakplåtspapper i botten på en ugnsfast form. Häll i de blandade ingredienserna och täck med bakplåtspapper. Baka i ugn på 120 grader tills kakans innertemperatur är 94 grader.
- Låt svalna under press.
- Skär upp kakan i ca 5x2 cm bitar.
- Fritera bitarna i 180 graders olja tills de är gyllene och krispiga. Servera direkt tillsammans med hackad rödlök, löjrom, crème fraiche & citron.
Foto: Restaurang NÒR