Björnbärssnittar med rubychoklad
- AvGitte Heidi Rasmussen
Rubychoklad bidrar med både fin färg och smak till dessa smakrika björnbärssnittar på mördeg.
Björnbärssnittar med rubychoklad
Den något sötsyrliga rubychokladen passar perfekt till dessa lyxiga snittar.
Ca 20 stycken
Tid: 45 minuter + tid i ugn
Du behöver:
Mördeg:
¼ vaniljstång
225 g vetemjöl (3 ¾ dl)
75 g mandelmjöl (1 ½ dl)
100 g strösocker (1 dl)
200 g smör
1 ägg
Fyllning:
50 g strösocker (½ dl)
1 äggvita
150 g mandelmassa
200 g björnbär
2 tsk Maizena majsstärkelse
50 g strösocker (½ dl)
Garnering:
125 g rubychoklad
1 msk bärpulver
Gör så här:
- Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda ihop fröna med vetemjöl, mandelmjöl och socker. Nyp ihop med smöret och tillsätt ägget. Arbeta snabbt ihop till en deg. Forma den till en avlång rulle och platta till den. Lägg i plastfolie och låt vila i kylskåp i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 175°.
- Fyllning: Rör ihop 50 g socker, äggvita och riven mandelmassa till en jämn smet.
- Mosa björnbären grovt med majsstärkelse och 50 g socker. Rör ner blandningen i mandelmassan.
- Kavla ut mördegen till en stor rektangel, ca 30 x 45 cm, på en mjölad arbetsbänk. Dela degen i två längder, 15 x 45 cm, och lyft försiktigt över dem till ett bakplåtspapper. Låt ligga i frysen i ca 15 minuter så att de blir lättare att hantera.
- Bred ut björnbärsfyllningen på den ena degplattan och lägg den andra ovanpå. Tryck till lätt så att fyllningen når ända ut i kanterna.
- Flytta försiktigt över plattan till en plåt och grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna i 10 minuter
- Pensla sedan med smält rubychoklad. Låt stelna i kylen.
- Skär till kanterna och skär kakan i 9–10 fyrkanter, 7,5 x 7,5 cm. Dela sedan varje fyrkant diagonalt. Strö över bärpulver och servera. Tips! Här har björnbär använts, men du kan enkelt byta till ditt favoritbär.
Foto: Stine Christiansen

