Det här serverades på Nobelmiddagen 2025
För första gången någonsin stod en duo bakom Nobelmiddagen som serverades 2025 – stjärnkockarna Tommy Myllymäki och Pi Le stod för maten medan stjärnkonditorn Frida Bäcke stod för desserten för andra året i rad. Det är stort hemlighetsmakeriet kring vad som ska serveras och menyn utvecklas i nära samarbete med Nobelstiftelsens gastronomiska rådgivare Fredrik Eriksson, Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum, Ulrika Karlsson, Krakas Krog samt Gert Klötzke, professor i gastronomi vid Umeå universitet.
Om Nobelbanketten
Banketten som följer prisutdelningen har gått från att vara en mindre middag för Nobelpristagarna och representater för de prisutdelande institutionerna till en internationellt uppmärksammad fest. 1901 hölls den allra första banketten, då i Spegelsalen på Grand Hôtel med 113 gäster närvarande. I takt med att gästernas antal har ökat har antalet rätter minskat, först till fyra och sedan till dagens tre. Menyerna har också fått alltmer genomtänkta teman, alltid med grund i det svenska köket.
Idag är det cirka 1300 gäster som sätter sig till bords i Blå hallen. Dukningen sker med Nobelservisen som togs fram till Nobelprisets 90-årsjubileum 1991 av de tre svenska formgivarna Karin Björquist (Rörstrand/Gustavsberg), Gunnar Cyrén (Orrefors) och Ingrid Dessau (Klässbols Linneväveri). Under kvällen arbetar ett team med 44 kockar och 190 servitörer och servitriser.
Sedan 1934 har banketten hållits på Stadshuset med ett par undantag:
- 1924 ställdes festligheterna in eftersom alla pristagare var förhindrade att närvara.
- Krigsåren 1914–1919 och 1939–1944 var Nobelbanketten inställd.
- 1956 hade man med hänsyn till det politiska läget (Sovjetunionens inmarsch i Ungern) en mindre middag i Börssalen.
- 2020–2021 var Nobelbanketten inställd på grund av coronapandemin.
Nobelmenyn 2025
Det vi fick veta på förhand var att menyn kommer att innehålla svamp och bär från skogen med fokus på oväntade smakupplevelser. Nobelservisen skapades 1991 för att fira Nobelprisets 90-års jubileum och har fram tills i år sett likadan ut. 2025 utökades den med en handsnidad smörkniv, framtagen av Van Le, och för första gången någonsin serverades det smör till brödet.
Förrätt:
Soppa på Karljohansvamp serveras med bunden sallad på odlade svenska svampar, Almnäs Tegel, ingefärsolja och svart vintertryffel. Tryffelsmör och hårt bröd smaksatt med Karljohansvamp.
Varmrätt:
Piggvar färserad med pilgrimsmussla och sockertång, rostad rotselleri glaserad med libbsticka, smörkokt potatis och silverlök smaksatt med muskot. Serveras med buljongkokt savojkål, purjolök och champinjoner samt en smörsås på fermenterad rosenkvitten och Ingrid Marie-äpplen.
Efterrätt:
Sorbet på svenska slånbär smaksatt med apelsin, kryddpeppar och nejlika. En bakad färskostkräm med bourbonvanilj och brynt smörkaka. Kärnmjölkskaramell och ett krisp på bovete och havre. Serveras med en consommé på skogshallon smaksatt med enskott.
På årets Nobelfest serverades tre utvalda viner som speglade både tradition och innovation:
Eric Rodez Blanc de Noirs Grand Cru, Frankrike, Champagne
Champagnen är en blanc de noirs, vilket betyder att den är gjord på enbart blå druvor – i det här fallet pinot noir – och alltså bokstavligen ”vitt av svarta”. Detta ger ofta vinet mer smakdjup och en subtil rödbärig karaktär. Eric Rodez Blanc de Noirs är inte en så kallad vintagechampagne där alla druvor kommer från samma årgång, utan en blend av basviner från flera tidigare år. Kombinationen av flera äldre basviner gör champagnen fyllig och komplex, med stor nyansrikedom. Vinet är dessutom Demeter-certifierat och ekologiskt. Demeter-certifieringen innebär att det produceras enligt strikta biodynamiska principer, vilket handlar om att odla med respekt för naturens cykler och utan kemikalier.
Immelen 2022, Sverige, Skåne
För första gången i Nobels historia serverades ett svenskt vitt vin till huvudrätten, och valet föll på Immelen från Kullabergs vingård i Skåne. Vinet är gjort på druvan solaris, en grön druva som trivs i det svenska klimatet. Immelen har tidigare uppmärksammats internationellt och kammade hem vinsten i The Swedish Winetasting förra året, där svenska viner blindprovades mot likvärdiga europeiska viner av toppsommelierer och välrenommerade vinskribenter. Resultatet är ett friskt, aromatiskt vin med toner av gul frukt och fatkrydda som bär upp huvudrätten på ett elegant sätt.
Läs mer: Här produceras Immelen – ELLE mat & vin besöker Kullabergs vingård
Kracher Red Roses Beerenauslese 2022, Österrike, Burgenland
Till desserten serverades Kracher Red Roses Beerenauslese från Österrike, ett vin från en producent som utmärkt sig för sina utsökta dessertviner. Vinet är gjort på rosenmuskateller och har en karaktär som ofta beskrivs som ”sommar på flaska”, med intensiva toner av jordgubbar, rosor, körsbär och söta kryddor. Denna söta, blommiga avslutning satte en lyxig och njutbar punkt på middagen.
Foto: Dan Lepp © Nobel Prize Outreach

