Mandelkakor med karamelliserade päron och brända mandlar

  • AvGitte Heidi Rasmussen
Recept på mandelkakor med karamelliserade päron och brända mandlar
De här mandelkakorna är en perfekt mix av allt – knapriga brända mandlar, söta karamelliserade päron och en kula vaniljglass på toppen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

Chokladgröt toppad med rostade mandlar och smöröga

Brand logo
Chokladgröt toppad med rostade mandlar och smöröga

Mandelkakor med karamelliserade päron och brända mandlar

Helt ljuvlig avslutning på en festlig middag. Saftiga mandelkakor, karamelliserade päron och en kula glass till.

Mandelkakor med karamelliserade päron och brända mandlar
Stine Christiansen

8 stycken

Tid: 45 minuter

Du behöver:

25 g mandelspån
225 g strösocker (2 ½ dl)
Äppeljuice
175 g smör, rumsvarmt
4 små päron
1 msk vatten
100 g mandelmassa
3 ägg
½ citron
50 g mandelmjöl (1 dl)
50 g vetemjöl (0,8 dl)
1 tsk bakpulver

Till servering:

Karamell
1 liter vaniljglass
75 g brända mandlar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180°. Placera 8 muffinsformar i en muffinsplåt. Lägg mandelspån i botten.
  2. Smält 75 g socker tillsammans med lite äppeljuice i en panna. Tillsätt 25 g smör och låt det karamelliseras.
  3. Skala under tiden päronen och skär dem i skivor. Lägg dem i pannan tillsammans med lite vatten och låt karamellisera några minuter under lock.
  4. Fördela päronskivorna i muffinsformarna ovanpå mandelspånen, lägg dem gärna som en liten solfjäder.
  5. Fortsätt koka ihop karamellen om den är tunn. Ringla lite över päronen i formarna. Spara resten till servering.
  6. Vispa resten av sockret, smöret och mandelmassan till en lätt och luftig smet. Vispa ner äggen, ett i taget, vispa minst 1 minut mellan varje ägg.
  7. Riv citronskalet fint och pressa ur saften. Vänd ner i smeten. Rör ner mandelmjöl och sikta i vetemjöl och bakpulver. Blanda ihop till en jämn smet.
  8. Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna 5–10 minuter och vänd sedan försiktigt upp dem på en tallrik.
  9. Servering: Ringla karamellen över kakorna, lägg på en kula vaniljglass och toppa med hackade brända mandlar. Servera direkt.

Så gör du alkoholfri Virgin Pina Colada

Brand logo
Så gör du alkoholfri Virgin Pina Colada

Foto: Stine Christiansen