Mandelkakor med karamelliserade päron och brända mandlar
- AvGitte Heidi Rasmussen
De här mandelkakorna är en perfekt mix av allt – knapriga brända mandlar, söta karamelliserade päron och en kula vaniljglass på toppen.
Mandelkakor med karamelliserade päron och brända mandlar
Helt ljuvlig avslutning på en festlig middag. Saftiga mandelkakor, karamelliserade päron och en kula glass till.
8 stycken
Tid: 45 minuter
Du behöver:
25 g mandelspån
225 g strösocker (2 ½ dl)
Äppeljuice
175 g smör, rumsvarmt
4 små päron
1 msk vatten
100 g mandelmassa
3 ägg
½ citron
50 g mandelmjöl (1 dl)
50 g vetemjöl (0,8 dl)
1 tsk bakpulver
Till servering:
Karamell
1 liter vaniljglass
75 g brända mandlar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180°. Placera 8 muffinsformar i en muffinsplåt. Lägg mandelspån i botten.
- Smält 75 g socker tillsammans med lite äppeljuice i en panna. Tillsätt 25 g smör och låt det karamelliseras.
- Skala under tiden päronen och skär dem i skivor. Lägg dem i pannan tillsammans med lite vatten och låt karamellisera några minuter under lock.
- Fördela päronskivorna i muffinsformarna ovanpå mandelspånen, lägg dem gärna som en liten solfjäder.
- Fortsätt koka ihop karamellen om den är tunn. Ringla lite över päronen i formarna. Spara resten till servering.
- Vispa resten av sockret, smöret och mandelmassan till en lätt och luftig smet. Vispa ner äggen, ett i taget, vispa minst 1 minut mellan varje ägg.
- Riv citronskalet fint och pressa ur saften. Vänd ner i smeten. Rör ner mandelmjöl och sikta i vetemjöl och bakpulver. Blanda ihop till en jämn smet.
- Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna 5–10 minuter och vänd sedan försiktigt upp dem på en tallrik.
- Servering: Ringla karamellen över kakorna, lägg på en kula vaniljglass och toppa med hackade brända mandlar. Servera direkt.
Foto: Stine Christiansen

