Lyxiga minimunkar med hummerröra
- AvLena Söderström
Friterade och frasigt goda minimunkar serveras här med krämig hummerröra. Kombinera gärna med örtmarinerade oliver.
Lyxiga minimunkar med hummerröra
Frasigt och underbart tilltugg!
20 stycken
Tid: 35 minuter
Du behöver:
1 ½ dl grekisk yoghurt, 10 %
2 dl vetemjöl
½ msk bikarbonat
½ krm smulat flingsalt
5 dl majsolja, till fritering
Fyllning:
1 ¼ dl majonnäs
1 msk finhackad gräslök
1 tsk finhackad körvel
1 stor kokt hummer
Till servering:
¼ ask smörgåskrasse, klippt
1 tsk grovmortlad rosépeppar
Citron
Gör så här:
- Häll yoghurt i en bunke. Vänd ner mjölet blandat med bikarbonat och salt. Rör till en slät deg. Lägg degen i en spritspåse med rund tyll.
- Värm oljan i en liten tjockbottnad gryta, ca 2 liter till 175º, eller lägg i en bit vitt bröd som ska bli gyllene på 1 minut.
- Spritsa degen direkt i oljan, ca 2 cm långa bitar, det blir ca 10 stycken. Klipp av smeten med en sax. Fritera munkarna gyllene, vänd dem med hålslev då och då.
- Lägg munkarna på ett fat med dubbelvikt hushållspapper, låt rinna av och svalna. Gör på samma sätt med resten av degen.
- Fyllning: Blanda majonnäs, gräslök och körvel, ställ kallt. Hacka hummerköttet i små bitar. Blanda ihop.
- Skär ett snitt i munkarna, använd gärna brödkniv. Fyll munkarna med hummerröran. Lägg dem på ett serveringsfat.
- Garnera munkarna med krasse, rosépeppar och citronbitar.
Örtmarinerade oliver
Marinera oliver med citron, chili och örter och servera som tilltugg.
6 portioner
Tid: 15 minuter
Du behöver:
5 dl blandade oliver
1 vitlöksklyfta, hackad
2 bitar citronskal
½ mild färsk röd chilifrukt, hackad
1 knippe färska örter, t ex oregano eller timjan
1 msk rödvinsvinäger
1 dl olivolja
½ tsk citronpeppar
½ citron, färskpressad saft
Gör så här:
- Blanda oliver, vitlök, citronskal, chili och örter i en värmetålig skål.
- Mät upp resten av ingredienserna i en liten kastrull och värm upp på medelstark värme under omrörning.
- Häll den varma marinaden över oliverna. Täck över. Låt kallna och marinera i kylskåp i 2–3 timmar eller över natten.
Foto: Lena Söderström

