Funky fish & chips med pommes, guacamole och västerbottensost

Recept på funky fish & chips med pommes, guacamole och västerbottensost
Om det är en enda rätt du ska laga i helgen så är det Linnea Jarnrots maxade fish & chips med pommes, guacamole, pico de gallo och västerbottensostsås!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

Lyxsmörgås med pepparot, lax och friterad kapris

Brand logo
Lyxsmörgås med pepparot, lax och friterad kapris

Funky fish & chips

Du kan använda köpta pommes, färdig guacamole, pico de gallon som blev över från tacokvällen och den färdiga cheddarostsåsen från mataffären som lyser upp ett helt rum. För ibland behöver livet inte vara mer komplicerat än en påse fryst fisk. Västerbottensost tillför en lite lyxigare svensk ton i det som annars är en brittisk-mexikansk flört. Twisten säger ”jag vet vad jag gör”.

4 portioner

Du behöver:

Fisk:

600 g vit fiskfilé, t ex torsk, kolja eller sej
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl vetemjöl
2 ägg
2 dl panko
1 liter neutral olja till fritering

Pico de gallo:

2 tomater (ca 200 g), fintärnade
1 liten rödlök, finhackad
1/2 röd chili, finhackad
1/2 kruka koriander, hackad
1 lime, saft
1/2 tsk salt

Guacamole:

2 mogna avokador
1/2 lime, saft
1 vitlöksklyfta, riven
Salt och svartpeppar

Pommes:

800 g frysta pommes frites
1 msk olja eller oljespray
1/2 kruka koriander, hackad
1 tsk grovmalen svartpeppar

Västerbottensostsås:

2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 1/2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
150 g Västerbottensost, riven salt och svartpeppar

Topping:

1 liten rödlök eller schalottenlök, hackad
1–2 färska eller inlagda
Jalapeños, tunt skivade
Färsk koriander

Gör så här:

  1. Pico de gallo: Blanda tomat, rödlök, chili, koriander, limesaft och salt. Låt dra medan du fixar resten.
  2. Guacamole: Gröp ur avokadon och mosa med limesaft, vitlök, salt och peppar. Grov eller slät? Ditt call.
  3. Pommes: Blanda fryst pommes med olja, eller spraya på den. Fritera, airfrya eller ugnsbaka pommesen tills de är gyllene, det senare brukar ta cirka 35 minuter. Strössla över koriander och grovmalen svartpeppar.
  4. Fisk: Skär fisken i mindre bitar. Salta och peppra. Vänd bitarna i mjöl, doppa sedan i uppvispat ägg och vänd slutligen fisken i panko. Fritera fiskbitarna i het olja, cirka 180 grader, tills de är krispiga och gyllene. Låt dem rinna av på hushållspapper.
  5. Västerbottensostsås: Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Tillsätt mjölk och grädde lite i taget. När såsen tjocknat, rör ner osten. Smaka av med salt och peppar.
  6. Servering – ett kontrollerat kaos: Lägg upp pommesen på ett stort fat. Släng på fiskbitarna som om du inte har någon plan (men det har du). Ringla över ostsåsen, klicka ut guacamolen, ös på pico de gallo. Strö över hackad lök, jalapeños och extra koriander. Servera genast – och glöm inte servetterna.
Recept ur kokboken Fisk & Skaldjur – Från stekt sill till löjromstacos (Norstedts)

Så gör du torsk med fänkålssallad och pepparrotsräkor

Brand logo
Så gör du torsk med fänkålssallad och pepparrotsräkor

Recept ur kokboken Fisk & Skaldjur – Från stekt sill till löjromstacos (Norstedts)
Recept: Linnea Jarnrot
Foto: Lina Eidenberg Adamo