Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

Kladdkaka med champagnefrosting

24 nov, 2023 
AvLinn Grubbström
Recept på kladdkaka med champagnefrosting
Peter Kam
Tänk att en kladdkaka kan bli årets godaste efterrätt – allt som saknas är en lyxig champagnefrosting!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Kladdkaka med champagnefrosting

Festa till kladdkakan med lyxig topping.

Kladdkakan blir genast kvällens höjdpunkt när den serveras under ett lager champagnefrosting
Peter Kam

8 bitar

Du behöver:

150 g hasselnötter
100 g mörk choklad
2 msk kakao
100 g smör
40 g (½ dl) strösocker
3 ägg

Frosting:

1,8 dl champagne eller mousserande
230 g osaltat rumsvarmt smör
8 dl florsocker
1 tsk vaniljextrakt
Nypa salt

Till servering:

Chokladpärlor
Ätbart guldpulver

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Mixa hasselnötterna fint i en mixer. Hacka den mörka chokladen grovt.
  2. Tillsätt choklad, kakao, smör och socker. Mixa ingredienserna tills de är väl blandade.
  3. Separera äggen i gulor och vitor. Häll äggulorna i mixern och mixa till en jämn smet.
  4. Vispa äggvitorna fasta i en separat skål. Vänd försiktigt ner smeten i äggvitorna med en slickepott. Häll smeten i en springform, 25 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 35 minuter. Låt den svalna.
  5. Frosting: Koka upp champagnen i en liten kastrull på medelhög värme. Sänk värmen och låt det sjuda tills det reduceras till ½ dl, det tar 7–10 minuter. Ställ åt sidan och låt svalna, den ska vara rumsvarm eller kall.
  6. Vispa smöret på hög hastighet, gärna i en köksassistent, tills det är ljust och krämigt i 2–3 minuter. Tillsätt florsockret, 1 dl i taget, börja på låg hastighet och öka sedan. Tillsätt 3 msk av den reducerade champagnen och vaniljextrakt. Smaka av. Tillsätt resten av den reducerade champagnen om det behövs, och ev en nypa salt.
  7. Fyll en spritspåse försedd med en liten stjärntyll med krämen. Spritsa små toppar på kakan och toppa med chokladpärlor och guldpulver.

Foto: Peter Kam

Annons