Helstekt oxfilé med jordärtskocks­puré och rödvinssås

  • AvLena Söderström
Recept på helstekt oxfilé med jordärtskockspuré och rödvinssås
Inget utstrålar fest som att bjuda gästerna på helstekt oxfilé. Vi serverar den med jordärtskockspuré, rödvinssås och shiitake.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

Smashed burger med lök & tryffelmajonnäs

Brand logo
Smashed burger med lök & tryffelmajonnäs

Helstekt oxfilé med jordärtskocks­puré och rödvinssås

Klassiker man aldrig tröttnar på – lika lyxig som självklar på nyårsafton.

6 portioner

Tid: 60 minuter + tid i ugn

Du behöver:

1 kg oxfilé
2 msk smör
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Puré:

700 g jordärtskockor
Salt
1 msk pressad citronsaft
2 msk smör
3 msk vispgrädde

Sås:

4 dl köttbuljong
Sky
3 msk tomatpuré
2 ½ dl rödvin
15 g smör (ca 1 msk), tärnat
2 ½ tsk Maizena, majsstärkelse
Salt
Svartpeppar

Servering och garnering:

250 g steklökar
150 g shiitakesvamp
2 msk smör
1 msk rapsolja
Svartpeppar
Färsk oregano

Gör så här:

  1. Puré: Skala jordärtskockorna och skär i skivor. Lägg i en kastrull och häll på kokande vatten så att det täcker. Salta och tillsätt citronsaft. Koka skockorna helt mjuka. Häll av och spara 1 ½ dl av kokspadet.
  2. Mixa skockorna i en matberedare. Häll tillbaka purén i kastrullen och rör i det sparade spadet, lite i taget, till önskad konsistens. Rör ner smör och grädde och smaka av. Håll purén varm eller värm den inför serveringen.
  3. Sätt ugnen på 125°. Putsa filén och bryn den i smör runtom tills köttet fått fin färg, även ändarna. Salta och peppra. Lägg filén i en ugnsform med bakplåtspapper. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet. Stek mitt i ugnen tills innertemperaturen är 55–61°.
  4. Låt köttet vila övertäckt i ca 30 minuter. Spara skyn till såsen.
  5. Sås: Koka upp buljong, den sky som finns, tomatpuré och rödvin under omrörning i en kastrull. Rör ut majsstärkelse i lite vatten. Tillsätt redningen under omrörning och låt såsen få ett snabbt uppkok. Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret, i små klickar. Smaka av med salt och peppar.
  6. Lägg steklöken i en bunke och häll på kokande vatten så att det täcker. Låt stå i ca 3 minuter – då blir de lättare att skala. Skala lökarna och dela dem.
  7. Dela större svampar i bitar. Fräs lök och svamp var för sig i smör och olja i 5–10 minuter tills de fått fin färg.
  8. Servering. Skiva köttet. Värm purén och såsen. Fördela rödvinssåsen på tallrikar. Lägg upp köttet och jordärtskockspuré. Toppa med lök och svamp. Peppra och toppa med oregano.

Vegetariskt med lyxkant #7 - Salladsbowl med sesamavokado och grillad halloumi

Brand logo
Vegetariskt med lyxkant #7 - Salladsbowl med sesamavokado och grillad halloumi

Foto: Lena Söderström