Krämig auberginesill med tångkaviar
Den här auberginesillen med tångkaviar blir härligt krämig och är en väl värdig utmanare till den klassiska sillen!
Krämig auberginesill med tångkaviar
Aubergine är ett utmärkt vegetariskt alternativ till inlagd sill. Den här varianten med tångkaviar påminner lite om skärgårdssill.
6 portioner
Tid: 20 minuter + tid i kyl
Du behöver:
Lag:
3 dl vatten
2 dl strösocker
1 dl ättiksprit, 12 %
Aubergine:
1 stor eller 2 mindre aubergine
½ liter vatten
½ msk salt
Sås:
3 dl imat fraiche eller annat växtbaserat alternativ
50 g tångkaviar
1 dl finhackad purjolök, gröna delen
1 krm salt
Gör så här:
- Koka lagen tills sockret smälter. Låt kallna. Skala aubergin med potatisskalare.
- Skär auberginen i långa skivor, ca 1 ½ cm breda. Skär dem sedan i sneda silliknande bitar.
- Koka upp vatten och salt. Koka auberginebitarna under lock i ca 5 minuter tills de blir mjuka men inte sladdriga. Låt bitarna rinna av i ett durkslag.
- Lägg ner auberginebitarna i den kalla lagen och låt stå i kyl över natten.
- Ta upp auberginebitarna och låt de rinna av. Blanda ihop såsen och smaka av med salt och peppar. Vänd ner auberginen i såsen.
Foto: Lisa Björner

