Lyxiga nyårsmenyer med perfekt matchade vintips

Foto: Lena Söderström, Canva, Stine Christiansen
Planerar du nyårsmiddagen och vill imponera utan stress? Här är två festliga nyårsmenyer med lyxiga smaker, wow-känsla och perfekt matchade viner. Välj mellan klassiska favoriter med en twist eller en vegetarisk meny som glänser.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

Så ska du fira nyår enligt ditt stjärntecken

Brand logo
Så ska du fira nyår enligt ditt stjärntecken

Nyårsmeny 1: Lyxiga klassiker med en twist

Förrätt till nyår
Lena Söderström

Hummer & rosébubbel att börja med

Förrätt: Lyxiga minimunkar med hummerröra

Friterade och frasigt goda minimunkar serveras här med krämig hummerröra.

I glaset: Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Rosé Brut, Frankrike, Bourgogne (7781), 159 kr.

En flaska mousserande vin

En bärig crémant som bjuder på både krämig mousse och toner av sommarbär och uppiggand syra blir perfekt till den här förrätten då vinets bärighet möter hummerns sötsalta toner fint och syran friskar upp de feta inslagen i friteringen och smetanan.

Oxfilé med puré och rödvinssås och ett glas rött vin
Lena Söderström

Oxfilé till ett glas franskt fylligt vin

Huvudrätt: Helstekt oxfilé med jordärtskockspuré

Inget utstrålar fest som att bjuda gästerna på helstekt oxfilé. Vi serverar den med jordärtskockspuré, rödvinssås och shiitake.

I glaset: Xavier Vignon Vacqueyras 2023, Frankrike, Rhônedalen (1492), 155 kr.

En flaska rött vin

Detta röda smakrika och eleganta vin från södra Rhône levererar riktigt bra droppar för pengarna! Det bjuds på gott om generös frukt: mörka bär, mogna plommon, viol samt ett kryddigt avslut. En perfekt matchning till denna rätt med oxfilé.

Dessert med maräng och glass
Lene Samsø

Festlig final med Moscato & maräng

Dessert: Mini baked Alaska med hallonsorbet

Hallonsorbet på en sockerkaksbotten, täckt med maräng – mini baked Alaska är en riktigt läcker dessert att ställa fram efter middagen.

I glaset: Nivole Moscato d’Asti 2025, Italien, Piemonte, 99 kr/375 ml.

En flaska sött vin

Detta pärlande söta vin från norra Italien blir perfekt som piggt dessertvin i sällskap av baked alaska. Servera vinet svalt i vitvinsglas.

Nyårsmeny 2: Vegetariskt med wow-faktor

Friterade bao buns med smetana och löjrum
Catarina König

Magiska munsbitar & champagne

Förrätt: Friterade baobuns med smetana och löjrom

Bao buns som friteras blir härligt frasiga! Fyll med smetana, löjrom och finhackad rödlök – superlyxigt! Byt ut löjrommen till tångcaviar för att göra rätten helt vegetarisk.

I glaset: Charles Heidsieck Brut Réserve, Frankrike, Champagne (77522), 579 kr.

En flaska champagne

Den här champagnen är en prisbelönt favorit vars brödiga, lätt mogna toner och krispiga syra möter de friterade bao bunsen perfekt. En lyxig smakstart på middagen – och en champagne som garanterat kommer att imponera på gästerna!

Pasta med tryffel
Catarina König

Tryffel & toppvin från Italien

Huvudrätt: Krämig tryffelpasta

Enkelt, snabbt, krämigt & lyxigt!

I glaset: Barolo Piccole Vigne 2021, Italien, Piemonte, 251 kr.

En flaska rött vin

Barolo görs i den norditalienska byn med samma namn och här är det alltid druvan nebbiolo som gäller. Det här vinet bjuder på toner av körsbär, nypon, trädgårdsrosor, lite tjära och kanel och har en tanninstruktur som rundas av perfekt av den krämiga tryffelpastan. En match made in heaven!

Mandelkaka med päron
Stine Christiansen

Sött avslut med Vinsanto

Dessert: Mandelkakor med karamelliserade päron och brända mandlar

De här mandelkakorna är en perfekt mix av allt – knapriga brända mandlar, söta karamelliserade päron och en kula vaniljglass på toppen.

I glaset: Ruffino Vinsanto Serelle 2021, Italien, Chianti, 189 kr/375 ml.

Sött vin från Italien

Vinsanto är ett klassiskt italienskt dessertvin som är vanligt att avnjuta till exempelvis biscotti.

Foto: Lena Söderström, Stine Christiansen, Catarina König, Lene Samsø