Eton mess med jordgubbar, salt kolasås och kladdkaka
Eton mess är en klassisk brittisk dessert som Catarina König här väljer att servera med jordgubbar, salt kolasås och kladdkaka.
Eton mess med jordgubbar, salt kolasås och kladdkaka
Baka gärna kladdkakan dagen innan så den hinner sätta sig.
4 portioner
Tid: 20 minuter + gräddning
Du behöver:
150 g smör
2 ¾ dl strösocker
2 dl vetemjöl
¾ dl kakao
1 msk vaniljsocker
2 stora ägg
1 liten nypa salt
Salt kolasås:
50 g smör
1 dl strösocker
½ dl ljus sirap
1 ½ dl vispgrädde
½ tsk vaniljsocker
Flingsalt
Till servering:
1 ½ dl vispgrädde
8–10 jordgubbar
½ l vaniljglass
6–8 maränger
Mynta eller citronmeliss
Gör så här:
- Sätt ugnen på 170°, varmluft. Smält smöret i en kastrull och blanda sedan ihop med alla torra ingredienser. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om till en fin glansig smet.
- Klä en springform, 23 cm i diameter, med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen i 18–20 minuter. Ta ut och låt kallna.
- Salt kolasås: Smält samman alla ingredienser utom vaniljsocker och salt i en kastrull. Låt puttra i ca 10 minuter tills den tjocknar. Smaka av med vaniljsocker och lite flingsalt.
- Vispa grädden fluffig och skär jordgubbar i kvartar. Varva glasskulor med grädde, skurna små kuber av kladdkaka (det kommer bli kladdkaka över), jordgubbar och kolasås i fina dessertskålar. Toppa med krossade maränger och lite grönt.
Recept och foto: Catarina König

