Eton mess med jordgubbar, salt kolasås och kladdkaka

Recept på Eton mess med jordgubbar, salt kolasås och kladdkaka
Eton mess är en klassisk brittisk dessert som Catarina König här väljer att servera med jordgubbar, salt kolasås och kladdkaka.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

3 goda toppings till kladdkaka

Brand logo
3 goda toppings till kladdkaka

Eton mess med jordgubbar, salt kolasås och kladdkaka

Baka gärna kladdkakan dagen innan så den hinner sätta sig.

4 portioner

Tid: 20 minuter + gräddning

Du behöver:

150 g smör
2 ¾ dl strösocker
2 dl vetemjöl
¾ dl kakao
1 msk vaniljsocker
2 stora ägg
1 liten nypa salt

Salt kolasås:

50 g smör
1 dl strösocker
½ dl ljus sirap
1 ½ dl vispgrädde
½ tsk vaniljsocker
Flingsalt

Till servering:

1 ½ dl vispgrädde
8–10 jordgubbar
½ l vaniljglass
6–8 maränger
Mynta eller citronmeliss

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 170°, varmluft. Smält smöret i en kastrull och blanda sedan ihop med alla torra ingredi­enser. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om till en fin glansig smet.
  2. Klä en springform, 23 cm i diameter, med bakplåt­spapper och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen i 18–20 minuter. Ta ut och låt kallna.
  3. Salt kolasås: Smält samman alla ingredienser utom vaniljsocker och salt i en kastrull. Låt puttra i ca 10 minuter tills den tjocknar. Smaka av med vaniljsocker och lite flingsalt.
  4. Vispa grädden fluffig och skär jordgubbar i kvartar. Varva glass­kulor med grädde, skurna små kuber av kladdkaka (det kommer bli kladd­kaka över), jordgubbar och kolasås i fina dessertskålar. Toppa med krossade maränger och lite grönt.

Så gör du den klassiska drinken Espresso Martini

Brand logo
Så gör du den klassiska drinken Espresso Martini

Recept och foto: Catarina König