Mac and chili cheese med krispig topp
Denna krämiga mac and chili cheese med krispig pankotopp är comfort food deluxe – signerad mästerkocken Catarina König.
Mac and chili cheese med krispig topp
Krämigt och ostigt med hetta.
4–6 portioner
Tid: 40 minuter
Du behöver:
5 dl idealmakaroner
3 stora färska jalapeños
25 g smör
3 msk vetemjöl
2 ½ dl mjölk
2 dl vispgrädde
300 g cheddarmix (riven gul cheddar & mozzarella)
Salt
Nymald svartpeppar
Ev cayennepeppar
Pankokrisp:
50 g smör, eller rapsolja
2 dl panko
Flingsalt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°, varmluft. Koka makaronerna i saltat vatten.
- Pankokrisp: Smält smör i en stekpanna och rosta panko lätt i smöret på medelhög värme. Salta och smaka av. Lägg över på ett hushållspapper.
- Finhacka jalapeños efter att ha skurit bort kärnhuset.
- Smält smöret i en kastrull, dra bort från värmen och rör ner mjölet.
- Tillsätt mjölken, rör ihop och sätt tillbaks på värmen. Vispa tills såsen tjocknar, tillsätt under tiden vispgrädden. När såsen tjocknar, rör i den rivna cheddarmixen och finhackad jalapeno. Smaka av med salt och nymald svartpeppar och ev lite cayennepeppar om mer hetta önskas.
- Häll av makaronerna och vänd ihop med ostsåsen. Lägg över i en ugnsform och toppa med smörstekt panko.
- Gratinera i ugnen i 12–16 minuter eller tills gratängen blivit riktigt varm rakt igenom.
Recept och foto: Catarina König

