Lasagne med champinjoner och timjan
29 aug, 2025
AvSandra Palmkvist
Lättlagade lasagne med mycket smak av umami från champinjonerna. Som alltid är den ännu godare dagen efter!
Annons
Lasagne med champinjoner och timjan
Servera gärna ännu mer stekt svamp och en sallad vid sidan av.
Annons
4 portioner
Tid: 45 minuter + tid i ugn
Du behöver:
2 gula lökar
600 g färska champinjoner
2 vitlöksklyftor
Smör, till stekning
1 ½ tsk torkad timjan
400 g naturell färskost
3 dl matlagningsgrädde
½ dl koncentrerad kantarellfond eller grönsaksfond
½ tsk salt
¾ tsk nymald svartpeppar
400 g färska lasagneplattor
1 dl vällagrad och riven ost
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°.
- Hacka löken. Skiva champinjonerna. Riv vitlöken. Börja att fräsa svampen mjuk utan fett i en het stekpanna. När vätskan ångat bort, tillsätt smör och fortsätt stek i några minuter tills det fått lite färg.
- Tillsätt lök, vitlök och timjan och fräs i ytterligare ca 10 minuter på medelvärme.
- Värm under tiden färskost, grädde, fond, salt och peppar i en gryta på låg värme under omrörning.
- När svampfräset är klart, lägg ner det i grytan med färskosten och rör runt. Mixa sedan med stavmixer så såsen blir nästan helt slät. Smaka av med salt och peppar.
- Varva såsen med lasagneplattor (börja och avsluta med sås) i en form, ca 30 x 20 cm. Toppa med riven ost och tillaga mitt i ugnen i ca 30 minuter. Lasagnen ska bli genomvarm och få fin färg på toppen. Servera med grönsallad.
Foto: Christina Uhlin
Annons