Populärt: Mat Vegetariskt Alla recept Vintips till middagen Kräftskiva Restaurangtips

Lasagne med champinjoner och timjan

29 aug, 2025
AvSandra Palmkvist
Recept på lasagne med champinjoner och timjan
Lättlagade lasagne med mycket smak av umami från champinjonerna. Som alltid är den ännu godare dagen efter!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Middag hos Wood #1: Så gör du en krämig spenatpastaBrand logo
Middag hos Wood #1: Så gör du en krämig spenatpasta

Lasagne med champinjoner och timjan

Servera gärna ännu mer stekt svamp och en sallad vid sidan av.

Lasagne med champinjoner och timjan
Lasagne medchampinjoneroch timjanChristina Uhlin
Annons

4 portioner

Tid: 45 minuter + tid i ugn

Du behöver:

2 gula lökar
600 g färska champinjoner
2 vitlöksklyftor
Smör, till stekning
1 ½ tsk torkad timjan
400 g naturell färskost
3 dl matlagningsgrädde
½ dl koncentrerad kantarellfond eller grönsaksfond
½ tsk salt
¾ tsk nymald svartpeppar
400 g färska lasagneplattor
1 dl vällagrad och riven ost

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Hacka löken. Skiva champinjonerna. Riv vitlöken. Börja att fräsa svampen mjuk utan fett i en het stekpanna. När vätskan ångat bort, tillsätt smör och fortsätt stek i några minuter tills det fått lite färg.
  3. Tillsätt lök, vitlök och timjan och fräs i ytterligare ca 10 minuter på medelvärme.
  4. Värm under tiden färskost, grädde, fond, salt och peppar i en gryta på låg värme under omrörning.
  5. När svampfräset är klart, lägg ner det i grytan med färskosten och rör runt. Mixa sedan med stavmixer så såsen blir nästan helt slät. Smaka av med salt och peppar.
  6. Varva såsen med lasagneplattor (börja och avsluta med sås) i en form, ca 30 x 20 cm. Toppa med riven ost och tillaga mitt i ugnen i ca 30 minuter. Lasagnen ska bli genomvarm och få fin färg på toppen. Servera med grönsallad.
3 goda toppings till kladdkakaBrand logo
3 goda toppings till kladdkaka

Foto: Christina Uhlin

Annons