Vit chokladmoussebakelser med äppel- och havtornskompott

  • AvGitte Heidi Rasmussen
Recept på vit chokladmoussebakelser med äppel- och havtornskompott
Dessa vit chokladmoussebakelser med äppel- och havtornskompott kommer på en läcker nöttbotten och har en alldeles ljuvlig glaze.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

Krämig mandaringlass med vit chokladsås

Brand logo
Krämig mandaringlass med vit chokladsås

Vit chokladmoussebakelser med äppel- och havtornskompott

Vacker, god och festlig. En bakelse som kommer stjäla showen!

Tips: Vill du vara säker på att bottnarna håller formen kan du grädda dem i små kakringar/utstickare.

Vit chokladmoussebakelser med äppel- och havtornskompott, nötbotten och glaze
Stine Christiansen

8 stycken

Tid: 70 minuter + tid i kyl och frys

Du behöver:

Nötbotten:

175 g hasselnötter
100 g vetemjöl (1,7 dl)
15 g kakao (2 ½ msk)
125 g smör, rumsvarmt
100 g strösocker (drygt 1 dl)
1 ägg

Äppelkompott med havtorn:

250 g äpplen, skalade och utan kärnhus
½ liter havtornssaft (eller puré)

Vit chokladmousse:

2 gelatinblad
½ dl äppeljuice
100 g vit choklad
½ vaniljstång
2 äggulor
2 ½ dl vispgrädde

Glaze:

3 gelatinblad
150 g strösocker (1,7 dl)
1 ¼ dl havtornssaft
30 g glukossirap
150 g vit choklad

Till servering:

Ev havtornssirap

Gör så här:

  1. Nötbotten: Rosta nötterna i en torr panna och gnid bort skalen. Mixa nötterna med mjöl och kakao till ett fint mjöl.
  2. Rör smör, socker och ägg mjukt, och blanda i nötblandningen. Låt stå i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 175°.
  3. Dela degen i 8 bollar, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och tryck till lätt. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt svalna på galler.
  4. Äppelkompott med havtorn: Skär äpplena i små tärningar. Koka dem mjuka i havtornssaft i ca 5 minuter. Låt svalna helt.
  5. Vit chokladmousse: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp äppeljuicen, ta från värmen och låt gelatinet smälta i juicen.
  6. Hacka chokladen och rör ner i juicen så den smälter. Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och rör ner tillsammans med äggulorna. Låt svalna.
  7. Vispa grädden mjuk och vänd försiktigt ner i chokladkrämen innan den stelnar. Fördela moussen i en silikonform med 8 halvkupor, jämna till ytan och låt stå i kylen tills den börjar stelna.
  8. Gör en liten grop i varje bakelse med en sked och fyll med äppelkompotten. Lägg en nötbotten ovanpå och frys i minst 2 timmar.
  9. Glaze: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp socker, havtornssaft och glukos tills sockret lösts upp. Ta från värmen, låt gelatinet smälta i vätskan.
  10. Hacka chokladen och häll den varma blandningen över. Använd gärna ett högt litermått. Låt stå 1 minut och mixa sedan slätt med stavmixer (försök undvika att dra in luft).
  11. Banka litermåttet lätt i bordet för att få bort bubblor. Låt glazen svalna till ca 32°. Ta ut de frysta bakelserna ur formen, lägg på ett galler och häll över glazen så de täcks helt.
  12. Låt stå i kylen ett par timmar tills kakan är tinad och glazen satt sig.
  13. Servering: Droppa lite havtornssirap runt desserten och servera.

Vegetariskt med lyxkant #2 - Spaghetti med rödbetspesto & chèvre

Brand logo
Vegetariskt med lyxkant #2 - Spaghetti med rödbetspesto & chèvre

Foto: Stine Christiansen