Vit chokladmoussebakelser med äppel- och havtornskompott
- AvGitte Heidi Rasmussen
Dessa vit chokladmoussebakelser med äppel- och havtornskompott kommer på en läcker nöttbotten och har en alldeles ljuvlig glaze.
Vit chokladmoussebakelser med äppel- och havtornskompott
Vacker, god och festlig. En bakelse som kommer stjäla showen!
Tips: Vill du vara säker på att bottnarna håller formen kan du grädda dem i små kakringar/utstickare.
8 stycken
Tid: 70 minuter + tid i kyl och frys
Du behöver:
Nötbotten:
175 g hasselnötter
100 g vetemjöl (1,7 dl)
15 g kakao (2 ½ msk)
125 g smör, rumsvarmt
100 g strösocker (drygt 1 dl)
1 ägg
Äppelkompott med havtorn:
250 g äpplen, skalade och utan kärnhus
½ liter havtornssaft (eller puré)
Vit chokladmousse:
2 gelatinblad
½ dl äppeljuice
100 g vit choklad
½ vaniljstång
2 äggulor
2 ½ dl vispgrädde
Glaze:
3 gelatinblad
150 g strösocker (1,7 dl)
1 ¼ dl havtornssaft
30 g glukossirap
150 g vit choklad
Till servering:
Ev havtornssirap
Gör så här:
- Nötbotten: Rosta nötterna i en torr panna och gnid bort skalen. Mixa nötterna med mjöl och kakao till ett fint mjöl.
- Rör smör, socker och ägg mjukt, och blanda i nötblandningen. Låt stå i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 175°.
- Dela degen i 8 bollar, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och tryck till lätt. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt svalna på galler.
- Äppelkompott med havtorn: Skär äpplena i små tärningar. Koka dem mjuka i havtornssaft i ca 5 minuter. Låt svalna helt.
- Vit chokladmousse: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp äppeljuicen, ta från värmen och låt gelatinet smälta i juicen.
- Hacka chokladen och rör ner i juicen så den smälter. Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och rör ner tillsammans med äggulorna. Låt svalna.
- Vispa grädden mjuk och vänd försiktigt ner i chokladkrämen innan den stelnar. Fördela moussen i en silikonform med 8 halvkupor, jämna till ytan och låt stå i kylen tills den börjar stelna.
- Gör en liten grop i varje bakelse med en sked och fyll med äppelkompotten. Lägg en nötbotten ovanpå och frys i minst 2 timmar.
- Glaze: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp socker, havtornssaft och glukos tills sockret lösts upp. Ta från värmen, låt gelatinet smälta i vätskan.
- Hacka chokladen och häll den varma blandningen över. Använd gärna ett högt litermått. Låt stå 1 minut och mixa sedan slätt med stavmixer (försök undvika att dra in luft).
- Banka litermåttet lätt i bordet för att få bort bubblor. Låt glazen svalna till ca 32°. Ta ut de frysta bakelserna ur formen, lägg på ett galler och häll över glazen så de täcks helt.
- Låt stå i kylen ett par timmar tills kakan är tinad och glazen satt sig.
- Servering: Droppa lite havtornssirap runt desserten och servera.
Foto: Stine Christiansen

