Populärt: Mat Vegetariskt Alla recept Vintips till middagen Restaurangtips Matnyheter

Baked alaska på blondiebotten med blåbärs- och limeglass

04 okt, 2025
Recept på baked alaska på blondiebotten med blåbärs- och limeglass
Wow, wow, wow – vår baked alaska på blondiebotten och härligt lila glass är inget annat än en showstopper!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du goda sandwichkakor hemmaBrand logo
Så gör du goda sandwichkakor hemma

Baked alaska på blondiebotten med blåbärs- och limeglass

Gör botten och glassen dagen innan, så bränner du bara av marängen vid servering.

Baked alaska på blondiebotten med blåbärs- och limeglass
columbus leth
Annons

8 portioner

Tid: 1 timme och 20 minuter + tid i frys

Du behöver:

Blondie:

100 g vit choklad
100 g smör
2 ägg
100 g (ca 1 ¼ dl) strösocker
50 g (1 dl) mandelmjöl
100 g (ca 1 ¾ dl) vetemjöl
½ tsk bakpulver

Blåbärs- och limeglass:

6 äggulor
200 g (ca 2 ¼ dl) strösocker
500 g blåbär
1 lime
5 dl vispgrädde

Maräng:

250 g (2 ¾ dl) strösocker
½ dl vatten
2 äggvitor
1 dl kokosmjöl

Så gör du den klassiska drinken Espresso MartiniBrand logo
Så gör du den klassiska drinken Espresso Martini

Gör så här:

  1. Blondie: Sätt ugnen på 160°. Hacka chokladen och smält den med smöret i en kastrull på låg värme.
  2. Vispa ägg och socker tills det är vitt och pösigt.
  3. Sikta ner mandelmjöl, vetemjöl och bakpulver i smeten och rör sedan ner chokladsmöret.
  4. Häll smeten i en smord springform, 20–23 cm i diameter, klä botten med bakplåts­papper. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 minuter.
  5. Blåbärs- och limeglass: Vispa äggulorna och 125 g socker (ca 1 ¼ dl) tills det är fluffigt och skummigt.
  6. Mixa blåbären med resterande 75 g (ca 1 dl) socker, finrivet limeskal och limesaft.
  7. Värm hälften av grädden till kokpunkten. Häll den långsamt och under vispning i äggblandningen.
  8. Värm blandningen under omrörning tills den är lätt krämig. Den får inte koka. Rör ner blåbär­spurén och resten av grädden i glassen och låt svalna.
  9. Kör glassen i en glassmaskin eller frys in i en skål i frysen och rör om ofta.
  10. Häll glassen i en form som passar kakans diameter. Låt stå i frysen till nästa dag.
  11. Lägg på glassen över blondie­botten och låt stå i frysen i ca 30 minuter.
  12. Maräng: Koka upp socker och vatten i en kastrull tills temperaturen når 120°.
  13. Vispa äggvitorna tills de är styva, vispa sedan i sockerlagen, lite i taget. Fortsätt vispa tills marängen är lätt, fluffig och sval. Vänd slutligen ner kokosmjölet.
  14. Ta ut glasskakan ur frysen. Bred marängen över glassen så att den är täckt, bränn av den med en gasbrän­nare till fin färg. Servera genast.

Foto: Columbus Leth

Annons