Baked alaska på blondiebotten med blåbärs- och limeglass
04 okt, 2025
Wow, wow, wow – vår baked alaska på blondiebotten och härligt lila glass är inget annat än en showstopper!
Annons
Baked alaska på blondiebotten med blåbärs- och limeglass
Gör botten och glassen dagen innan, så bränner du bara av marängen vid servering.
Annons
8 portioner
Tid: 1 timme och 20 minuter + tid i frys
Du behöver:
Blondie:
100 g vit choklad
100 g smör
2 ägg
100 g (ca 1 ¼ dl) strösocker
50 g (1 dl) mandelmjöl
100 g (ca 1 ¾ dl) vetemjöl
½ tsk bakpulver
Blåbärs- och limeglass:
6 äggulor
200 g (ca 2 ¼ dl) strösocker
500 g blåbär
1 lime
5 dl vispgrädde
Maräng:
250 g (2 ¾ dl) strösocker
½ dl vatten
2 äggvitor
1 dl kokosmjöl
Gör så här:
- Blondie: Sätt ugnen på 160°. Hacka chokladen och smält den med smöret i en kastrull på låg värme.
- Vispa ägg och socker tills det är vitt och pösigt.
- Sikta ner mandelmjöl, vetemjöl och bakpulver i smeten och rör sedan ner chokladsmöret.
- Häll smeten i en smord springform, 20–23 cm i diameter, klä botten med bakplåtspapper. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 minuter.
- Blåbärs- och limeglass: Vispa äggulorna och 125 g socker (ca 1 ¼ dl) tills det är fluffigt och skummigt.
- Mixa blåbären med resterande 75 g (ca 1 dl) socker, finrivet limeskal och limesaft.
- Värm hälften av grädden till kokpunkten. Häll den långsamt och under vispning i äggblandningen.
- Värm blandningen under omrörning tills den är lätt krämig. Den får inte koka. Rör ner blåbärspurén och resten av grädden i glassen och låt svalna.
- Kör glassen i en glassmaskin eller frys in i en skål i frysen och rör om ofta.
- Häll glassen i en form som passar kakans diameter. Låt stå i frysen till nästa dag.
- Lägg på glassen över blondiebotten och låt stå i frysen i ca 30 minuter.
- Maräng: Koka upp socker och vatten i en kastrull tills temperaturen når 120°.
- Vispa äggvitorna tills de är styva, vispa sedan i sockerlagen, lite i taget. Fortsätt vispa tills marängen är lätt, fluffig och sval. Vänd slutligen ner kokosmjölet.
- Ta ut glasskakan ur frysen. Bred marängen över glassen så att den är täckt, bränn av den med en gasbrännare till fin färg. Servera genast.
Foto: Columbus Leth
Annons