Grekisk kyckling i form – med fetaost och oliver
03 sep, 2025
Kyckling, potatis, paprika, oliver och fetaost – härliga grekiska smaker i en och samma form!
Annons
Grekisk kyckling i form
Här används en hel kyckling som delas i bitar, men du kan också använda kycklinglår.
Annons
4 portioner
Tid: 30 minuter + tid i ugnen
Du behöver:
6 bakpotatisar
2 msk olivolja
1 hel kyckling
2 citroner
1 röd paprika
2 zucchini
200 g oliver, gärna kalamata
Kryddolja:
1 msk torkad oregano
2 tsk lökpulver
1 tsk torkad dill
1 tsk torkad timjan
1 dl olivolja
Salt och svartpeppar
Till servering:
100 g fetaost
2 nävar färsk oregano
1 tsk torkade chiliflakes
2 msk olivolja
Gör så här:
- Sätt ugnen på 220° varmluft. Skär potatisen i mindre bitar. Vänd runt dem i olja och lägg i en ugnsform.
- Skär kycklingen i 10–12 bitar och lägg dem ovanpå potatisen.
- Skölj och skiva citronerna. Skär paprika och zucchini i mindre bitar. Fördela allt i ugnsformen, strö över oliver.
- Kryddolja: Blanda oregano, lökpulver, dill och timjan tillsammans med olja i en skål. Salta och peppra.
- Ringla kryddoljan över kycklingen och grönsakerna, vänd runt lite och ställ in formen i ugnen i 40–50 minuter, tills potatisen är mjuk och kycklingen genomstekt. Vänd den gärna ett par gånger under tiden.
- Servering: Strö smulad fetaost, plockad oregano och chiliflakes över rätten, ringla över olja och servera direkt.
Foto: Columbus Leth
Annons