ANNONSSAMARBETE

Lyckas med höstens klassiska recept

Just nu drömmer vi om värmande grytor och svamp i massor. Lyckas med dem varje gång med hjälp av köksredskapen som underlättar matlagningen – och blir ett fint blickfång på spisen eller köksbordet.

Under hösten och vintern drömmer vi om härliga middagsbjudningar med smakrika grytor, svamp och gott vin. Med fantastiska recept så är du nästan hemma – har du även redskapen som får recepten att komma till sin fulla rätt är det nästan omöjligt att misslyckas. Mästerkocken Catarina König vet hur viktigt det är att ha redskap som hjälper till att skapa det man ser framför sig när man står vid spisen. Hennes favorit är köksklassikerna i gjutjärn från franska Le Creuset.

– För mig kännetecknar Le Creuset framförallt kvalitet, men samtidigt stor flexibilitet. Jag menar, du kan ju till och med baka bröd direkt i gjutjärnsgrytan i ugnen.

Catarina König ger tips på höstens härligaste recept!

De färgglada grytorna och stekpannorna som tillverkats i gjutjärn sen 1925 är det ultimata redskapet för alla som vill lyckas med maten – eftersom värmen fördelas jämnt i grytan, och håller sig varm långt efter att den tagits från spisen. Det är med andra ord optimalt att servera den rykande varma grytan direkt på bordet, något som Catarina König ofta gör.

– Det är snyggt att bara sätta fram gjutjärnsgrytan direkt på bordet eller att ha den som en inredningsdetalj i köket. En gryta eller panna från Le Creuset lever ett livslångt liv i ditt kök. Min första gryta som jag fick när jag flyttade hemifrån har jag kvar än, och den är fortfarande min favorit!

Höstens godaste rätter är smakrika och sådär höstigt och härligt mustiga, på Catarina Königs meny hittar vi klassisker som gulaschsoppa och smörstekt svamptoast. Här är hennes favoritrecept.

Få till gulaschsoppan perfekt med rätt redskap!

Catarinas höstfavorit: Gulaschsoppa

– Jag älskar Gulaschsoppa! Framförallt när det börjar bli kallt ute. En riktig höst-och vintersoppa i min smak. Det kan väl inte bli bättre än en värmande och mustig soppa en vinterkväll efter en dag ute i kylan? Den är dessutom enkel att svänga ihop och sköter den sig själv på spisen i Le Creuset-grytan, berättar Catarina König.

Du behöver:

600 g högrev, skuren i små bitar

2-3 msk smör att bryna köttet och löken i

2 stora gula lökar

1-2 chilifrukter röda, finhackade (välj gärna mild hetta, så det inte blir för hett)

4 vitlöksklyftor, finhackade

2 stjälkar rotselleri

1 tsk paprikapulver

2 tsk spiskummin

5 msk tomatpuré

2 kalv- eller oxbuljongbuljong-tärningar utblandat i 7-8 dl vatten

3 st röda paprikor, skurna i små bitar/fyrkanter

5-6 fasta potatisar (beroende på storlek), skurna i mindre kuber

Gör så här:

1. Putsa köttet och skär i små tärningar, ca 1,5-2 cm stora. Lägg en klick smör i stekpannan och bryn köttet på hög värme hastigt. Lägg ner det brynta köttet i grytan och täck med lock.

2. Hacka vitlök, lök, chili, selleri och paprika i mindre bitar. Finhacka vitlöken och chilin.

3. Fräs allt samman mjukt och glansigt på medelhög värme i en klick smör under ca 3 min.

4. Vänd ner i grytan med köttet.

5. Tillsätt köttbuljong, tomatpuré, spiskummin och paprikapulver. Låt soppan koka någon timme med lock på.

6. Skala och skär potatisen i mindre kuber under tiden. När soppan fått koka ca 25-30 min tillsätt potatistärningarna och låt koka ytterligare ca 30 min (känns soppan vattnig så låt den koka utan lock, då dunstar vätskan).

7. Smaka av soppan och smaka upp med salt och nymalen svartpeppar.

Tips! Servera soppan ihop med ett gott surdegsbröd och en rejäl klick crème fraîche, toppat med färsk timjan!

En riktigt vackert presenterad svampmacka får det att vattnas i munnen.

Grillad smörstekt svamptoast med fetaost- och tryffelkräm

–Jag älskar när maten ser vällagad och såklart inbjudande ut. Grillränderna gör mycket för första intrycket! Här bjuder jag på en grillad svamptoast med surdegsbröd, smörstekta skogschampinjoner toppat med en fetaost och tryffelkräm, berättar Catarina König. 

Du behöver:

4 surdegsskivor

500 g svamp (välj din favoritsvamp)

50 g smör

1 dl creme fraiche

100 g fetaost

2 droppar tryffelolja

Färsk timjan att toppa smörgåsen med

De fina ränderna är viktiga för presentationen.

Gör så här:

1. Ansa svampen, skär ner i önskad storlek på bitar och förväll.

2. Stek sedan svampen i stekpanna i en klick smör. Salta och peppra.

3. Skiva upp surdegsbrödet.

4.Hetta upp grillpannan på spisen och grilla/rosta varje sida av brödet ca 1-2 min (beroende på hur het pannan är. Gör snygga ränder eller rutor på brödet.

5. När alla brödskivor fått snygga grillränder i torr panna. Smörstek dem sedan i pannan med en rejäl klick smör. Två stycken bröd i taget.
6. Blanda samman fetaost, crème fraîche och tryffelolja till en tjock kräm. Smaka av med ev salt och lite svartpeppar.

7. Ta ut bröden från ugnen, lägg på den smörstekta svampen och toppa med fetaostkräm och fräst timjan!

 

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: