ANNONSSAMARBETE MED ALWAYS

De 7 vanligaste frågorna kvinnor har om flytningar

11 mar, 2024 
AvSofia Carlberg
Nej, du är inte ensam om att ha googlat om dina flytningar är normala.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

Oavsett var i livet du befinner dig är säkerligen flytningar en del av din vardag, ibland påverkar de dig mer och ibland märks de knappt av. Att kunna läsa av sina flytningar, förstå varför de finns och hur de kan ändras under månaden är ett bra sätt att förstå sig själv. Att förstå sina flytningar kan också göra det lättare att hålla koll på sin underlivshälsa. Kom ihåg att är du någonsin orolig över dina flytningar, bör du uppsöka sjukvården.

Här har vi listat svenska kvinnors vanligaste frågor om flytningar (för ja, vi googlar detta varje månad!) och givetvis har vi även svaren.

1. Varför får man flytningar?

Vanligtvis får du de första flytningarna när du kommer in i puberteten, vanligtvis innan du får den första mensen. Därefter fortsätter flytningarna genom hela livet, men deras mängd minskar ofta med stigande ålder och varierar i mängd från person till person. Flytningarna har den viktiga funktionen att hålla slemhinnorna i slidan fuktiga, hålla slidan ren och skydda mot infektioner.

2. Hur ser flytningar ut?

Flytningar är ofta vita, lite slemmiga eller genomskinliga. Flytningarnas utseende kan förändras när de kommer i kontakt med luften och får då i stället en ljusgul till brunaktig färg. Om flytningarna ser annorlunda ut än de brukar – till exempel om doften, färgen, eller konsistensen ändras – kan det vara ett tecken på en möjlig infektion. Är du orolig bör du alltid uppsöka sjukvården.

3. Hur får man mindre flytningar?

Det är helt normalt och positivt att ha flytningar. Men har du rikligt med flytningar kan det vara värt att prova intimolja vid tvätt av underlivet. Se till att torka av innan du sköljer av. Försök lufta underlivet regelbundet och undvik åtsittande underkläder.

4. Hur långt innan ägglossning får man flytningar?

Kroppens hormoner spelar roll i hur flytningarna beter sig. Innan ägglossning är det vanligt att uppleva genomskinligt sekret som först är rinnigt och sedan blir elastiskt, liknande rå äggvita. Dessa två typer av flytningar kallas ibland "fertilt sekret" och signalerar att ägglossningen närmar sig.

5. Varför har jag så mycket flytningar?

Om man upplever att man har mycket flytningar och/eller känner att det avviker från det normala så kan du kolla att allt ser bra ut hos gynekolog. Men flytningar kan variera i mängd utifrån var du befinner dig i menscykeln.

6. Hur ska flytningar lukta?

Flytningarna luktar lätt syrligt, ungefär som filmjölk. Det beror på närvaron av skyddande bakterier i slidan, kända som lakto-baciller, som producerar mjölksyra. Dessa bakterier skapar en sur miljö som fungerar som skydd mot skadliga bakterier och infektioner. Återigen, om flytningarna skulle förändras i exempelvis doft, färg eller konsistens kan det vara ett tecken på en möjlig infektion, och är du orolig för det bör du alltid uppsöka sjukvården.

7. Får man flytningar när ägget fäster?

Du kan få en mindre blödning när ägget fäster. Det sker ungefär 10–14 dagar efter befruktning och det är lätt att tro att det är mensen som kommer. Mjölkiga och vitaktiga flytningar är också vanliga på grund av hormonförändringarna som pågår i kroppen.

SÅ KAN TROSSKYDD UNDERLÄTTA GENOM HELA DIN CYKEL

Trosskydd passar bra när mensen inte är lika riklig, som ett extra skydd när du bär tampong eller för dig som har oregelbunden mens och inte vill ha en överraskning. Men trosskydd är också guld värt de dagarna när du är aktiv och svettas och i perioder när du har mer och rikliga flytningar som exempelvis kring ägglossning.

Always senaste produktlansering Flexistyle Normal trosskydd är ett tunt och flexibelt skydd som anpassar sig till olika typer av trosor. Always erbjuder trosskydd både med och utan doft. Alla produkter är märkta med Skin Health Alliance-symbolen.

Shoppa dina trosskydd här!

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥