Uppgradera lunchen: matig Katsu Sando-sandwich med norsk sej
Har du tappat inspirationen till lunchlådan? En smakrik sandwich är det perfekta valet, oavsett om du äter den i lugn och ro eller på språng. Den japanska sandomackan, eller Katsu Sando som är dess korrekta namn, består av formbröd, kålsallad, tonkatsusås och schnitzel. I det här receptet har vi bytt ut schnitzeln mot krispig, panerad fisk istället. Livsmedelsverket rekommenderar att äta fisk och skaldjur 2–3 gånger i veckan och att variera olika sorter. Lunchmackan är ett perfekt sätt att få in fisk på matsedeln och för Katsu Sando passar fisken norsk sej utmärkt.
Sej är en art i torskfamiljen, men dess pärlgrå kött är fastare än torskens. Därför är fisken lika god att koka, steka eller grilla, och du kan använda den i grytor, soppor och ugnsrätter. Norsk sej är rik på protein, vitamin D och B12, selen och jod. Fisken får växa långsamt i Norges kalla, starka strömmar, innan den fiskas på ett hållbart sätt.
Läs mer om norsk sej och ta del av goda recept här.
Recept: sandomacka på norsk sej med tonkatsusås
Ingredienser:
- 700 g norsk sejfilé, utan skinn och ben
- 1 tsk salt 1 dl vetemjöl
- 2 ägg
- 3 dl panko
- 2 l frityrolja
- 0.5 tsk salt
- 8 skivor vitt bröd
- 4 dl vitkål
- 1 dl kewpiemajonnäs
- 1 msk dijonsenap
Tonkatsusås:
- 1 dl ketchup
- 2 msk worcestershiresås
- 2 msk sojasås
- 2 krm vitpeppar
- 0.5 tsk vitlökspulver
- 1 tsk lökpulver
- 0.5 tsk honung
Gör såhär:
- Rör ihop alla ingredienser till en sås.
- Skär fisken i portionsbitar och vänd upp med salt. Rimma i cirka 10 minuter.
- Värm frityroljan i en stor kastrull till 150°C.
- Torka av överflödig vätska från fisken. Vänd först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och avsluta med panko.
- Fritera fisken i oljan i 3–4 minuter tills den är gyllene. Alternativt tillaga i en airfryer. Lägg upp på en plåt med hushållspapper och salta direkt.
- Bre på ett jämnt lager tonkatsusås på alla brödskivor. Fördela kålen och ringla över majonnäs och senap.
- Lägg på fisken på hälften av bröden och lägg försiktigt på resterande bröd med kålen nedåt ovanpå fisken.
- Skär bort kanterna på bröden och dela mackorna. Servera gärna med lite mer sås och majonnäs på sidan.
Läs mer om norsk fisk och ta del av goda recept här.
Psst..! Om du får över tonkatsusås så spara den i kylen – den passar att servera till såväl risrätter som burgare och grillade grönsaker.