Sommarens krämigaste och godaste tillbehör –Syrlig aubergineröra
Syrlig aubergineröra
Perfekt till buffén!
8 bufféportioner
Tid: 40 minuter
Du behöver:
2 medelstora auberginer
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 citron, saften
2 msk tahini
2 msk olivolja
salt efter smak
svartpeppar efter smak
färsk persilja eller koriander för garnering (valfritt)
Garnering
rostade nötter (t ex valnötter, pinjenötter eller mandlar)
örtolja eller olivolja (valfritt)
Gör så här
1. Nagga auberginerna med en gaffel och lägg dem på grillen på indirekt värme (vid sidan av glöden). Grilla dem under lock i cirka 30 minuter tills de är mjuka och nästan svarta. Vänd dem då och då under grillningen. Låt dem sedan svalna.
2. Ta bort skalen från auberginerna och gröp ur innanmätet. Lägg det urgröpta köttet i en matberedare.
3. Tillsätt tahini, finhackad vitlök, citronsaft, 1 msk olivolja, salt och svartpeppar till matberedaren med aubergineköttet.
4. Mixa ingredienserna till en slät kräm, men låt lite tuggmotstånd finnas kvar om så önskas.
5. Rosta nötterna i en torr stekpanna på medelvärme tills de är gyllenbruna och doftar underbart. Hacka dem sedan grovt.
6. Lägg upp den färdiga aubergineröran i en serveringsskål.
7. Strö över de rostade nötterna som garnityr.
8. Vid servering kan du strö över färsk persilja eller koriander för extra smak och dekor. Örtolja kan också användas för att garnera om så önskas.
Fler recept från City Gross hittar du här