Lyfter alla måltider – Lyxigt saffransris
Lyxigt saffransris
Sätt guldkant på vanligt ris!
4 bufféportioner
Tid: 4 minuter
Du behöver:
5 dl basmatiris, långkornigt (ex. Indian Gate eller liknande)
1 g saffran
1 tsk salt
½ dl varmt vatten
Garnering
färsk mynta
granatäppelkärnor
Gör så här
1. Mortla saffran med cirka 1 tsk salt och tillsätt 0,5 dl varmt vatten. Blanda väl.
2. Skölj riset noga. Fyll en bunke med kallt vatten och låt riset ligga i blöt i minst 20 minuter, gärna upp till 2 timmar.
3. Koka riset i saltat vatten tills det är al dente, häll av vattnet och häll sedan tillbaka riset i kastrullen. Dra ner värmen på plattan till 1 och ställ tillbaka kastrullen på spisen.
4. Linda in locket till kastrullen i två kökshanddukar och lägg locket på kastrullen. Låt stå tills riset är torrt och fluffigt.
5. Blanda sedan hälften av riset med saffransvattnet och låt stå i cirka 10 minuter.
6. Lägg det naturella riset i botten av ett fat. Toppa med saffransriset och garnera med mynta och granatäppelkärnor.
Kockens tips
Tid för blötläggning av riset tillkommer.
Antalet portioner kan variera. 5 dl okokt ris brukar motsvara ungefär 10–12 dl kokt ris, vilket brukar räcka till 4–8 portioner beroende på vad man serverar till.
Fler recept från City Gross hittar du här.