ANNONSSAMARBETE MED CITY GROSS

Lyfter alla måltider – Lyxigt saffransris

01 sep, 2025
AvJenny Thorell
Blanda kokt ris med saffransvatten så får det både god smak och vacker färg. Garnera gärna med färsk mynta och granatäppelkärnor.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

Lyxigt saffransris

Sätt guldkant på vanligt ris!

Foto:Pontus Ferneman/City Gross

4 bufféportioner
Tid: 4 minuter

Du behöver:

5 dl basmatiris, långkornigt (ex. Indian Gate eller liknande)

1 g saffran

1 tsk salt

½ dl varmt vatten

Garnering

färsk mynta

granatäppelkärnor

Gör så här

1. Mortla saffran med cirka 1 tsk salt och tillsätt 0,5 dl varmt vatten. Blanda väl.

2. Skölj riset noga. Fyll en bunke med kallt vatten och låt riset ligga i blöt i minst 20 minuter, gärna upp till 2 timmar.

3. Koka riset i saltat vatten tills det är al dente, häll av vattnet och häll sedan tillbaka riset i kastrullen. Dra ner värmen på plattan till 1 och ställ tillbaka kastrullen på spisen.

4. Linda in locket till kastrullen i två kökshanddukar och lägg locket på kastrullen. Låt stå tills riset är torrt och fluffigt.

5. Blanda sedan hälften av riset med saffransvattnet och låt stå i cirka 10 minuter.

6. Lägg det naturella riset i botten av ett fat. Toppa med saffransriset och garnera med mynta och granatäppelkärnor.

Kockens tips

Tid för blötläggning av riset tillkommer.

Antalet portioner kan variera. 5 dl okokt ris brukar motsvara ungefär 10–12 dl kokt ris, vilket brukar räcka till 4–8 portioner beroende på vad man serverar till.

Fler recept från City Gross hittar du här.