Årets horoskop 2024

27 nov, 2023 
AvBernard Fitzwalter
Årets horoskop 2024
Möter du kärleken i sommar? Får nytt jobb i höst? Stjärnorna vet vad som väntar under det år som kommer och astrologen Bernard Fitzwalter ger oss ­horoskopet för 2024.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Det här elementet tillhör ditt stjärnteckenBrand logo
Det här elementet tillhör ditt stjärntecken

Väduren 21/3–19/4

Det här året ser ut att bli ett av dina bästa någonsin. De första sex månaderna domineras av hårt arbete och prestationer. Resten av året blir lugnare och du får möjlighet att tänka igenom framtida projekt i stället för att bara rusa på och lösa problem allt eftersom. Mellan dessa två perioder färdas din styrande planet Mars genom ditt tecken, vilket är bra. Framåt årsskiftet kan du njuta av livet och får tid för umgänge med familj och vänner – kanske till och med en ny romans. Mars färd genom alla stjärntecken tar lite drygt två år. 2024 blir särskilt bra eftersom Mars inleder året högst upp i karriärsektorn på din horoskopkarta och dessutom i Stenbocken, ett tecken där han alltid gör bra ifrån sig. Samtidigt lämnar Pluto Stenbocken och står inte längre i vägen, så för första gången på över tio år kan du börja realisera dina planer och nå framgångar utan att behöva tampas med Pluto – skillnaden blir påtaglig. Dessutom infaller en solförmörkelse i ditt tecken i april och några veckor senare, i maj och juni, återvänder Mars till ditt tecken och din energi fylls på ytterligare. Det blir ett fantastiskt första halvår.

Annons

Relationer: Även privatlivet flyter på fint. Venus och Mars sammanstrålar i februari, vilket alltid är bra, men nu är det lite mer än så. Kanske är det en existerande vänskap som gradvis utvecklas till något djupare när ni inser hur mycket ni betyder för varandra och eftersom Venus och Mars påverkas starkt av Pluto adderas en oväntad intensitet som mycket väl kan föra er båda till okänd mark. Om det här är något du vill, låt dig svepas med. I april får du möjlighet att skruva ner tempot en smula, eller till och med avsluta relationen om den inte känns rätt för dig. Juni blir lugnare och tillvaron mer lätthanterlig. När året går mot sitt slut är du väldigt nöjd med ert upplägg, medan din partner gärna vill ta ytterligare ett steg mot nästa nivå. Återigen finns Pluto där för att spetsa till diskussionerna och återigen måste du hitta ett sätt att stilla dina känslor – samt en lösning som passar er båda. Se till att inte ha bråttom och prata igenom allt.

Annons

Karriär: Hur långt vill du komma i karriären? Om du har verkligt höga ambitioner ska du agera i början av året, när Mars står högt och är stark. När sedan Jupiter och Uranus möts i den ekonomiska sektorn på din horoskopkarta i april, får du insyn i ett väldigt annorlunda levnadssätt som kanske till och med gör att du byter riktning i livet. Finansiellt blir det överlag ett bra år, speciellt i maj och oktober, men se upp med utgifterna i augusti.

Oxen 20/4–20/5

Kanske blir det här ditt bästa år någonsin. Har det hänt att du sneglat på andra människor och önskat att du hade det de har? I år kan det slå in – möjligheterna blir fler än du kan ana och dörrarna till den framtid du har fantiserat om står vidöppna. Allt beror på mötet mellan Jupiter och Uranus som infaller i ditt tecken i april.

Uranus har de senaste fem åren haft en stabil bana genom Oxen och det dröjer ytterligare två innan han går vidare in i Tvillingarna. Hans närvaro innebär att det uppstår nya vägar för dig att följa, som i stunden kanske inte känns särskilt lockande. Det kan vara en liten uppförsbacke i karriären som väcker tanken om att söka nytt jobb, eller ett förhållande som runnit ut i sanden. Kanske har det också inträffat något oväntat positivt som du kunnat dra personliga fördelar av. Oavsett så kommer du när du ser tillbaka på den här perioden, konstatera att de nya vägarna är bättre än de gamla och att ditt liv har blivit bättre. Så när något som i stunden inte känns så bra inträffar, försök se på det som den möjlighet det faktiskt är. Om du blir defensiv, som en typisk Oxe, kommer du kanske se tillbaka och ångra att du inte tog chansen när du hade den.

Annons

Relationer: Det som gör 2024 till ett exceptionellt år är att även Jupiter befinner sig i Oxen de första månaderna. Jupiter tar ungefär ett år på sig att färdas genom ett tecken och gör livet större, bättre och roligare. Han besöker med andra ord ett stjärntecken vart tolfte år och de år vi har Jupiter på besök ska vi passa på att dra nytta av honom. Uranus, däremot, stannar längre i ett tecken. Att båda finns på plats samtidigt kommer inte att hända igen förrän 2107, så 2024 blir tveklöst ett speciellt år. När något fantastiskt och fullkomligt oväntat inträffar ska du komma ihåg att det är detta du har väntat på. Oavsett vad det är, ge efter och låt dig svepas med.

Karriär: Som om inte kombinationen Jupiter och Uranus vore nog, sker Plutos entré i Vattumannen precis i toppen av din horoskopkarta, det vill säga karriärsektorn. Även om karriären har varit relativt framgångsrik hittills, kommer Plutos närvaro innebära möjligheter du aldrig kunnat föreställa dig. Dessutom är himlavalvets eviga kärlekspar Venus och Mars tillsammans i år, även de i kartans övre del, vilket kan indikera en ny romans som mycket väl kan vara kopplad till den nya karriären. Det enda som kanske skulle kunna få dig att avstå från buffén av möjligheter är oro för finanserna, men strax efter sitt möte med Uranus går Jupiter in i den ekonomiska sektorn av din horoskopkarta och stannar året ut – du har med andra ord inget att oroa dig för.

Annons

Tvillingarna 21/5–20/6

Det är dags att tänka stort. Varför? För i år färdas Jupiter genom ditt tecken, han gör entré i slutet av maj och stannar till juni 2025. Under sitt besök kommer han att bjuda på en strid ström av roligheter och riktigt gynnsamma möjligheter – det blir upp till dig att välja en eller flera. Utmaningen ligger i att inte bara avvakta och hoppas på något ännu bättre, då går du sannolikt miste om alltihop. Minst lika svårt blir det att inte bara reducera allt roligt till försumbara nöjen – visst, Jupiter roar sig gärna men alltid med ett visst underliggande allvar. En lättsam presentation gör det lättare för dig att inse hur härligt det skulle kunna bli om du hängav dig åt det nya. Vilket blir ytterligare en utmaning: hängivelse. Du vet hur rastlös du är och att du behöver konstant variation för att hålla ett intresse vid liv, men att hoppa från det ena till det andra kan hindra dig från att nå din fulla potential. Du måste börja tänka större och mer långsiktigt, för att sedan ta sikte på målet. Först befarar du att ditt nya mål kanske är helt fel för dig, men faktum är att det Jupiter erbjuder väldigt sällan går åt skogen. Det som möjliggörs av Jupiter är alltid värt att satsa på. Så låt fantasier och framtidsplaner flöda, planeterna tar dig dit du vill. Det är det här du har väntat på, en möjlighet att få utlopp för all talang och potential du bär på. När du väl påbörjar din resa vet du att det är det rätta.

Annons

Relationer: Privat blir det årets förmörkelser som får saker att hända eftersom de infaller i både kärlekssektorn på din horoskopkarta och den mitt emot. Förmörkelser brukar föra med sig något vi behöver snarare än vill ha, vilket blir bra på sikt. Om din relation plötsligt utvecklas på ett sätt som du inte varit beredd på, beror det sannolikt på att du har undvikit viktiga samtalsämnen. Oavsett vilket stadie förhållandet befinner sig på kommer det att fördjupas under året. Om du är singel är möjligheten stor att du träffar någon. I mars uppstår lite spänningar men det är inget att oroa sig för, om ni bara pratar igenom allt så löser ni det enkelt.

Karriär: En förmörkelse i slutet av sommaren indikerar en sorts uppvaknande vad gäller din yrkesroll. Kanske beror det på att Jupiter har presenterat något bättre för dig, hur som helst vill du ta dig vidare. Rent ekonomiskt ser det ut att flyta på fint, juni och oktober blir allra bäst.

Annons

Kräftan 21/6–22/7

I år får du möjlighet att skriva om ditt manus för framtiden. Möjligheterna är så många och sträcker sig så långt fram i tiden att det nästan blir omöjligt att greppa innebörden. Om du verkligen vill förändra ditt liv, inte bara få det lite bättre, är 2024 året du har väntat på. De senaste femton åren har du dragits med Plutos närvaro i Stenbocken, stjärntecknet mitt emot ditt – och mött rejält motstånd när du försökt realisera mer långsiktiga planer. Alla bakslag har lett till tankar om att din väg i livet redan är utstakad och att ditt liv kommer se ungefär likadant ut om både tio och femton år. Men i år går Pluto in i Vattumannen och kan inte sätta några käppar i hjulet för dig så fort du vågar tänka utanför boxen. Det blir en stor förändring och kan ta ett tag att vänja sig, men du behöver inte ha bråttom.

Att Pluto försvinner från ett område innebär att han dyker upp i ett annat, i ditt fall sektorn som rör långsiktiga planer. När Pluto höll dig tillbaka tänkte du på framtiden som förutsägbar, men från sin nya plats kan han hjälpa dig formulera nya ambitioner. För de flesta Kräftor innebär den här befrielsen en fantastisk möjlighet, men om du har förlitat dig på att dina tidigare planer ska resultera i ett specifikt resultat inom några år, kanske Plutos nya position innebär att du tänker om. Det är inte något dåligt – förändring är nödvändig för all form av utveckling.

Annons

Relationer: Även privat får du möjlighet att ta stora kliv framåt. Om du har varit lite för feg för att utveckla en långsiktig relation, kommer du inse att stora förändringar är vad ni behöver för att förhållandet ska stärkas. Du blir våghalsig och snart märker du att förändringarna återupplivar relationen och gör dig lyckligare.

Karriär: Kanske är det dags för ett karriärbyte? Återigen handlar det om att återvinna tron på dig själv och inte känna dig tillbakahållen. En förmörkelse i april kan öppna dörren till en möjlighet du trodde var bortom din förmåga – ta chansen om det är något du vill, även om det innebär att du behöver flytta eller ändra livsstil. Oroa dig inte för pengar, din ekonomi ser bra ut fram till sommaren och du får påfyllning i december.

Lejonet 23/7–22/8

2024 håller alla de mäktigaste planeterna till i den övre delen av din horoskopkarta, vilket innebär fullt upp i de offentliga delarna av ditt liv. Du får möjlighet att agera som i en teaterföreställning, vilket du brukar vara väldigt bra på. Om du har en tydlig uppgift framför dig, tillräckligt med utrymme och hjälpsamma medarbetare blir du oövervinnerlig. Samma kraftfulla planeter kommer att skapa nya scenarier, och du måste anpassa dig, improvisera och lära allt eftersom. Oroa dig inte, din energi och talang gör att allt löser sig även om det känns segt under tiden. Och tro inte att du kan luta dig tillbaka efteråt, förändring är det nya normala nu.

Annons

Relationer: Plutos position i förhållandevinkeln på din horoskopkarta innebär att ditt privatliv kommer genomgå förändringar. Om du befinner dig i en relativt lättvindig romans gör Plutos inverkan att ni börjar fundera över vad ni betyder för varandra. Kanske gör trycket att ni söker er till varandra för att hantera den nya tillvaron. Pluto är väldigt bra på att få oväntade saker att hända – och minst lika bra på att locka fram de verkliga djupen i en relation.

Karriär: Det här blir sannolikt årtiondets bästa år för dig karriärmässigt, kanske ett av de topp tre viktigaste i livet. Även om du haft Uranus högst upp i din karta ganska länge, där han har uppmuntrat dig att våga gå nya vägar, så är det först nu när han får sällskap av Jupiter som de oemotståndliga karriärmöjligheterna dyker upp. Du är van vid att befinna dig på en hög nivå och därför tänker du att en helt ny yrkesbana – och att arbeta sig upp – är slöseri med tid. Men nu när Jupiter finns med i bilden hamnar du direkt på toppen. Positionen är som klippt och skuren för dig och du kommer att stortrivas. Vad gäller din ekonomi ser det ut att bli ett år för sparande snarare än spenderande.

Jungfrun 23/8–22/9

2024 blir ett år som drar i dig från flera håll. Du fylls av nya idéer som gör att allt du tidigare hållit för sant ställs på ända. Dina personliga relationer utsätts för en förbryllande blandning av inspiration och restriktioner, samtidigt som du uppmuntras att vidga dina ambitioner och göra en nystart i karriären. Hur ska du gå till väga nu när din ekonomi blir alltmer pressad? Vid tre tillfällen i år – när Merkurius går in i sina retrogradfaser – drabbas du av självtvivel. Lita på dina förmågor, du är mer kapabel än du tror. Visserligen är det bra att du kan förutse problem, men du är ibland för pessimistisk. Samla mod och se vad som händer.

Annons

Relationer: Saturnus har varit tongivande i ditt privatliv sedan han gjorde entré i den delen av din horoskopkarta förra året. Du har vant dig och är tillfreds med hans stabiliserande inverkan. Han kan liknas vid en brevtyngd som förhindrar en massa pappersark från att flyga runt, där arken representerar de olika lagren i ditt förhållande. Din partner däremot, skulle nog föredra om några av de där arken kastades om lite – er relation kan må bra av att inte kontrolleras så hårt. Under en period i anslutning till din födelsedag kommer möjligheten att ni kan utveckla en mer flexibel relation, utan att göra avkall på den närhet och tillit som du värdesätter.

Karriär: I yrkeslivet får du hjälp av Jupiter i år. Han glider in i den övre delen av din horoskopkarta i slutet av maj och blir kvar ett år. Stärkt av den energin kan du välja bland alla möjligheter han serverar. Jupiter är så lyckobringande att allt han erbjuder är lika fantastiskt. Någon sorts vägledning skulle sitta fint, men valet måste vara ditt. Jupiter arbetar dessutom i större skala och stora projekt kräver resurser. Årets förmörkelser infaller i den ekonomiska sektorn på din horoskopkarta – om du vågar ta risker kommer Jupiter belöna dig.

Annons

Vågen 23/9–22/10

Som lufttecken är du van vid att ha en ganska flexibel livsinställning. Om något inte fungerar provar du andra alternativ. När Pluto går in i Vattumannen blir det ändring på detta. För en Våg representerar Vattumannen personliga intressen och kärleksrelationer. Pluto adderar intensitet till allt han kommer i kontakt med, så nu är det enbart segrar som gäller. Om du går förlorande ur en utmaning kommer du inte rycka på axlarna. Framför allt kommer du manövrera dina kärleksrelationer så att du får ut det du vill ha, i stället för att alltid ta hänsyn till den andres önskemål. Det här blir en enorm förändring och människor som har känt dig länge överraskas av din nyvunna styrka. Om de förväntar sig att du snart ska bli som förr igen misstar de sig – Pluto ger sig av om tjugo år.

Innebär det här några fördelar för dig? Ja, definitivt. Du har varit för snäll, för länge. Om du har funderat över när det är din tur att göra alla framsteg som andra gör, så är det 2024 som gäller. Även om Pluto har massor av tid på sig att influera dig så inleder han starkt med hjälp av den förmörkelse som infaller i Vågen i oktober. Dina tankar om livet omformuleras och du växer till en mer självsäker version av dig själv.

Annons

Relationer: Venus och Mars förenas i februari, vilket ofta indikerar inledningen på en ny relation men faktum är att det blir en repris på förra sommarens tillfälliga romans, då de två planeterna närmade sig varandra men gled isär i sista sekund. Nu när de faktiskt möts får de hjälp av Pluto. Hans beslutsamhet får dig att göra det som krävs för att relationen inte ska rinna ut i sanden ännu en gång. Att vara så bestämd och tydlig med dina känslor och intentioner är något helt nytt för dig – du överraskas av ditt mod och den respons du får.

Karriär: På jobbet verkar framgångarna inte komma lika självklart. Kanske beror det på att din nya målinriktade attityd får dig att inse hur mycket hårdare du måste anstränga dig och att det kanske är bäst att leta efter ett mer givande arbete. Oavsett så löser sig allt i september. Ett tillskott i finanserna indikerar att även om du inte har bytt karriär, så får du i alla fall bättre betalt. På kortare sikt ser ekonomin som bäst ut i maj och juni. Oktober blir extravagant och rolig.

Annons

Skorpionen 23/10–21/11

Pluto ses som en av Skorpionens styrande planeter och när han går in i ett nytt tecken tar du sannolikt en ny riktning i livet. Om du är involverad i ett långsiktigt projekt kan vändningen verka besvärlig, men faktum är att den bara är bra. Vill du samma saker nu som 2008, när Pluto senast bytte tecken? Självklart inte. Du har förändrats sedan dess och nu är det dags att genomgå en ny förändring. Oavsett vad Plutos position i Vattumannen för med sig kommer du att befinna dig i omvälvningens epicentrum. När Pluto befann sig i Stenbocken var de belöningar som stod på spel sådant som hade uppenbart värde, typiska statussymboler. Nu är vinstpotten mer abstrakt och har att göra med inflytelserika nätverk, vilket passar dina förmågor. När du väl har lärt dig de nya spelreglerna kommer du bli minst lika framgångsrik som tidigare, om inte mer. 2024 blir tongivande. För att markera skeendet ytterligare når din andra styrande planet, Mars, samma plats strax efter Pluto och de stannar där i ungefär en dag innan de färdas vidare. Det är alltså både en långsiktig och en kortsiktig cykel som får en omstart. Slutligen infaller en förmörkelse i den del av horoskopkartan som rör händelser i ditt förflutna – dörren till allt du har bakom dig stängs och vägen mot framtiden ligger öppen.

Annons

Relationer: Det sker en oväntad och plötslig utveckling i en långvarig vänskap som stundom har varit en kärleksrelation. Du kan gissa vad som är på gång, men vem tar initiativet och hur reagerar den andra? Oavsett så blir du överraskad. Det börjar bli allvar mellan er nu när Plutos nya position har förändrat dynamiken i förhållandet.

Karriär: Det här är ett år då du måste ha tålamod. Under en vag period i mitten av året gör ändrade planer det omöjligt att vara produktiv. Från augusti blir läget mer stabilt och framåt årsskiftet bör du ha en ledande position, Mars befinner sig högst upp i din karta och stannar en bra bit in på 2025. Jupiter uppmanar dig att tänka långsiktigt när det gäller ekonomi och investeringar. Det är bra, speciellt i augusti – men överdriv inte: några smärre förluster i slutet av året blir nyttiga påminnelser om dina begränsningar.

Skytten 22/11–21/12

2024 ser ut att bli ett år då mycket förändras. När året inleds påverkas du fortfarande av den energi som Mars utstrålar från sitt läge i ditt tecken, men den 4 januari går han vidare till Stenbocken och återvänder inte till Skytten förrän 2025. Alltså är det alla andra – arbetskamrater, familj och partner – som sätter agendan och du måste vara följsam. Det blir inte så illa som det låter, du får resa till nya platser och umgås med de du tycker om. Du kommer få helt nya positiva perspektiv på livet.

Annons

Relationer: De största förändringarna sker sannolikt i dina närmaste relationer. Konjunktionen mellan Mars och din styrande planet Jupiter infaller i den del av horoskopkartan som handlar om intima förhållanden, vilket indikerar att något som varken du eller din partner förväntat er inträffar. Romansen fylls av energi och entusiasm inför framtiden. Det är här årets verkliga fokus ligger och utvecklingen i ditt privatliv styr allt annat. Du kan påverka skeendet något och göra små justeringar längs vägen, men försök inte att förhindra det som händer. När så starka planeter möts är det bäst att bara låta sig svepas med, det kan kännas ovant – men också härligt. Ni får några särskilt fina stunder i februari, april, maj och augusti.

Karriär: Det blir ett ifrågasättande år. Merkurius går i retrograd tre gånger och gör det dels i den del av horoskopkartan som rör dina handlingar och din motivation, dels i själva Skytten. Du hamnar i ständiga funderingar på om du har valt rätt bana i livet, om du tar dig an ditt arbete på rätt sätt och av rätt anledningar. Tids nog identifierar du din sanna motivation och inser att den funnits där hela tiden – du arbetar med hjärtat på rätta stället och utan motstånd, som Skyttar alltid gör. Kanske kan ett nytt ansvarsområde framåt vårkanten, som gör att du måste hitta nya rutiner, bli den distraktion du behöver för att inte övertänka allt. 2025 kommer din styrande planet Jupiter att vara mycket starkare och de förmörkelser som infaller högst upp i din horoskopkarta banar väg för nya karriärmöjligheter, så alla dina frågor får sitt svar till slut. Ekonomiskt sett blir 2024 mycket bättre än du kanske förväntat dig, särskilt i februari och oktober.

Annons

Stenbocken 22/12–19/1

Under en längre tid har du längtat efter att göra något nytt och förändra ditt liv i grunden. Du skulle fortfarande arbeta lika hårt, men med något som fyller ett inre behov snarare än bara ger pengar. I år får du möjlighet att förverkliga drömmarna. Plutos inträde i ett nytt tecken indikerar att du kommer lägga om ditt liv. Det finns en stor möjlighet att du flyttar på dig geografiskt i år. Det kan du göra genom att resa bort i några månader, men tänk om du halvvägs runt jorden hittar en plats där du vill stanna och ett jobb som ger dig mer? Eller om du som inbiten stadsbo flyttar till en plats utan trafikerade gator och nattliv, bara gröna fält? Det är den sortens förändringar som Pluto för med sig: radikala, genomgripande och på ett märkligt sätt befriande och tillfredsställande.

Relationer: Även kärlekslivet genomgår förändringar i år. Jupiter och Uranus, en kombination som alltid bryter mot regler och konventioner, sammanstrålar i kärlekssektorn på din horoskopkarta i april. Dina upplevelser – och känslor – kommer inte likna något du varit med om tidigare och sannolikt händer det inte igen, för det dröjer flera decennier innan dessa två planeter möts på just den platsen igen. Oavsett så kommer du bryta gamla invanda mönster. Du har förmodligen vant dig vid att alla dina relationer följer en viss mall. Men nu ritar Jupiter och Uranus om spelplanen och ger dig en kärleksaffär som fullkomligt slår dig med häpnad. Du gör plötsligt saker som du aldrig har gjort förut, helt utan tanke på om det är rätt eller fel, förutom mot dig själv som person. Det är helt okej, du kommer snart fram till hur du känner. Lita på din instinkt.

Annons

Karriär: Föga förvånande är det även dags att se över karriären. Årets förmörkelser infaller både högst upp och längst ner på din horoskopkarta, vilket ger dig fantastiska möjligheter på lite längre sikt. Tänk tillbaka på vad du gjorde för fem, eller tio år sedan och hur det som hände då förde dig dit du befinner dig i dag. Samma sak gäller nu igen, du kommer påbörja något som ska fortgå till decenniets slut, eller ännu längre – särskilt om det har att göra med den livsstilsförändring som Pluto förespråkar. Processen innebär hårt arbete, särskilt i augusti, men det har du inget emot. Ekonomiskt ser det inte ut att uppstå några problem, för Pluto är inte bara förändringarnas planet utan även välståndets, något du blir varse i februari och mars. Slutet av året blir också gynnsamt.

Vattumannen 20/1–18/2

När Pluto går in i Vattumannen kommer ditt liv att förändras – men inte på ett sätt som syns utifrån. Du är en person med avancerade tankar om värderingar och livsåskådning, en sida som nu kommer att utvecklas ännu mer. Under de kommande åren märker du att dina mest bergfasta värderingar – de levnadsregler du valt att leva efter – gradvis förändras och du släpper taget om gamla övertygelser till förmån för nya. Kanske är det en politisk ståndpunkt som revideras? Filosofi, andlighet och ekologi – allt detta ryms numera i dina tankegångar. Framför allt får du en känsla av att du inte är samma person som förut och att det är dags för förändring. Du har fortfarande behov av värderingar att ta fasta på, men de måste vara relevanta för den du har utvecklats till. Pluto hjälper dig att gå på djupet i ditt sökande så att du själv kan finna de sanningar du behöver. Om inte din nya livsåskådning kan kopplas till någon specifik livsstil eller estetik kommer du fortfarande se likadan ut – det är på insidan du har blivit annorlunda.

Annons

Relationer: Ditt privatliv ser ut att frodas. Jupiter, som representerar expansion och överflöd, gör sällskap med din styrande planet Uranus i april, innan han går in i kärlekssektorn på din horoskopkarta. Kanske försöker du omvandla en vänskapsrelation till något djupare och mer passionerat. Merkurius, som ofta ligger bakom sådan vänskap, har i år sina tillbakagångsfaser i de sektorer som rör vänskap och förhållanden, som om han vill bromsa förloppet och fundera innan han går vidare. I slutet av året adderar Mars en hetta till relationen som lyfter förhållandet och gör det roligt.

Karriär: Din karriär ser ut att vara stabil men det kan finnas en fnurra mellan dig och någon du arbetar med, vilket blir ett irritationsmoment. Om personen vägrar byta ståndpunkt eller kompromissa, kanske det är dags för dig att gå din egen väg. Utnyttja Plutos position i Vattumannen för att staka ut en ny karriär eller starta ett eget företag där du får utlopp för dina förmågor. Rent ekonomiskt känner du av pressen från Saturnus och behöver tänka på att vara försiktig med dina utgifter. I slutet av sommaren kan du dock unna dig något du vill ha, njut av den känslan.

Fiskarna 19/2–20/3

Det är viktigt att du ser långsiktigt på allt som händer i år. När året går mot sitt slut inser du att din kreativa förmåga att lösa stressade situationer fått dig att gå segrande i mål. Det finns två orsaker till årets förutsättningar. För det första befinner sig Saturnus fortfarande i ditt tecken, han är din beskyddare och förhindrar att du ödslar tid på hopplösa projekt. För det andra infaller en partiell förmörkelse i ditt tecken, nära din styrande planet Neptunus. Den har en ganska mild inverkan, men du är en känslig Fisk och ditt självförtroende får sig en tillfällig törn. För att kunna spela alla de roller som en Fisk måste göra, krävs att du tror på dina egna förmågor. Men oroa dig inte, du löser det hela. Om du snubblar till längs vägen är det bara att gå vidare som om inget hänt, ingen kommer att märka något.

Annons

Relationer: När Pluto går in i Vattumannen, tecknet bakom dig, kan det innebära att vissa dörrar till ditt förflutna stängs. Så om du hade planer på att undkomma pressande omständigheter genom att återgå till något som varit – ett av Fiskarnas favoritknep – kommer du märka att det inte går. Möjligen blir det tydligast i ditt kärleksliv, när vårsolen frestar med att återuppta en gammal romans. Men är attraktionen mellan er verkligen genuin? Eller försöker du i själva verket fly från en befintlig relation som inte är toppen, till något enklare och mer bejakande? Och kan något som fungerade för en tid sedan fungera lika bra nu, eller i framtiden? Pluto kommer att visa att det som hör till det förflutna ska stanna där. Oavsett vilken av relationerna du väljer kommer det att finnas en viss distans mellan er. Kommunikation är lösningen och kommer att föra er närmare varandra och tända en ny gnista.

Annons

Karriär: Allt ser ut att gå bra, men du ska hellre flyta med än försöka ta rodret. Om du blir erbjuden något nytt och fantastiskt ska du visa intresse, men det kan visa sig vara något som det bara pratas om utan att det realiseras. Hur som helst hamnar ditt namn på tapeten och i november får du ytterligare beröm och erkännande för dina insatser. Ekonomin ser ut att bli lite svajig, med såväl stora vinster som oväntade utgifter. Vänta tills stormen har lagt sig innan du fattar några långsiktiga beslut.

Annons