Allt du behöver veta om astrologiska begreppet cusptecken

26 jan, 2023 
AvPenellope Ness
Allt du behöver veta om astrologins cusptecken
Om din födelsedag inträffar precis mellan två stjärntecken har du troligtvis ifrågasatt vilket tecken du egentligen tillhör. Du är född precis i skarven (eller cuspen) när det ena övergår till ett annat. Här är guiden som kan hjälpa dig att reda ut din horoskopskris en gång för alla!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Se årets horoskop 2023Brand logo
Se årets horoskop 2023

När vi diskuterar astrologi och våra stjärntecken är det oftast våra soltecken som vi hänvisar till. Men det verkar som att den astrologiska kalendern inte alltid synkar och ibland kan det betyda att de som är födda mellan datumen 18 och 25, då ett stjärntecken övergår till ett annat, kan vara något förvirrade.

Anledningen till detta är att solen skiftar från det ena tecknet till det andra ungefär(!) var 30 dag, men självklart följer den inte klockan till punkt och pricka. Detta innebär att stjärntecknet inte ändras exakt vid tolvslaget och skiftet mellan två tecken varierar från år till år.

Vad är ett cusptecken?

Om du är en cusp är din födelsedag helt enkelt precis mellan två stjärntecken. Cusparna representerar skymningsdagarna mellan två tecken, när den ena stiger och den andra är på nedgång. Det är, enligt experterna, en gynnsam tid att födas eftersom det här är ögonblick av förändring som kan ge det bästa av två världar.

Annons

Lana Del Rey är ett exempel, sångerskan är ett sommarbarn och föddes samma dag som solen förflyttade sig från tvillingen till kräftan år 1985. Hon är sannerligen en cusp. Och baserat på hennes (numera borttagna Instagram-inlägg) trodde sångerskan länge att hon var en tvilling, men i juni 2019 bekräftade hon på Twitter att hon i själva verket är en kräfta.

När räknas man som ett cusptecken?

 • Väduren - Oxen: 16 – 22 april
 • Oxen - Tvillingarna: 17–23 maj
 • Tvillingarna - Kräftan: 17–23 juni
 • Kräftan - Lejonet: 19–25 juli
 • Lejonet - Jungfrun: 19–25 augusti
 • Jungfrun - Vågen: 19–25 september
 • Vågen - Skorpionen: 19–25 oktober
 • Skorpionen - Skytten: 18–24 november
 • Skytten - Stenbocken: 18–24 december
 • Stenbocken - Vattumannen: 16–23 januari
 • Vattumannen - Fisken: 15–21 februari
 • Fisken - Väduren: 17–23 mars

Råder delad mening om cusptecken

För att tydliggöra, även om du är en cusp så ändras inte ditt stjärntecken. Experterna verkar inte helt enade om cusptecken verkligen är något som gäller eller inte – många påstår att det helt enkelt inte finns något mellanting. De menar att om du är född i fiskens tecken är det fisk som gäller och det finns ingen gråzon och inga hybrider.

tror du fortfarande att du tillhör två tecken?

Din identitetskris kanske inte beror på att du är en cusp, du får nämligen inte glömma att du måste se över hela din birth chart (eller födelsediagram). Du har nämligen fler stjärntecken än bara ditt soltecken. Det är inte bara dagen, men också tiden och platsen som du föddes som kan påverka. En ascendent och en måne som kan hur du ser dig själv och hur du uppfattas av din omgivning.

Källa: Bustle Foto: Imaxtree

Se stora astrologiska händelser 2023Brand logo
Se stora astrologiska händelser 2023
Annons