ANNONSSAMARBETE MED ÅHLÉNS

Elsa Billgren bjuder in till en magisk julsaga med härliga tips och en mysig gå-bort-present

28 nov, 2023 
AvSofia Carlberg
Foto: Mira Wickman
Följ med in i värmen när Elsa Billgren tar med oss på en magisk julsaga i lägenheten på Mosebacke i Stockholm.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

Att kliva in i lägenheten på Södermalm i Stockholm är som att kliva in i den mysigaste av jular. Här har Elsa låtit de naturliga materialen och de rustika detaljerna flytta in.

Elsa bjuder på julgröt till frukost. Gjutjärnsgryta Granberg 5,1 L, 1 499 kr. Skjorta Birke CW by Carin Wester, 499 kr.Foto: Mira Wickman

På ett av handtagen i köket hänger en vacker julkula i form av en glittrig svamp i band. För Elsa är det de små detaljerna som tillsammans skapar en helhet.

Glittrig svamp, 79 kr.Foto: Mira Wickman.

– Jag har gärna en stor julbukett, massa tända ljus, en grankrans och lammskinn framme. Varma plädar och mycket textil, förklarar Elsa.

Kanna, Swedish Grace, 609 kr, Bomullsservetter 2-pack, Gingham, 99 kr, Bordsduk med frans, Francis, 499 kr.Foto: Mira Wickman

– I köket låter jag de fina kannorna stå framme tillsammans med stilleben och vackra ljus i buntar, redo att plockas fram. Jag dekorerar gärna kakelugnen och dörren med krans och dukar upp med grangrönt.

Tallrik, Wavy, 149 kr. Ljushållare, Luma, 149 kr. Lackade ljus Herrgårdsljus 6-pack, 199 kr. Servetter, 49 kr.Foto: Mira Wickman

Elsa älskar att börja julen med sin lilla familj hemma på Mosebacke.

– En liten intim frukost bara jag och mina killar, grötfrukost och presenter i julstrumpan. Frank Sinatra i högtalaren och alla ljus tända. Inte en enda taklampa tänd utan bara små, varma belysningspunkter runt om i hemmet. En jul som börjar i stillhet och sen, framåt lunch när vi varit ute på en gnistrande vinterpromenad, fylls hemmet av släkt och värme, prat och en rejäl julaftonsmiddag med hela stora familjen.

Elsa dukar gärna upp frukostbordet redan kvällen innan julaftonsmorgon. Smyger runt i sin ensamhet och fyller julstrumpan.

Tallrik, Wavy, 149 kr. Skål, Reactive, 129 kr. Ljushållare, Luma, 149 kr. Bordsunderlägg, 49 kr.Foto: Mira Wickman

– Själva dukningen får gärna gå i vitt, creme, mörkrött och skirt glas. Jag dekorerar med sammetsrosetter, har dubbla tallrikar och enkla linneservetter.

Med enriskvistar, vitt porslin och små ljuskällor dukar Elsa upp till julfrukost. Skål Reactive, 129 kr. Ljushållare, Luma, 149 kr. Lackade ljus Herrgårdsljus 6-pack, 199 kr. Bricka Willow, 249 kr. Randig skjorta, Birke, CW by Carin Wester, 499 kr.Foto: Mira Wickman

– Det högtidliga i juldukningen ligger inte i varje enskilt föremål, utan kombinationen av gammalt med cremefärgat porslin och det gnistrande glaset. Bordstabletter i stället för duk så det vackra gamla träbordet får komma fram och juvelröda äpplen i en rustik korg och enriskvistar som bordets dekoration.

Så skapar Elsa julstämning


1. Ta in grönt från naturen och våga tänka färre men större när det kommer till kvistar och buketter.

2. Byt ut alla ljuspunkter till varmt ljus och dimra ner.

3. Skapa en jul-playlist att spela när du är hemma.

4. Skapa ritualer med dina nära och kära, som en julstrumpa på morgonen, julgröt till frukost eller ett visst tv-program att se tillsammans.

5. Låt en julig doft spridas hemma där kanel, kardemumma, anis och nejlika ligger och sjuder i en kastrull med vatten på låg värme på spisen.

Elsa knyter vackra sammetsband runt servetter.Foto: Mira Wickman
Självklart måste det bytas om och piffas lite extra innan resten av familjen dyker upp. Elsa väljer mellan L'Absolu Rouge, Lancôme läppstift nr. 510 , 445 kr och L'Absolu Rouge, nr. 888 445 kr, Lancôme. Dagen till ära blir det en mörkare läpp!Foto: Mira Wickman

ett recept som är perfekt som gå-bort-present

Rågkakor med sesam, tranbär och choklad (14 stycken)

Elsas goda rågkakor blir en fin present att ta med på fest. Bomullsservetter 2-pack, Gingham, 99 kr.Foto: Mira Wickman


Du behöver:

2,5 dl finmalet rågmjöl
1,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
150 g smör
1 dl ljust muscovadosocker
1 dl strösocker
1/2 tsk flingsalt
1 ägg
1 dl torkade tranbär
50g 70% choklad
1 dl vit och/eller svarta sesamfrön

Gör så här:

Blanda rågmjöl, vetemjöl och bakpulver i en bunke. Dela det rumsvarma smöret i mindre bitar och vispa samman med muscovadosocker, strösocker och salt. Addera ägget och vispa ihop till en jämn smet. Blanda i de torra ingredienserna. Addera tranbär och grovhackad choklad och blanda försiktigt samman. Rulla degen till 15 jämnstora bollar. Rulla bollarna i sesamfrön och förvara i kylskåp ett par timmar.

Sätt ugnen på 220 grader och placera bollarna på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen i 9 minuter och tryck till varje kaka med en stekspade när de är klara. Sprinkla över flingsalt och låt svalna.

Elsa bjuder på ett recept på en mysig gå-bort-present. Skjorta Birke CW By Carin Wester, 499 kr.Foto: Mira Wickman

Gör som Elsa och knyt ett vackert band i rött sammet och ta med som gå-bort-present!

Elsa är redo för jul med familjen. Läppstift, L'Absolu Rouge, 445 kr, Lancôme. Blus Sanna, WERA, 599 kr.Foto: Mira Wickman

Jul på Åhléns

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥