ANNONSSAMARBETE MED ROTARI

Från vingård till glas – upptäck mousserande från TrentoDOC

26 jan, 2024 
AvElinor Hedgren
Häng med på en inspirerande resa till Trentino, beläget hjärtat av de italienska alperna. Området är en av de minsta vinregionerna i landet, men har trots detta en rik historia när det gäller vinproduktion. Och i TrentoDOC görs några av Italiens mest distinkta mousserande viner.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

Vid Dolomiternas fot i nordöstra Italien ligger Trentino, ett av landets vackraste områden, omringat av det majestätiska berglandskapet. Området är bland annat känt för sina skidbackar, vandringleder och vackra natur. Men visste du att TrentoDOC som ligger i Trentino också är hemmaplan för Italiens mest framstående mousserande viner?

Denna charmiga region är en pärla för vinälskare och erbjuder en fascinerande resa genom dess böljande vingårdar där druvorna omsorgsfullt odlas och omvandlas till förstklassiga viner. TrentoDOC-viner är ett genuint hantverk, från odling till glas – en lång och omsorgsfull framställningsmetod som har använts i flera hundra år.

EN STOLT TRADITION AV VINODLING

Den stolta traditionen av vinodling i Trentino har drivits genom generationer och resulterat i viner som bär på passion och som speglar platsens själ. Här trivs och frodas druvorna på grund av dess gynnsamma geografiska läge vid de italienska alperna. Området har en varierad terräng med böljande kullar, dalgångar, branta sluttningar, sjöar och vattendrag. Bergs- och medelhavsklimatet med bergen i norr och Gardasjön i söder ger stora temperatursvängningar som skapar ett perfekt klimat att odla druvorna i. TrentoDOC i Trentino har därför de bästa förutsättningarna för att producera friska, komplexa och mineraldrivna viner med små bubblor.

Det vanligaste odlingssättet på gårdarna är att använda ett dubbelt pergolasystem, som är typiskt för Trentino. Ett odlingssätt som ger druvorna bästa möjliga förutsättningar, samtidigt som pergolasystemet ger landskapet ett harmoniskt och karaktäristiskt utseende. Det dagliga arbetet i vinodlingarna sköts med stor omsorg och hängivenhet där man noggrant följer odlingarna under alla skeden och årstider. Sedan väljs de bästa druvorna ut och skördas för hand.

MOUSSERANDE VIN ENLIGT DEN TRADITIONELLA METODEN

Här bland vingårdarna inom ursprunget TrentoDOC tillverkas Rotari – ett mousserande vin som görs på kvalitetsdruvorna Chardonnay och Pinot Noir. TrentoDOC är en kvalitetsmärkning som garanterar att vinet uppfyller specifika kvalitetsstandarder och att det har tillverkats enligt den traditionella framställningsmetoden för mousserande viner.

Det är en prestigefylld metod som har används i över 400 år och metoden innebär att vinet får sina bubblor via en andra jäsning på flaska. En lång process som tar minst 24 månader och ända upp till 60 månader, beroende på produkt. Det är samma traditionella metod som används i Champagne, men i Italien kallas metoden för ”Metodo Classico”.

Efter en mycket lätt pressning överförs druvmusten till stora tankar av stål där den får jäsa en första gång vid en kontrollerad temperatur (18 °C). På våren tillsätts socker och jäst i grundvinet. Sedan tappas det upp på flaska, förses med en kronkapsyl och placeras liggandes. Här sker den andra jäsningen där jästen arbetar och producerar bubblorna i vinet.

De liggande flaskorna roteras dagligen och vinklas gradvis tills lutningen når 90 grader och jästfällningarna samlas i flaskhalsen. Sedan lossas kapsylen och jästfällningen avlägsnas. Genom att lite nytt vin tillsätts till flaskan innan den försluts får vinet sin slutliga karaktär.

ROTARI – PRISVÄRT ALTERNATIV TILL CHAMPAGNE

Prisvärd lyx är ledordet för Rotaris mousserande viner. De är ett steg upp från Prosecco, men samtidigt inte så dyrt som till exempel Champagne. Vinerna passar till många olika sorters tillfällen – till snacks, tilltugg eller förrätt, men även till mat och vissa efterrätter där det inte finns en påträngande sötma. Vinet är torrt, mycket friskt och mineralrikt. Det har en elegant, fruktig doft med fin brödig ton och inslag av citrus, gula äpplen och nougat. Passar till apertif, antipasti och rätter på fisk och skaldjur.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥