ANNONSSAMARBETE MED POLESTAR

Polestar-designern: "Vi inspireras av modebranschen"

24 okt, 2023 
AvMarika Agestam Cederlund
polestar 3 design interior inredning
Polestar
Polestar har på kort tid etablerat sig som en pionjär inom design och elektrifierad teknik. Det svenska företagets vision om modern, hållbar och innovativ design visar tydligt att de inte bara är här för att följa strömmen utan för att leda den. Designchefen Maria Uggla berättar mer om det svenska varumärket, vars nya bilmodell Polestar 3 tar oss in i framtiden – med stil.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

Maria Ugglas vision som chef för färg- och materialdesign på svenska elbilsföretaget Polestar är väldigt tydlig: lägg traditionella ramar åt sidan – och skapa något unikt. Maria hade många års erfarenhet av bilindustrin i bagaget innan hon blev värvad till Polestar, men nu inspireras hon främst av andra branscher i sitt arbete:

– Vi tittar inte så mycket på andra bilmärken och vad andra biltillverkare gör. Däremot sneglar vi mycket på modebranschen och på produktdesign. Vi anammar nya tekniker och försöker skapa ett modernt uttryck, säger Maria.

Design och interiör nya polestar 3
Maria Uggla är chef för färg- och materialdesign på Polestar.Polestar

Och visst finns det likheter mellan modedesign och interiördesign av bilar. Vikten av hållbarhet är lika central oavsett om du jobbar med material inom modevärlden eller om du designar för bilindustrin. Under senare år har modebranschen granskats hårt i fråga om hållbarhet och således tvingats att göra förändringar. Maria spår att även all ny materialutveckling som sker nu kommer att förändra sättet att designa från grunden.

– Att designa för cirkularitet kommer att kräva att vi är mer noggranna med vilka material vi använder och hur vi kombinerar dem. Om några år kommer vi att se tillbaka på vårt kortsiktiga tänkande runt material med förundran, menar hon.

Hållbar design i fokus i nya Polestar 3

Den toppmoderna, femsitsiga, elektriska SUV:en har en designfilosofi som bygger på fyra omsorgsfullt utvalda och distinkta interiörteman. Varje tema har en enhetlig färgpalett som kombinerats med innovativa material.

– Vi försöker med relativt få nyanser och medel skapa olika uttryck för att passa olika kundgrupper. Vi vill skapa ett modernt uttryck som överensstämmer med våra kärnvärden.

Hur skulle du beskriva Polestars uttryck?

– Väldesignat med omsorg om detaljer. Jag tror att om designen är genomarbetad så syns och känns det i slutändan. Det ska vara som en symfoniorkester där alla instrument sitter där de ska så att publiken upplever en helhet.

polestar 3 2023 interior
Polestar 3 lanserades i slutet av förra året och har planerad leverans till svenska kunder i vår.Polestar

Inspirationen har inte bara hämtats från modesfären – även produkt- och möbeldesign har influerat nya Polestar 3. För dekoren Repurposed aluminium använder företaget aluminium som är återvunnen från tryckeriindustrin. Dekoren utstrålar karaktäristisk skandinavisk minimalism.

Polestars design går mot strömmen i en bilindustri som i mångt och mycket följt en traditionell mall. Maria förklarar:

– Bilindustrin har ju varit relativt traditionell. Det fanns ett recept med specifika material och färger som man använde för att skapa bilinteriörer. Vi bryter upp det genom att byta ut många material och skapa ett mer modernt uttryck.

Djurskyddscertifierade material

För designteamet på Polestar var det även av stor vikt att arbeta med djurskyddscertifierade material i den nya bilmodellen. Bland annat ett kromfritt och spårbart nappaläder och en ull gjord på djurskyddscertifierat garn.

Polestar material säten
Som ett alternativ till nappalädret kan man även välja interiörklädsel av Bio-Attributed MicroTech, ett material av certifierad förnybar vinyl och återvunnen polyestertextil. Det kompromissar varken med känsla, estetik eller slitstyrka gentemot nappalädret.Polestar

För att hålla en röd tråd och framgångsrikt väva samman hållbarhet och design genom hela designprocessen, skapade teamet en lista med hållbarhetskrav att strikt förhålla sig till.

Maria förklarar att ett av Polestars fokusområden är att hitta och utveckla hållbara material. Det finns många outforskade råvaror som har potential att bli nästa generations material inom bilindustrin. Tillverkningsindustrier behöver hitta material som kan användas om och om igen utan att skapa sopberg. Det är en enorm utmaning som kräver att vi nyttjar rätt råvaror, smarta processer och rena energikällor.

– Många av de material som skapats under det senaste århundradet fungerar inte i ett hållbart samhälle. Men innan nya, innovativa material finns framtagna försöker vi använda redan utvunna material så mycket som möjligt för att hålla nere miljöpåverkan hos våra bilar. Alla textilier i klädslar, innertak och dörrar är tillverkade av 100 procent återanvänd PET, mattorna i bilen är gjorda av 100 procent återanvänd PA, bland annat återanvända fiskenät. Dörrpanelerna är gjorda av en komposit av naturfiber och plast, vilket gör att vi kan reducera både vikten och utsläppen till hälften.

allt om nya polestar 3 elbil design interiör
Inspirationen till interiören i Polestar 3 har hämtats från både mode- och inredningsbranschen.Polestar

Det handlar i grund och botten om ett hållbart helhetstänk, vilket visar sig i både stora och små detaljer i den nya bilmodellen; det ska finnas en harmonisk helhet som väcker wow-känsla.

– Det är en designers superkraft att kunna skapa produkter som tilltalar människor – samtidigt som de pekar mot en mer hållbar framtid.

Läs mer om Polestar 3 här.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥