Vi kan aldrig få i oss för mycket grönsaker. De är goda att addera till alla typer av rätter, eller bara tillaga som de är. Här har vi samlat inspirerande recept och odlingstips.
Mycket sol och mycket vatten gillar zucchinin! Denna mångsidiga grönsak går att använda i en variation av rätter i allt från pizzor till pajer och söta bakverk.
Inspireras av ELLE-profilen Jimmy Guo och odla dina egna grönsaker och örter på balkongen. Ett perfekt sätt att spara pengar i en tid med dyra matpriser – här har vi samlat de bästa tipsen!
Sugen på att kunna plocka grönsaker eller kryddörter direkt från balkongen eller trädgården – men har inte hunnit börja i tid? Lugn, du hinner fortfarande få en grön köksträdgård med dessa smarta, snabba genvägar.
Vilka är de hetaste odlingstrenderna 2022? Vi har pratat med ELLE-profilen och trädgårdsmästaren Emily Bratt som spår tre tydliga trender inom trädgård- och balkongodling. Vi listar alla här!
Fixa en grönskande, väldoftande, mysig (och lättskött!) balkong där du plockar ingredienserna till sommarmiddagen. Hur lockande? Och mer näroldat än så blir det inte!
Sugna på att äta lite mer grönt i familjen? Ta då del av de enkla vardagstipsen från Green Kitchen Stories. Tipsen gör det enklare att få till nyttigare mat – vuxna som barn.
Frukt och grönsaker är nyttigt, det vet du. Men vet du vilka som är nyttigast och som borde ingå i det du äter – varje dag? Här får du en enkel checklista så att du kan kolla av om du får i dig det du behöver.
Frysta grönsaker är lika nyttiga som färska, men är de lika goda? Ja, de kan vara det om du vet hur man ska använda dem. Så bunkra frysen och laga god och nyttig mat hela året.
Oavsett om du har hört att tillagning drar ur alla nyttigheter ur grönsaker eller att grönsaker istället blir nyttigare om de hettas upp så har du rätt. Rätt upphettning av rätt grönsak kan bli rena rama hälsoboosten.
Att gurka bara innehåller vatten är något man ofta får höra, så hur mycket kan grönsaken egentligen påverka vår kropp och vårt mående? Här listar vi fem oväntade fördelar med att äta gurka – som du förmodligen inte hade någon aning om.
Att njuta av hemodlat är fullt möjligt, även om du saknar trädgård. De här grönsakerna går utmärkt att odla på balkongen. Ekologiskt och närproducerat!
Är kål något som farmor lagade eller är det mat för finkrogar? Både och! Vi berättar hur du kan få kål att bli ett uppskattat tillbehör eller spela huvudrollen i en god middag.
Kål är både gott och nyttigt, dessutom är det billigt. Testa till exempel att göra en krispig råkostsallad med vitkål, en färgglad sallad med rödkål eller nyttiga grönkålschips i ugnen.
Det går att minska risken för både depression och demens genom att äta rätt mat. Problemet är att vår egen hjärna samtidigt motarbetar oss. Näringsfysiologen Kristina Andersson, som skrivit boken "Ät hjärnsmart", reder ut begreppen.
Färdigskuren och sköljd sallad på påse är ett smidigt alternativ om du vill spara tid i köket. Med det här smarta tricket håller du din sallad fräsch längre!
Maten du äter påverkar hur du mår – både fysiskt och psykiskt. Den som vill hålla depressioner och psykisk ohälsa på avstånd gör rätt i att äta mer råa frukter och grönsaker. Det menar forskarna bakom en ny studie.
Supermat är ett begrepp som ofta kopplas samman med nyttiga livsmedel som innehåller riktigt med vitaminer, mineraler och antioxidanter. Här är 10 exempel och 5 goda recept!
Vill du ha mjölk och socker i kaffet – eller kanske broccoli? Ja, du hörde rätt. Broccolikaffe är den senaste kaffetrenden. Blir du sugen på att testa?
Alla grönsaker är mer eller mindre nyttiga, men om du bara ska välja en är det broccoli du ska satsa på. Faktum är att det är den enda grönsak du behöver äta, enligt läkaren Rangan Chatterjee.
Rabarber är en älskad ingrediens i många efterrätter, men visste du att rabarber är en grönsak eller att den innehåller giftig oxalsyra? Här är 11 oväntade saker du kanske inte visste om rabarber!
Allt fler har insett fördelarna med att äta en helt eller delvis vegetarisk kost. Är du ännu inte övertygad? Här är sex anledningar till att äta mer grönt.
Den perfekta tiden att sätta tomatfrön är två veckor innan sista frosten, alltså i slutet av mars eller början av april. Följ den här enkla guiden – så kan du skörda dina tomater redan till sommaren.
Vi stoppar ofta in alla möjliga livsmedel i kylskåpet, av rädsla att de ska bli dåliga annars, men faktum är att det kan ha precis motsatt effekt. Här är tio livsmedel som inte hör hemma i kylen.
Svenskar är ett av världens hälsosammaste folk och många andra länder blickar hitåt för en hälsosam förebild. Så här uppmuntras de att "äta som svenskar" av flera medier.
Rena din kropp med hjälp av juicer! Det är väl inte någon som missat den stora juicetrenden som tagit över landet? Årets julklapp 2013 blev till och med en råsaftcentrifug.