Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

Ny studie: Här är maten som ger bättre psykisk hälsa

28 jun, 2018 
AvMikaela Alex
Frukt och grönt är bra för den psykiska hälsan.
Maten du äter påverkar hur du mår – både fysiskt och psykiskt. Den som vill hålla depressioner och psykisk ohälsa på avstånd gör rätt i att äta mer råa frukter och grönsaker. Det menar forskarna bakom en ny studie.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Forskare vid University of Otago i New Zealand har kommit fram till att den som vill minska risken för depression och psykisk ohälsa ska satsa på att få i sig mer råa frukter och grönsaker.

I deras undersökning följde man 422 personer mellan åldrarna 18-25, och där noterades förutom vad de åt också aspekter som vikt, kostvanor, motionsvanor, BMI och socioekonomisk status.

Även om forskarna inte kunde se exakt varför just råa frukter och grönsaker gjorde personerna som åt mycket av det gladare, så misstänker man att det har att göra med att mängden mikronutrienter är större i mat som inte tillagats.

Råa grönsaker bäst mot depp

Men samtidigt vill forskarna inte säga att processad och tillagad mat helt och hållet är skräp – då de kunde se en koppling till bättre humör hos de som oftare köpte tillagade/konserverade frukter och grönsaker.

Dock var fördelarna med att äta råa grönsaker betydligt större. De som åt mycket råa grönsaker och frukter hade överlag bättre livsnöjdhet, färre depressiva inslag och jämnare humör.

Annons

Forskarna kunde dessutom plocka ut tio råvaror som var extra bra för den psykiska hälsan, nämligen dessa:

  • Morot
  • Banan
  • Äpple
  • Gröna bladgrönsaker
  • Grapefrukt
  • Sallad
  • Citrusfrukter
  • Färska bär
  • Gurka
  • Kiwi

Men vad gäller grönsaker fick även selleri, kål, tomat, svamp och rödlök höga poäng när det gällde gott humör.

Forskarna anser nu att ett ökat intag av dessa livsmedel borde rekommenderas för personer med tendenser till psykisk ohälsa och depression.

(Salladen på bilden ovan består bland annat av gröna blad, selleri, morötter, vindruvor, tranbär, russin, valnötter och en dressing med majonnäs, yoghurt och citronjuice.)

Läs också: 11 nyttiga livsmedel att äta mer av

En avokadomacka med kokt ägg mättar länge.
En avokadomacka med kokt ägg mättar länge. Foto: Shutterstock

Källa: Independent

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons