Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Odla ätbart på balkongen – enkla och smarta tips för att lyckas

27 apr, 2021 
AvNina Nyström
AvNina Nyström
jordgubbar, balkong och örtodling
Fixa en grönskande, väldoftande, mysig (och lättskött!) balkong där du plockar ingredienserna till sommarmiddagen. Hur lockande? Och mer näroldat än så blir det inte!
Annons

5 växter att odla på balkongenBrand logo
5 växter att odla på balkongen

Vem har sagt att det behövs en stor tomt, en kolonilott eller ett växthus för att lyckas med sin grönsaksodling? Det går utmärkt att odla exempelvis tomater, potatis, örter, rädisor, sallad och jordgubbar på balkongen (och ofta till och med i ett soligt fönster!).

Intresset för trädgård och odling fortsätter att växa. Med vad som verkar bli ytterligare en sommar i Sverige är nu många på jakt efter en ny hobby och låter sig inspireras av just plantering och odling. Även om man bor i lägenhet mitt i stan.

Tips på enkla och roliga grönsaker att odla för nybörjare

Tomater i en kruka är en bra start för alla nya hemmaodlare som vill odla på sin balkong, eftersom den väldoftande tomatplantan i mångt och mycket sköter sig själv och ger rikligt med utdelning.

Annons

Ett annat gott nybörjartips är att odla kryddor och örter. Genom att plantera 3–4 plantor tillsammans i klunga blir resultatet riktigt lyxigt och pampigt. Dessutom har du alltid färska kryddor nära till hands för att pimpa upp sommarmaten.

Det behöver inte vara så komplicerat, gör det lätt för dig och köp krukkryddor direkt från din matbutik och plantera om i en kryddklunga. Bunta med fördel ihop till exempel timjan, gräslök, mynta och dill.

jordgubbar, rabarber och kryddor
Kan vara skörden från din balkong!

Odla potatis, jordgubbar och rabarber på balkongen (nej, det är inte ens svårt!)

Om du har en hink, god jord, sättpotatis och en balkong så har du goda förutsättningar till att också odla din egen potatis. Väljer du dessutom att hänga upp en ampeljordgubbsplanta och plantera rabarber i en djup kruka, är du bara några månader från en hemmaodlad trerättersmiddag.

Annons

Vill du sätta frö är till exempel plocksallat, rucola, pak choi och rädisor snabbodlat och otroligt gott. Du kan också odla malabarspenat på spaljé, lika tjusig som dekor som till matlagning.

Malabarspenat
Malabarspenat kan bilda en grön, ätbar vägg!

Bästa tipsen för att börja odla ätbart på din balkong:

  • Plantera alltid i stor jordvolym, det underlättar både för dina grödor och dig. Annars löper plantan stor risk att torka ut eller så måste du vattna väldigt ofta.

  • Använd en jordtyp som ger din balkongträdgård bästa möjliga chans att frodas, som till exempel särskild grönsaksjord.

  • Plantera alltid i stora krukor. Dels för att få plats med den stora jordvolymen, men också för att det bidrar till lättskötta planteringar.

  • Plantera alltid din balkongträdgård i byttor och baljor som är lätta att flytta på. På så vis kan du, om du ska iväg under en längre tid, ta med dig dina grödor.

  • Odla gärna flera olika grödor som tar olika lång tid. På så vis får du utdelning från din nya hobby under en längre tidsperiod.

  • För att öka dina chanser av fina grödor och god utdelning bör du gödsla dina plantor med gödsel anpassat för odling.

  • Undvik höga växter i din balkongträdgård, så vida du inte har en inglasad balkong. Att med öppen balkong försöka sig på att odla till exempel gurka är väldigt svårt, eftersom sannolikheten att den kommer att blåsa sönder är stor.

Källa: Hasselfors Garden

Foto: Impecta/TT/Unsplash

Annons