Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSomriga drinkarMidsommarmatMidsommardrinkar

Därför är broccoli den nyttigaste grönsaken

17 maj, 2018 
AvMalin Ny
Pasta med broccoli och parmesan.
Alla grönsaker är mer eller mindre nyttiga, men om du bara ska välja en är det broccoli du ska satsa på. Faktum är att det är den enda grönsak du behöver äta, enligt läkaren Rangan Chatterjee.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Att vi måste få i oss alla slags grönsaker är något de flesta av oss har fått höra sedan barnsben, men enligt en läkare finns det bara en grönsak vi behöver få i oss för att förbättra vår hälsa – broccoli!

Balanserar vårt immunsystem

Läkaren Rangan Chatterjee, författare till boken ”The Four Pillar Plan” och som regelbundet brukar medverka i BBC-serien ”Doctor in the House”, menar att anledningen till att broccolin är så nyttig för oss är för att den ger oss bättre maghälsa och därmed också bättre immunförsvar.

– Broccoli räddar liv. Den gör en massa bra saker. När den går igenom tunntarmen hjälper den att balansera ditt immunsystem. Jag tycker att grönsaker är ganska fantastiska och när du börjar undersöka vad de gör när de går igenom immunsystemet är det egentligen ganska fantastiskt, skriver han i en artikel i Dailymail.

Stärker vår mentala hälsa

Att ha en bra maghälsa är inte bara bra för vår hälsa överlag – forskning pekar även på att det kan stärka vår mentala hälsa. Forskning från Harvard University visar till exempel att en dålig mag- och tarmhälsa kan leda till depression, ångest och stress. Det på grund av att magen och hjärnan anses vara nära sammankopplade. Genom att äta broccoli kan du med andra ord inte bara få en bättre maghälsa – utan bättre psykisk hälsa.

Dessutom ska broccoli vara bra för våra hjärtan och ögon och dessutom kunna förhindra cancer och minska kolesterolet, enligt flera studier.

Tips på tillagning

För att maxa näringsupptaget är det bäst att ångkoka, koka eller att äta rå broccoli istället för att steka den. Varför inte göra en god broccolisoppa, kycklingwok med broccoli och nudlar eller nyttiga broccolichips?

Recept:Sallad på svart quinoa, broccoli och rökt lax

Sallad på svart quinoa, broccoli och rökt lax.
Sallad på svart quinoa, broccoli och rökt lax.

Källor: Independent.com, DailyMail.com

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons