Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

10 sätt att laga mat med skal och blast

02 feb, 2017
AvRedaktionen
Släng inte skalet och blasten på morötter!
Släng inte skalet på frukt och grönsaker! Skalet är inte bara en fantastisk förpackning utan kan också vara näringsrik och bra mat.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Ekomatsföretaget Årstiderna vill inspirera att äta mer av maten och uppmanar att laga mat även av skal. Att produkten då är ekologisk är extra viktigt, eftersom bekämpningsmedel fastnar i skalen.

10 sätt att laga mat med skal och blast:

  1. Använd bara ekologiska råvaror som inte är besprutade.
  2. broccoli kan du laga till även stammen, skuren i skivor.
  3. Fräsch blast på till exempel rödbeta, knipplök och morot går att använda i wok, sallader och grytor.
  4. Blomkålshuvud och rotselleri rostar du hel i ugnen.
  5. Blast, rens och rotdelar kan du koka grönsaksbuljong på, eller spara som bas till stekar och grytor.
  6. Skal från skaldjur blir en god bas till fisksoppa.
  7. Skiva kiwi tunt så kan du äta även den med skal (det gör man på andra håll i världen).
  8. Skalar du en zucchini tar du bort 95 % av K-vitaminen.
  9. Rivet apelsinskal är en hälsokick, använd i dressingar och smoothies.
  10. Juice och smoothie med oskalade grönsaker och frukter är nyttigt.

Recept: Årstidernas bästa skalrecept

Laga mat med skalet på!
Laga mat med skalet på!

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons