Ekomatsföretaget Årstiderna vill inspirera att äta mer av maten och uppmanar att laga mat även av skal. Att produkten då är ekologisk är extra viktigt, eftersom bekämpningsmedel fastnar i skalen.
10 sätt att laga mat med skal och blast:
- Använd bara ekologiska råvaror som inte är besprutade.
- På broccoli kan du laga till även stammen, skuren i skivor.
- Fräsch blast på till exempel rödbeta, knipplök och morot går att använda i wok, sallader och grytor.
- Blomkålshuvud och rotselleri rostar du hel i ugnen.
- Blast, rens och rotdelar kan du koka grönsaksbuljong på, eller spara som bas till stekar och grytor.
- Skal från skaldjur blir en god bas till fisksoppa.
- Skiva kiwi tunt så kan du äta även den med skal (det gör man på andra håll i världen).
- Skalar du en zucchini tar du bort 95 % av K-vitaminen.
- Rivet apelsinskal är en hälsokick, använd i dressingar och smoothies.
- Juice och smoothie med oskalade grönsaker och frukter är nyttigt.