5 oväntade fördelar med att äta mer gurka

30 jul, 2019 
AvRebecka Gustavsson
Hälsofördelar med gurka
Att gurka bara innehåller vatten är något man ofta får höra, så hur mycket kan grönsaken egentligen påverka vår kropp och vårt mående? Här listar vi fem oväntade fördelar med att äta gurka – som du förmodligen inte hade någon aning om.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 oväntade fördelar med att äta mer gurkaBrand logo
5 oväntade fördelar med att äta mer gurka

Gurka kan tyckas vara en simpel och smaklös grönsak som inte tillför särskilt mycket, men där har vi fel. Grönsaken innehåller nämligen massor av ämnen som kan bidra till en bättre hälsa. Nedan listar vi fem anledningar till varför du borde addera mer gurka i din kostcirkel:

Därför borde du äta mer gurka:

1. Gurkan hjälper dig med vätskebalansen

Den kanske vanligaste hälsofördelen med gurkan är att den består av 95% vatten, vilket gör att den kan hjälpa till att hålla dig väl hydrerad, speciellt under varma sommartider.

2. Den innehåller mycket fibrer

Faktum är att gurka innehåller mycket fibrer som är bra för magen och hjälper din matsmältning att hålla igång. Visste du förresten att de få kalorier som gurkan innehåller kommer från just dessa fibrer?

3. Gurkan är både god och nyttig

Den här grönsaken är både god och nyttig och kan vara ett bra komplement till en aktiv och hälsosam livsstil. Om du väljer mer gurka och mindre skräpmat i din vanliga matrutin kan den även hjälpa dig att hålla en sund vikt då den är mer mättande än man tror och innehåller som sagt mycket bra fibrer och vatten. Det är dock viktigt att veta att den inte ska ersätta andra viktiga näringsämnen som kroppen behöver.

Annons

4. Stärker benen i kroppen

Att dricka mjölk sägs vara bra för benen i kroppen eftersom mjölken är rik på kalcium, men även gurkan innehåller ett näringsämne som kan hjälpa kroppen att stärka benen, nämligen vitamin K. Så se till att köpa gurkor som är rika på detta vitamin om du vill ge din kropp en extra skjuts.

5. Kan vara bra mot ett förhöjt blodtryck

Gurkan i sig kan inte hjälpa dig att hålla blodtrycket i schack men det finns vissa egenskaper som kan fungera som en hjälp på traven. Grönsaken innehåller nämligen ämnen som på sikt kan hjälpa till att sänka blodtrycket. Med rätt kost och vanor kan gurkan alltså med fördel vara bra mot förhöjt blodtryck.

Artikelinspiration: Women´s Health

Bildkälla: TT/IBL

Läs mer:

5 hälsofördelar med rött vin

Matinspiration för sommarens regniga dagar

Dessert till frukost – 5 somriga och enkla recept

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons