Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

8 sätt att göra frysta grönsaker lika goda som färska

23 aug, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Frysta grönsaker är lika nyttiga som färska, men är de lika goda? Ja, de kan vara det om du vet hur man ska använda dem. Så bunkra frysen och laga god och nyttig mat hela året.
Annons

Visste du att frysta grönsaker är precis lika nyttiga som färska? Dessutom har de ju den fördelen att de inte ligger framme eller i kylen och blir dåliga, utan ligger skyddade av 20 minusgrader och håller i upp till ett år. Det är alltså ett bra tips också för att minska matsvinnet!

Men hur ska man handskas med grönsakerna när man väl ska använda dem i mat för att det ska bli så bra som möjligt?

1. Plocka inte vilken påse som helst från frysen

Kläm lite på den och se om grönsakerna verkar sitta ihop i klumpar. Om de gör det kan det tyda på att de har tinat och fryst om och då bildas en massa frost och is som du inte vill ha med dig hem. Kläm lite och leta efter påsar där grönsaksbitarna känns styckfrysta.

2. Använd frysta grönsaker i rätt rätter

Vissa rätter är mer lämpliga än andra att använda frysta grönsaker. Framför allt går det bra i grytor och soppor där konsistensen inte är fullt lika viktig som i en sallad till exempel. Dessutom sväljer grytorna och sopporna det extra vattnet som gärna finns i frysta grönsaker utan att det märks.

Annons

3. Tina dem inte innan du ska använda dem

Eftersom vatten sväller när det fryser, och grönsaker mest består av vatten, så får frysta grönsaker ofta en lite mosigare konsistens när de tinas än färska grönsaker. Genom att ta dem direkt från frysen till grytan så håller de konsistensen bäst.

4. Tina dem innan du använder dem

”Va!? Sa ni inte alldeles nyss att…?”

Jo, vi vet. Men en regel gäller ju förstås inte alla grönsaker. Vissa grönsaker gör du bäst i att tina och pressa det extra vattnet ur innan du använder dem. Dit hör till exempel bladgrönsaker som spenat. Ska du till exempel ha spenat på pizza så finns risken att den blir alldeles vattnig annars. Samma sak om du ska göra en dip eller annan kall sås. Då ska du tina och pressa ut vattnet först.

5. Tillsätt grönsakerna senare än du tror

De flesta frysta grönsakerna är förvällda, alltså kokade någon minut, innan de fryses in. Det gör man för att alla enzymaktiviteter i grönsaken, som annars kan påverka smak och konsistens, ska avstanna. Det gör att de inte behöver lika lång tillagningstid som färska grönsaker.

Annons

6. Använd mikron rätt

Det går jättebra att mikra frysta grönsaker, de behöver inte förvandlas till en mosig massa för det. Men gör rätt! Mikra inte för länge, pausa och plocka ut dem var 40 sekund och rör om och kolla hur mycket mer de behöver. Och om du vill ha krispigare grönsaker, se till att hälla av vattnet som kommer ut ur dem när de tinar. Annars blir de ångkokta samtidigt som de tinar.

7. Vänta inte ett år innan du använder dem

Ja, många frysta grönsaker kan du ha i frysen i upp till ett år, men ju tidigare du äter dem, desto bättre är de. Att frysa dem förlänger livet på dina grönsaker, det gör dem inte odödliga.

8. Akta grönsakerna från frysbränna

Om de frysta grönsakerna utsätts för syre, alltså dåligt stängda påsar eller när en burk bara är till hälften full, kan det bildas frysbränna på dem. Då ser grönsakerna liksom lite torra ut. Det är inget farligt att äta, men det kan göra att konsistensen och smaken blir sämre.

Foto: TT

Källa: Prevention (Lisa Shepherd, nutritionist vid Tennessee State University)

 

Läs mer:

 

Annons