11 oväntade fakta om rabarber

Rabarber som skärs upp på skärbräda

Rabarber är en älskad ingrediens i många efterrätter, men visste du att rabarber är en grönsak eller att den innehåller giftig oxalsyra? Här är 11 oväntade saker du kanske inte visste om rabarber!
09 maj, 2017
Rabarber är en grönsak! Foto: IBL

Rabarber är en grönsak! Foto: IBL

Vi är många som älskar rabarber och längtar efter att avnjuta vårens första rabarberpaj. Men rabarber har betydligt fler användningsområden än så.

11 saker du kanske inte visste om rabarber

1. Rabarberväxten kommer ursprungligen från Ryssland, Mongoliet och norra Kina där den har odlats i över 5000 år.

2. Den är en grönsak, fast rabarbern används oftast på samma sätt som frukt och bär.

3. Historiskt har rabarber använts som medicin. Stjälkarna torkades och maldes till pulver mot förstoppning.

4. Först på 1600-talet kom rabarbern till Sverige.

5. På 1700-talet åts denna vårprimör rå och kryddad med salt och peppar till lammstek.

6. När socker blev billigare på 1800-talet gjorde rabarbern entré som en uppskattad ingrediens i efterrätter.

7. Rabarber är rik på C-vitamin och under båda världskrigen när fruktimporten var begränsad åts rabarber för att minska risken för C-vitaminbrist.

8. Det finns ca 100 rabarbersorter.

9. Den vanligaste sorten i Sverige heter Viktoria och har gröna stjälkar.

10. Rabarbern är mycket användbar och god i bland annat pajer, kakor, bullar, muffins, kräm, mousse, fromage, glass, saft, sylt, marmelad, chutney, salsa, smoothie och drinkar.

11. Rabarber innehåller oxalsyra som är giftigt i stora mängder och kan skada njurarna. Personer med anlag för njursten och småbarn bör inte äta rabarber.

Här hittar du våra bästa recept med rabarber >>

Rabarbersaft, rabarberkaka och rabarberchutney.

Rabarbersaft, rabarberkaka och rabarberchutney.

Av: Anette Bulow/Hemmets

Missa inte

Somrig rabarberglass med marängkross

Somrigare blir det inte!

3 somriga recept du kan laga med säsongens rabarber

Rabarber passar ju till ALLT!

Ta vara på säsongens primörer – 5 goda recept

Bästa sättet att starta våren med!