Grönsakerna vi svenskar gillar mest – och minst
Grönsaker väcker känslor och alla har någon de älskar och någon de hatar. Fransmännens favorit, gröna bönor, har fått ett svagt mottagande i Sverige trots sina många användningsområden. En ny undersökning från salladspionjären Picadeli visar tydligt vad som går hem på svenska tallrikar och vad vi helst undviker. På listan över våra minst omtyckta grönsaker hittar vi gröna bönor, broccoli, blomkål och vattendelaren kål. Kålen både hyllas och hatas, ingen annan grönsak delar landet så mycket som kål. 19% av svenskarna har kål som favoritgrönsak och nästa lika många (18%) tackar bestämt nej.
I toppen på listan hittar vi tomaten, 35% anger den som sin favoritgrönsak, tätt följt av gurka (31%) och morot (22%). Tomatens popularitet kommer nog från dess allsidighet – den har en given plats i sallad, på ostmackan och i pastan, lika god varm som kall, på grillen, stekpannan eller i ugnen. En mångsidig och klockren vinnare!
3 populära recept med tomat
Smakpreferenser är kulturella, emotionella och ibland till och med geografiska. Kanske är det dags att de de minst populära grönsaker en ny chans med ett nytt recept? Just tillagning och rätt tillbehör kan förvandla en ratad grönsak till en ny vardagsfavorit. Att vi både älskar och ogillar samma grönsaker säger någonting om hur personlig smak kan skilja sig och om varför vi ska våga prova något nytt.
4 recept med de minst populära grönsakerna
- Sveriges mästerkock Matilda Klarqvist plato de haricots
- Siri Barjes saffransrisotto med svartkål
- Grön skördesoppa med broccoli
- Stuvad blomkål med räkor och curry
Insikterna kommer från årets upplaga av The Vegocracy Report, som Ipsos genomfört på uppdrag av den svenska salladspionjären Picadeli. Undersökningen, med 12 000 respondenter i Sverige, Finland, Tyskland, Belgien, Frankrike, Storbritannien och USA, kartlägger våra matvanor och hur vi upplever att de påverkar vår hälsa och livskvalitet.
Omslagsfoto: TT