Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkar

Jimmy Guos bästa tips för att lyckas med odlingen på balkongen

27 apr, 2023 
AvJenny Lundberg
Jimmy Guo om odling
Inspireras av ELLE-profilen Jimmy Guo och odla dina egna grönsaker och örter på balkongen. Ett perfekt sätt att spara pengar i en tid med dyra matpriser – här har vi samlat de bästa tipsen!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 växter att odla på balkongenBrand logo
5 växter att odla på balkongen

Matkreatören och ELLE-profilen Jimmy Guo släppte nyligen sin första kokbok Mitt kinesiska skafferi och på sociala medier delar han med sig av recept och handfasta tips om asiatisk mat. På Instagram guidar Jimmy sina följare om hur han tänkt med odlingen på balkongen och hur man bäst tar hand om dem under sommaren för att lyckas.

– Jag är lite hipster när det kommer till växtval och odlar helst sådant som är asiatiskt eller gourmet, så jag väljer alltid roliga sorter. Eftersom jag har begränsad yta väljer jag bort sådant man ändå kan köpa i butik, berättar Jimmy.

Jimmy Guo
I år satsar Jimmy Guo på en tomatsort. Läs mer om vilken nedan!

lyckas med odlingen på balkongen – jimmy guo tipsar

Ta del av Jimmys bästa tips på hur man lyckas med odlingen på balkongen med begränsat utrymme för maximal skörd, och inspireras av örter och grönsaker att våga testa sig på.

Annons

– Först och främst ska jag redogöra vilka förutsättningar jag har. Min balkong är cirka åtta kvadrat, det vill säga inte jättestor, men jag har sol från tidig morgon till ungefär klockan fyra på eftermiddagen. Det blir alltså väldigt varmt och läget är ganska skyddat, vilket gör att även värmeälskande växter trivs rätt bra. Det gäller dock att man vattnar mycket. Juli och augusti är det minst en gång om dagen som gäller, berättar Jimmy.

I år satsar Jimmy på tre chilisorter:

  • Habanada – en mild variant av habanero där man får den otroliga fruktiga smaken utan extrem hetta.
  • Lemon drop – perukansk het sort med gula citrusdoftande frukter. Gott till fisk och skaldjur!
  • Thai culinary – jag lagar ju faktiskt väldigt mycket sydostasiatisk mat och det här är en klassisk het thaichili med intensiv smak som man kan skörda både grön eller röd.

– Jag startade sådderna den första mars i år. Vi har haft en ovanligt lång vinter och då låg det fortfarande tjockt med snö på marken. Dock måste man börja ganska tidigt för chili och aubergine som har väldigt lång utvecklingstid och växer väldigt långsamt till en början.

Jimmy Guo odling
Jimmy började odla chili och aubergine redan i mars.

Odla aubergine på balkongen – asiatiska sorter

I år odlar Jimmy två olika asiatiska sorter av aubergine som antigen är svåra eller dyra att få tag på i vanliga matbutiker.

Annons

– Eftersom det blir så varmt på balkongen brukar jag faktiskt lyckas rätt bra med aubergine, så det blir några sådana i år också. Ett stort plus är att de även är väldigt snygga plantor med fina blommor. Jag satsar på asiatiska sorter som annars är svåra eller dyra att köpa i butik, berättar Jimmy.

  • Farmer’s long – den här slanka varianten av aubergine är vanlig i kinesisk- och japanska köket. De är sötare och mjällare i smaken än de vanliga man hittar. Dessutom får man många frukter på varje planta som är så snygga.
  • Thai Green – det här är en thailändsk sort. De är lite söt-beska i smaken och lite crunchy. Otroligt goda i curry och till och med goda att äta råa.
Jimmy Guo odlar aubergine
Förra året odlade Jimmy sorten Black Beauty. En bra sort för de som vill ha vanlig aubergine.

Så Lyckas du med tomatplantor på balkongen

Jimmy kommer satsa på en tomatsort i år. Det första året han provade att odla tomater lyckades han få dem att växa – men fick till slut problem med pyralidförgiftade plantor och skörden imponerade inte särskilt smakmässigt.

– I år satsar jag allt på sorten Brandywine Pink för att Jordkommissionen har sagt att det är den godaste tomaten som finns. Jag kommer även att gödsla dem för att få mycket smak med kalium och epsomsalt. Nej, det är inte optimalt att odla bifftomater utan växthus – men lite utmaning får det vara. Det är liksom ingen sport att odla körsbärstomater som man lika gärna kan köpa.

Annons

Han kommer även odla kinesisk Broccoli “Kichi” och kinesisk selleri.

Odla örter i krukor på balkongen

Man kan aldrig ha för mycket örter, så i år ska Jimmy satsa på att skörda så mycket örter i krukor han får plats med på balkongen.

– Man får så mycket skörd på liten yta med örter, och plantorna tenderar att vara väldigt snygga att titta på. Shiso blev en succé i fjol, så den odlar jag både grön och röd sort av i år. Kanske den godaste örten jag vet?

Jimmy Guo växter
Jimmy Guos balkong full med örter och odlingar från förra året.

Något nytt Jimmy valt att testar i år är culantro, eller långkoriander. Det används mycket i sydostasiatiska rätter och smakar likt koriander, men lite mer funky, berättar Jimmy. För de som har problem med att vanlig koriander går i blom så ska denna sort vara mer värmetålig.

Annons

Han kommer även prova på att odla Helig basilika, som han tidigare aldrig lyckats få att frodas. Framför allt för att kunna laga den thailändska rätten pad kaprao.

– Även nytt i år är mitsuba, japansk persilja. Den har en säregen smak och är ett klassiskt garnityr till den japanska rätten oyakodon som är så jäkla gott. Det ska bli spännande att se hur den tar sig!

Utöver det kommer Jimmy odla bladmynta “röd shiso" och “ruffled green", italiensk basilika, thaibasilika, fransk dragon, gräslök, kinesisk gräslök, timjan, salvia och körvel.

Jimmy guos bästa odlingstips på balkongen

  • Investera hellre i för stora än för små odlingskärl. Dels för att kunna låta växterna kunna få växa sig så stora de bara kan men främst för att det krävs ett nästan löjligt vattnande med små krukor. Mer jord håller mer vatten och en jämnare vattentillgång skapar bättre förutsättningar för de flesta växter.
  • Odla efter förutsättningarna du har. För att lyckas med odlingen måste man utgå från det läget man har: Odlar man exempelvis potatisväxter för sina frukters skull (tomat, paprika, chili eller aubergine) är det ett krav på minst sex timmar fullt solljus på växtplatsen. Har man inte det får man anpassa och välja mer skuggtåliga grödor som bladgrönsaker, sallad eller örter.
  • Bra jord och gödsel är a och o. När man odlar på balkong är det särskilt viktigt att man har näringsrik och fukthållande jord. Många tillverkare säljer så kallad urnjord vilket är framtaget för odling i krukor som är extra vattenhållande och näringstät. Sedan gäller det att man också gödslar för att växterna får allt de behöver under hela säsongen.
  • Håll koll på frosten. Sommaren är kort, det vet vi tyvärr allt för väl och det gäller därmed att man börjar förodla många grödor inomhus tidigt på våren för att de ska hinna ge skörd under sommaren. Den optimala tiden för att så varierar beroende på växtsort och var i landet man bor, men något man bör ha koll på är sista frostdatumet.

Följ Jimmy Guo på Instagram här och fortsätt ta del av hans odlingar på balkongen!

4 trendiga inomhusväxter 2023Brand logo
4 trendiga inomhusväxter 2023

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons