Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Lär känna ELLEs nya profil Jimmy Guo: "Känns som man på något sätt kommit hem"

26 jan, 2023 
AvJenny Lundberg
jimmy guo aktuell med ny kokbok mitt kinesiska skafferi
Jimmy Guo har en bakgrund inom modebranschen och intresset för mode och matlagning har gått parallellt med varandra. Han inspirerar tusentals följare på Instagram och har precis släppt sin första kokbok om det kinesiska köket. "Det var ungefär fem år sedan som matlagningsintresset tog över allt – och det pågår ännu." Läs vår intervju med Jimmy här!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Golden Globe 2023: Se kändisarna på röda mattanBrand logo
Golden Globe 2023: Se kändisarna på röda mattan

Jimmy Guo är aktuell med kokboken Mitt kinesiska skafferi och de flesta känner igen honom från Sveriges Mästerkock 2022. Han har en bakgrund inom modebranschen som stylistassistent och nu är han vår nya profil på ELLE. Lär känna honom bättre här!

Välkommen till ELLE! För de som inte känner dig – berätta lite om dig själv!

– Jag är i grunden en kreativ livsnjutare som gillar att nörda ner mig i saker jag tycker är roligt. Många känner till mig tack vare Sveriges Mästerkock 2022 där jag tog hem en silvermedalj. I dagsläget sysslar jag med att skriva kokböcker, göra TV och laga mat i diverse sammanhang som känns kul.

Annons

Hur känns det att vara en del av ELLE-familjen?

– Jag har länge varit bekant med flera på ELLEs redaktion och deras profiler med min bakgrund i modebranschen. Så det känns nästan lite som att man på något sätt kommit “hem” – tryggt och mysigt!

Jimmy Guo
Jimmy Guo.

Jimmy Guos nya kokbok mitt kinesiska skafferi

Jimmy har släppt sin första kokbok som guidar läsarna genom Kinas matkultur med handfasta tips och information om asiatisk mat.

Berätta om din bok Mitt kinesiska skafferi, vad vill du förmedla med den?

– Jag har länge haft en idé om att skriva en bok som gör det enklare för folk att laga mer asiatiskt hemma. För den högsta tröskeln är enligt mig att man har svårt att köpa in rätt råvaror. Det finns en stor brist på tydlig och handfast information om var man ska börja. Eftersom jag har kinesiskt ursprung blev det naturligt att börja i det köket och skriva en handbok som gör att fler blir inspirerade till att laga den mat jag vuxit upp med.

Jimmy Guos kokbok Mitt kinesiska skafferi

När började ditt intresse för mat?

– Jag har sedan barnsben alltid varit intresserad av det som händer i köket. Mamma lät mig alltid få vara med och hjälpa till vilket gav mig en vana i köket som på senare år spårat ur i en total besatthet. Det var ungefär fem år sedan som matlagningsintresset tog över allt och det pågår ännu.

Annons

Har du några favoriter bland dina egna recept från boken?

– Jag måste såklart säga mina dumplings, det är ett beprövat familjerecept som jag och mamma lagat hundratals gånger tillsammans. Mapo tofu är verkligen ett perfekt recept för nybörjare. Det är enkelt att göra en vegetarisk variant och det hela tar max 30 minuter. Och dessutom i princip omöjligt att misslyckas med det. Såhär i vintertider är den taiwanesiska biffnudelsoppan också fantastisk. Om man gillar att göra långkok och använda kryddor i sin mat är det här en vinnare.

Var får du din inspiration från?

– Inspiration är väldigt nyckfullt. Ibland kommer det från något jag ätit på restaurang, ibland från böcker eller någon spännande råvara jag upptäckt på resa. En sak jag lärt mig är att stress och inspiration inte går hand i hand. Man behöver ha tid och lust för att bli inspirerad och då kan det komma från var som helst.

Vad ser du för mattrender inom kinesisk mat framåt?

Annons

– Det känns som att intresset bara blir större och större. Och med ett större intresse finns det också utrymme för mer mångfald. Jag tror och hoppas på att vi snart kommer att se fler små hyperfokuserade streetfoodställen eller foodtrucks som väljer att göra en specifik grej riktigt bra. Tänk ett ställe som bara serverar gua bao, nudlar, dumplings, eller soppor till exempel. Motsatsen till en buffé liksom.

jimmy guo dumplings recept
Jimmy Guos dumpling med kryddig lammfärs.

Har du planer på att skriva fler böcker?

– Givetvis! Min första har gått så pass bra att jag känner mig väldigt pepp på att göra fler. Jag har bestämt för att den ska handla om världens bästa fried chicken.

Annons

Har du något matminne du vill dela med dig av?

– Man glömmer aldrig sin första ramen i Japan. Det är den ultimata rätten att få landa i efter en lång flygning och man blir helt varm i kropp och själ.

jimmy guo

Jimmy Guo om Sveriges Mästerkock

Jimmy bestämde sig för att söka till Sveriges Mästerkock efter att några vänner pushat honom till att söka. Det hade länge varit ett av hans favoritprogram och han berättar att det skulle vara roligt att få jobba med matlagning på ett sätt som inte är den traditionella vägen att gå.

Vad var det roligaste från programmet?

– Jag älskade verkligen tävlingarna i Gävle när vi var så många till en början. Det är en otrolig energi i rummet där 40 pers lagar mat samtidigt och så mycket står på spel.

Annons

Kan du avslöja något som tittarna inte fick se?

– Man får ju ibland lite betänketid mellan man får uppgiften och tävlingen faktiskt börjar. Då sitter man med papper och penna och skissar upp sin rätt och planerar tiden in i varje minut. Jag har ett anteckningsblock med alla rätter jag gjorde och den är ett kärt minne från tävlingen.

jimmy guo

JIMMY GUOS tidigare jobb inom modebranschen

Jimmys Instagram blandas det stora intresset för mat ihop med mode – han är en stilsäker trendsättare som inspirerar tusentals följare – men just nu är intresset för mat mer spännande än mode.

Du har en bakgrund inom modebranschen, har intresset för mode och matlagning gått parallellt med varandra?

Annons

– Ja det har det, mode var verkligen ett enormt intresse för mig när jag jobbade som stylistassistent. Jag tittade på alla visningar och hade koll på varenda look för varje säsong. Jag tror det finns mycket likheter mellan de två kreativa uttrycken. För båda kräver liksom ett sammanhang för att komma till sin rätta. Det efemära i matlagning, och det faktum att det är mycket mer tillgängligt för gemene man gör dock att jag känner att mat är mer spännande i dagsläget.

Följ Jimmy Guo på Instagram här!

FAKTARUTA: JIMMY GUO

Ålder: 31
Bor: Södermalm, Stockholm
Familj: Singel
Aktuellt: Med sin egen YouTube @jimmyguocooks, TV-medverkande och nästa kokbok 2024.

Mer för mindre: Lyxiga snabbnudlarBrand logo
Mer för mindre: Lyxiga snabbnudlar

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons