5 smarta tips för ett nyttigare och grönare julbord

17 dec, 2018 
AvRedaktionen
Nyttiga alternativ på julmat
Med små smarta knep, så kallade "nudges", kan man skapa hälsosamma beteendeförändringar – både i vardagen och vid julbordet. Här berättar vi mer.
Annons

Förra årets Nobelpristagare i ekonomi, professor Richard H. Thaler, hyllas för sitt banbrytande arbete inom beteendeekonomi och en metod som han kallar för nudging.

Nudges hjälper oss till självkontroll

Nudging visar hur man med små medel kan göra det enklare att genomföra positiva beteendeförändringar som gynnar hälsan.

Enligt Richard H. Thaler faller vi ofta för kortsiktiga frestelser, men hans forskning visar hur knuffar, eller nudges, kan hjälpa människor till bättre självkontroll.

Används i restaurangbranschen

Metoden används även i restaurangbranschen och Fazer Food Services var först ut i Norden att använda nudging i sina restauranger. Syftet har bland annat varit att öka andelen grönsaker och minska andelen kött på tallrikarna. Det kan handla om hur en buffé är uppbyggd eller hur maträtterna presenteras i restaurangerna.

– Eftersom vi har jobbat med nudging under några år nu vet vi av erfarenhet att metoden har en stor effekt på människors beslutsfattande. Våra mätningar visar bland annat att vi har minskat andelen kött med cirka 20 procent i våra restauranger, vilket är ett konkret resultat av nudging, säger Jonny Zackrisson, kvalitets- och miljöchef Fazer Food Services i ett pressmeddelande.

Annons

5 nudges för ett hälsosammare julbord:

Fazers fem nudges är: förberedelser, placering, ordningsföljd, skyltning och portionering. Samma fem knuffar fungerar utmärkt att använda för dem som vill bjuda på ett hälsosammare julbord.

1. Frukt och nötter vid ankomst

Bjud på nyttigheter när gästerna anländer. Det dina gäster ser, tänker och känner strax innan de kliver in igenom dörren kommer att påverka vad de äter.

Torkad frukt och nötter är både gott och nyttigt!
Torkad frukt och nötter är både gott och nyttigt!

2. Inled med vegetariskt

Placera vegetariska och gröna alternativ början av buffén, avsluta med köttet. Gästerna tar mer av de rätter som de först ser.

Annons
Vegetarisk julmat från Paradiset.
Vegetarisk julmat från Paradiset.

3. Skyltar vid julmaten

Skriv smarta skyltar som visar vilken mat som är hälsosam för gästerna, exempelvis ”Kockens rekommendationer” eller ”Smart val”.

4. Griljerad rotselleri i fokus

Se till att rotselleri, sillen och grönsakerna är synligt placerade i köket. Gästerna tar mer av den mat som är synlig och lättillgänglig.

Annons
Vegansk "julskinka" på rotselleri.
Vegansk ”julskinka” på rotselleri.

5. Portionera ut maten

Genom att portionera ut maten hjälper du gästerna att ta lagom mycket. Börja med att servera mindre portioner, gästerna får sedan ta mer mat om de fortfarande är hungriga. Portionering är ett bra sätt som kan bidra till ett minskat matsvinn.

Polka- och gurksnittar med hummusröra.
Polka- och gurksnittar med hummusröra.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons