Lyxig, vegetarisk trerätters-meny med oväntade smaker

Recept lyxig, vegetarisk trerätters meny med nya smaker.

Vill du bjuda på en lyxig gourmetmiddag som är helt vegetarisk? Testa dessa gröna recept – med helt nya smaker!
29 juni, 2020

Grillad rödbetstartar med pepparrot och crème fraiche

recept rödbetstartar

Härlig rödbetstartar med pepparrot och krämig äggula.

Vacker förrätt med rika smaker.
4 portioner

500 g rödbetor

1 schalottenlök

1 msk kapris

1 msk finhackad gräslök

1 msk grov senap

2 msk olivolja

1 ekologisk citron, skal och saft

Salt och svartpeppar

Till servering:

4 äggulor

100 g crème fraiche, 34%

50 g rostade hasselnötter

Färskriven pepparrot

Garnering:

Röd skogssyra eller annan ört

Gör så här:

  1. Tänd grillen och invänta en temperatur på 140–150°. Ansa och skrubba rödbetorna, dela dem och grilla på indirekt värme i 1 ½ timme. Låt rödbetorna svalna.
  2. Pilla bort skalen och hacka rödbetorna fint. Skala och hacka löken fint. Blanda rödbetshack, lök, kapris, hackad gräslök, senap och olivolja. Smaka av med rivet citronskal, citronsaft, salt och peppar.
  3. Fördela rödbetstartar i skålar eller tallrikar.
  4. Servera med äggula, crème fraiche, rostade hasselnötter och färskriven pepparrot. Garnera gärna med skogssyra eller annan vacker ört.

Sparrisfrikassé med dillpotatis

recept sparrisfrikassé

Krämig sparrisfrikassé med dillpotatis.

En frikassé är en redd sås med matigt innehåll, ofta med både kött och grönsaker.
4 portioner

500 g färskpotatis

1 handfull hackad dill

2 msk olivolja

Salt och svartpeppar

Frikassé:

400 g vit sparris

400 g grön sparris

300 g gröna ärter

1 liter grönsaksbuljong

1/2 grön zucchini

35 g smör

2 msk vetemjöl

2 dl vispgrädde

1 ekologisk citron, skal och saft

Salt och svartpeppar

1 msk finhackad dill

Till servering:

Grönsallad

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 180°.
  2. Skrubba potatisarna och vänd dem i en blandning av hackad dill och olivolja. Salta och peppra och baka potatisarna i ugnen i 30 minuter eller tills de är mjuka.
  3. Skala de vita sparrisarna och spara skalet. Bryt av och kasta den träiga nedre delen från de vita och gröna sparrisarna. Skölj de gröna sparrisarna. Sprita ärterna om du använder färska ärter. Spara baljorna.
  4. Koka upp grönsaksbuljongen med skalet från den vita sparrisen och baljorna från ärterna. Låt småkoka i 20 minuter och sila sedan bort allt skal.
  5. Skär all sparris och zucchini i ca 3 cm långa bitar och koka bitarna i buljongen i 2 minuter. Plocka sedan upp grönsakerna från buljongen. Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Tillsätt mjöl och koka ihop med smöret under omrörning i 3–4 minuter utan att mjölet tar färg.
  6. Tillsätt lite buljong i taget under vispning. Tillsätt grädde, sparris och zucchini. Sjud i 5 minuter och smaka av med finrivet citronskal, lite citronsaft, salt och peppar.
  7. Vänd ner dill och ärter i såsen och servera med ugnsbakad dillpotatis och en grönsallad vid sidan om.

Vitmögelost med confiterade krusbär

Recvept ostbricka med syltade krusbär.

Vitmögelost med syltade krusbär.

Perfekt om du inte får så många krusbär i trädgården men ändå vill göra något extra gott av bären.
4 portioner

250 g krusbär

3 stjälkar färsk rosmarin

10 hela svartpepparkorn

2 dl olivolja

Till servering:

Brie, getost eller annan god ost

Bröd eller kex

Gör så här:

  1. Skölj och snoppa krusbären. Lägg dem i en kastrull tillsammans med rosmarinkvistar, pepparkorn och olivolja.
  2. Värm långsamt upp tills oljan når en temperatur på ca 90°. Låt sjuda på den temperaturen i 30 minuter.

    Ta från värmen och låt allt svalna.

  3. Låt sedan bli kallt i kylskåpet.
  4. Servera till goda ostar och gott bröd eller kex.

Av: Timm Vladimir

Foto: Columbus Leth

LÄS MER:

Grilla vegetariskt – våra gröna grillfavoriter

3 goda och lyxiga vegetariska recept

12 lyxiga vegetariska och veganska helgrecept

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: