Vad är pulled jackfruit och hur tillagar man det?

25 jan, 2018 
AvRebecca Wictor
Pulled jackfruit är ett bra alternativ till kött.
Jackfruit är en av årets trendigaste råvaror. Men vad är det för någonting och hur tillagar man så kallad pulled jackfruit – även kallat fooled pork?
Annons

Kanske har du hört talas om den trendiga rätten ”pulled jackfruit” och undrat vad det egentligen är. Enkelt förklarat så är det en frukt som legat i saltlake som du tillagar på samma sätt som pulled pork eller pulled beef. När jackfruiten har fått koka länge i kryddor och krossad tomat drar du isär bitarna och dess fibrer ger en konsistens lik köttvarianterna ovan. Men vad är jackfruit och var kommer den ifrån?

En av världens största frukter

Det är lätt att tro att det är en nyhet vi pratar om. Men jackfruit har man använt i århundraden i södra Asien där den växer vilt i regnskogarna. Den är också väldigt god färsk, söt och smakar nästan som melon. Att den blivit populär i västvärlden först nu hänger såklart ihop med den vegetariska trenden men också för att det är en riktigt superfrukt när det kommer till det miljömässiga. Jackfruit är ingen liten frukt, den kan väga mellan 40-50 kilo och trädet bär mängder med frukter. Så det går att utvinna mycket mat från bara ett träd.

Jackfruit är en av världens största frukter. Foto: IBL
Jackfruit är en av världens största frukter. Foto: IBLShutterstock/IBL

Hur tillagar man jackfruit?

Pulled jackfruit, även kallad fooled pork, har blivit det mest populära sättet att tillaga jättefrukten på. Det är rakt av en kopia av pulled pork där man byter ut fläsk mot jackfruit som legat i saltlake.

Annons

Det går även att använda jackfruit som protein i en vegetarisk curry, bräsera och sen panera, istället för fisk, och äta med potatis och remouladsås. Eller panera och äta istället för chicken nuggets, konsistensen är otroligt lik kyckling.

Det blir även supergott att använda sig av det lösa köttet (inte kärnan) istället för tonfisk i en röra att ha på mackan.

Var köper man jackfruit?

I Sverige går det att köpa jackfruit i saltlake i många av Willys butiker och i asiatiska affärer. Det är svårare att hitta färsk. Men vad gör det när det fungerar lika bra med konserverad.

Pulled jackfruit med tacos. Foto: Shutterstock
Pulled jackfruit med tacos. Foto: Shutterstock

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons
Innehåller annonslänkar